HAC'CIN SOSAL YÖNÜ.
    Hac dinimizin beş esasından biridir. Hicretin dokuzuncu yılında farz kılınmıştır. Hem mâlî hem de bedenî birçok zorluklara katlanmayı gerektiren, yapılmasında Allah'tan kolaylık dilenen tek ibadettir. Allah'ım Hac'cımı kabül et, onu bana kolay kıl denilir. İhramlı umre ve hac niyetiyle, iki rekât namaz kılınarak başlanır.
    Belirli şartları oluşan, reşit, sağlıklı ve malî durumu iyi her Müslüman'a ömründe, bir defa hac yapmak farz-ı ayın dır. Hac her yıl dilleri, renkleri, ülkeleri, kültürleri farklı, fakat hedef ve gayeleri aynı, milyonlarca Müslüman'ın bir arda, hep birden ibadet edip Allah'a yönelmelerini, birbirleriyle kaynaşıp tanışmalarını, Müslümanlar'ın dertlerini görüşüp, ortak çaraler bulmalarını sağlar.
   Hac esnasında ihrama giren müslüman'lar, ziynet ve servetle böbürlenmemeyi, insanlar arasındaki eşitliği, ölüm ve haşrı unutmamayı fiilen yaşayarak öğrenirler. Hac insana sabırlı olmayı öğretir. Zenginiyle, orta hallisiyle, güçlüsüyle, güçsüzüyle bütün hacılar, aynı kıyafetler içinde, aynı mahrumiyeti yaşayarak, aynı zorluklara katlanarak, eşitlik ve kardeşlik eğitiminden geçerler. Maddi ve manevi birçok zorluklara katlanarak, hac'ca giden her Müslüman'ın, ibadetini noksansız  edâ edebilmesi ve Allah katında en büyük ecrî kazanılması için, bu kutsal ibadetin nasıl yapılacağını gereği şekilde yetkililerden öğrenip bu yola çıkması icabetmektedir.
    Bütün ibadetleri; bilinçli ve ve bilerek yapmak en makbulüdür. Ancak hac ibadeti diğer ibadetlerden daha farklı olarak, güç ve kuvvet isteyen bir ibadettir. Hac işi, güç işidir sözleri bunu doğruluyor. Onun için hac'ca gideceklerin sağlıklı, vücudunun zinde ve sağlam olması gerekmektedir. Yaşlıların birçok vecibeleri tam olarak, yerine getiremediğini gözlüyoruz. Başkasına yük oluyorlar, gençlerden hep yardım bekliyorlar. Böyle durmlara düşmeden hac'cımızı edâ etmeye gayret göstermeliyiz. Allah herkese hac yapmayı nasip etsin. Amin.
 
  Hac'ca her ülke kontencanı nispetinde ki sayıda, kura ile tespit ettiği hacı adayını götürür. Hac Diyanetin önderliğinde, grup ve kafileler halinde, din görevlileri nezaretinde yapılır. İlk kafileler Kurban Bayramına bir ay kala Medine' ye giderek, sekiz gün orada Mescid-î Nebevi'de kırk vakit namaz kılınıp
Peygamber (s.v.s) Efendi'mizin Kabri Saadetleri ziyaret edildikten sonra, İhramlanıp Mekke'ye 450 km. lik genelde gece yapılan  otobüs yolculuğuyla gidilir. Son kafileler de direk Mekke'ye gidip, hacı olduktan sora Medine'ye gidip aynı işlemleri yaparlar. Mekke güvenilir, Medine ise çok huzurlu bir yerdir.
                                                               MEDİNE YÖRESİ.
                      1-Uhud Dağında, Hz. Hamza şehit yatıyor,   2-İlk yapılan mescid, Kuba Mescidi dir,
                             Gidenler oralara, hayetlerle bakıyor.            Kıbletein iki kıbleli, bir mescid'dir.
                              Uhud Şehitliğinden de, ibret alıyor,             İrili ufaklı, yedi mescid'ler güzeldir,
                           Burayı ziyaret etmenin. önemini biliyor.         Hendek savaşının yapıldığı yerdedir.
                                                          3- Sahabelerin son ikâmetgâhı,
                                                             Müjdelenenlerin istirahatgâhı.
                                                                Gezenlerin, hep ilgi odağı, 
                                                           Ziyaret anında, Cennet-ül Bâki.
 
   İhram: Yukarıda yazının fotoğrafında görüldüğü gibi, erkeklerin çıplak bedenlerinin alt ve üst tarafını örttükleri iki adet beyaz büyük genelde havludan oluşan, dikişsiz, ilik ve düğmesiz örtü. Bele kemer takılabiliyor. Kadınlarda ihram üzerlerindeki normal elbiseleridir.                                                 
 
( Haccın Sosyal Yönü. başlıklı yazı HACI tarafından 20.02.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.