i

            15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan Orduları İzmir’i işgal edince Balıkesir’in o zamanki Belediye Başkanı Keçecizade Mehmet Emin Efendi’nin çağrısı üzerine Şehrin önde gelen şahsiyetleri ve Halkı şimdiki Kuvâ-yı Milliye müzesinin bulunduğu okuma yurdunda toplanarak düşman işgaline karşı ne yapılması gerektiğini tartışmaya açmışlardır. Okuma yurdunda toplanan halk ileri geri konuşurken bazıları Amerika veya İngiliz mandasını kabul edelim.Bir kısmıda işgali protesto edelim ve Milli bir müdafa teşkilatı vücuda getirelim,silaha sarılalım fikirlerini ortaya atmıştır.

 

            O sırada Leblebici Raşit Efendi ayağa kalkarak.”Arkadaşlar ! Manda, himaye gibi fikirler boş laflardır.Bizim Susurluk'ta Manda çok,isteyen oraya gitsin. Şimdiye kadar sözlerinizi dinledim.Protesto edelim diyorsunuz.Düşman protestoyu alınca geri dönüp gidermi sanıyorsunuz.Bu işi halledecek delikli demirdir”. Memleketi  biz ancak silahla kurtarabiliriz.Hemen Milli Müdafa Teşkilatını kurmalıyız…demesi hazır bulunanlar üzerinde müthiş bir tesir yapmıştır.

 

            Leblebici Raşit Efendi; Kaçak günlerinde mezarlık civarında rastlağı Hasan  Basri Beyi evine götürerek birkaç gün misafir etmiştir.

Kuvâ-yı Milliye hareketinin oluşmasına öncülük eden Leblebici Raşit YAĞŞİOĞLU 1961yılında vefat etmiştir.(1)

 

            Alaca Mescitte İlhakı Red  ve Milli Mücadele kararı alan 41 Bayrak Adam , Leblebici Raşit Efendi’nin ve Bu Vatan için canını veren tüm Şehid' lerimize minnettarız.Ruhları Şad olsun,mekanları Cennet.

 

 

1-Zekeriya ÖZDEMİR:Balıkesir Bölgesinde Milli Mücadele Önderleri Ankara 2001

( Balıkesirde Kuv-yı Milliye Ruhunu Ateşleyen Adam Leblebici Raşit Efendi başlıklı yazı HüseyinTOKMAK tarafından 11/4/2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.