Evlilik ve nasihatler - 2

Arkadaşımın 2. bir sorusu oldu;

“Peki, Zahid abi evlilikten sonra 3 nasihat verecek olursan ne söylerdin?”

Cevaplarım şu oldu:

1)   Sorumluluklar sana ait olduğundan dolayı adil bir düzen kurmalısın.

Evlilik iki kişinin bir araya gelip önceki hayatlarını unutması değildir. Evlilik vesilesi ile iki anne, iki baba ve dayılar, amcalar, kardeşler… yani ilişki kuracağımız insanların sayısı bir anda artmakta.

Eşin ve annen arasında başlamak üzere ilişkilerde dengeleyici unsur sen olmalısın ve adil olmalısın. Ne annenin helalliğinden uzaklaşacaksın, nede yuvanın bozulmasına ön ayak.

 

2)   Eşinin isteklerini göz ardı etmemelisin ve ertelememelisin

Büyük bir sorumluluğun altına girdiğinizi unutmayın. Birbirinizi kollamalı ve destek olmalısınız. Erkek olarak şunu çok iyi bilelim ki bir kadının zafiyetleri çoktur. Kadın erkeğin kaburga kemiğinden yaratıldığını unutmayalım. Onu düzeltmek için uğraşırsak kırabiliriz. Serbest bırakılırsa da eğrilmesi devam eder.

Seni düşünür, çocuklarını kollar korur. Zamanının çoğunu ailesine harcar ve bu yüzden istekleri sıkışır ve sıkar. Sen onun bu isteklerini göz ardı etmemelisin.

Stresli bir hayat değil moral vererek, ümitlendirerek mutlu bir hayat. Maharet somurtmakta değil tebessümde gizli.

 

3)   İki günü eşit olan ziyandadır.

Her ikiniz de bulunduğunuz seviyede durmamalı ilerlemelisiniz. Sohbet guruplarına katılmalı ve ameli boyutta ihlaslı amellerin sayısı artmalı.

Televizyon, internet, bilgisayar gibi vakit öldüren araçlara kendimizi yöneltmemeliyiz. Sosyal aktivitelere katılmalı ve örnek bir neslin annesi olmalı.

Evde her gün kitap okumalı, okunan kitabın yorumu, istişaresi yapılmalı.

 

Ailenin toplumun yapı taşı olduğunu biliyor olmalıyız. Bozulmasını istemediğimiz toplum hayatının ahlaki değerlerini kuvvetlendirmeliyiz. Önce ahlak ve maneviyat diyerek yola çıkmalıyız. Namusumuzdan taviz vermeyerek yaşamalıyız.

Ne yazık ki günümüz toplumu ahlaki değerlerden muztarib. İşte bize düşen görev bu, kendimize çeki düzen vermeliyiz. Bir birimizle didişip durmaktansa düşmanımızla tokalaşmayı bırakıp, kitabımız Kuran’a bağlanarak önderimiz, her iki cihan güneşi Hz. Muhammed’in (s.a.v) yolundan gitmeliyiz.

Evliliğimizin huzuru İslam’da ise Sünnete bağlı olarak yaşayalım.

( 3 Nasihat - 2 başlıklı yazı onur-alp-dem tarafından 10/11/2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu