KUMRU DERGİSİ YIL.2012 -SAYI 9 -SAYFA 26

 

       KUMRU:

Sayın Ayaz, Ülkemizde şair kimliği ile bilinen, araştırmacı, gazeteci bir yazar olduğunuzu biliyoruz. Kumru Dergisini nasıl buluyorsunuz dersek bize ne dersiniz?

AYAZ:

       Çok güzel bir konuya değindiniz. Kumru Dergisi çok güzel başladı, çok da güzel gidiyor. Bu konuda başta sayın Abdulhadi Bay olmak üzere  Kumru Dergisine  emeği geçenleri takdir etmemek mümkün değil. Kumru Dergisi sesini yurt içinde olduğu gibi, yurt dışında da duyurdu. Kumru kültür sanat  ve edebiyatımıza hizmet verirken Gaziantep’in kültür ve sanatının bütün dallarını da kucaklamış bir durumdadır. Yapmış olduğu bir müzikli şiir dinletisi,  bas bayağı ses getirdi, takdir topladı. Gaziantep’imizin Ümit Can İlhan, Ali Sezer, Bestekar Ahmet Özkök. Bestekar Rasim Çaparoğlu gibi sanat adamlarını da bünyesinde toplamayı başardı. Kumru Dergisinin kapakları bana Türk Edebiyatı Dergisini hatırlatıyor. Çünkü her yönü ile kayda değer bir kapak kompozisyonu ile okuyucunun karşısına çıkmaktadır Kumru Dergisi. dilerim hızını kesmez, yönünü değiştirmez. 1990 yılında Rahmetli Mehmet Sağlam Bey’in çıkarmış olduğu Yöre Dergisi, Gaziantep’te   nasıl bir iz bıraktı ise, Kumru Dergisinin daha da ötelere gideceğine şimdiden inanıyorum. Çok beğendiğim Kültür Sanat ve Edebiyat dergilerinin arasındadır.  Gelecek kuşaklara ışık tutmak amacı ile Kumru Dergisinin her sayısından 3 adet arşivime saklıyorum.

 

KUMRU:

       Sayın AYAZ, yukarıda şair bir kimliğiniz olduğundan söz ettik. Şiire ne zaman, nasıl başladığınızı bize anlatır mısınız ?

AYAZ
       Ben şiire ilk okulda başladım ve kendimi şiirin edebiyatın içinde buldum. Okuma alışkanlığını Oğuzeli ilçesinin Yakacık (Zıranba) Köyünde Rahmetli Mehmet Özdemir Amcamızdan  aldım. 1960 lı yılların başında Mehmet Amcada bir çok kayda değer romanlar ve şiir kitapları vardı. Biz onları kendisinden alır okurduk. Bir tek ben değil,  Oğlu Burhan Özdemir, Mehmet Şevket İspir, Cuma Salman  gibi bir çok arkadaşlarımla birlikte. Bekir Sıtkı Erdoğan, Cahit Sıtkı Tarancı, Ümit Yaşar Oğuzcan, Beş Hececiler, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi nicelerini, adını saydığım arkadaşlarla birlikte okurduk. Mehmet Amcada Kerime Nadir, Esat Mahmut Karakurt gibi yazarların romanları da vardı.

KUMRU:

       İlk şiiriniz hangi tarihte, nerede yayınlandı ?

 AYAZ:

       İlk şiirlerim 1976 yılında ulusal gazetelerden HERGÜN ile YENİASYA Gazetelerinde yayınlandı. 1980 yılında bu gazeteler kapanınca, bu defa ben yerel gazetelere, edebiyat sanat dergilerine yöneldim. Şiirlerimin yayınlandığı gazete ve dergi sayısı adını sayamayacağım kadar çoktur. Bunların içinde Türk Edebiyatı Dergisi de dahildir. Türk Edebiyatı Dergisinde yayınlanan ilk şiirim “Hasret” başlığı altında yazdığım şiirdir. O yıllarda Rahmetli Ahmet Kabalı hayatta idi, Türk Edebiyatı Dergisinin yazı işleri Müdürü Gazi Altun idi. Daha sonra İsa Kocakaplan geldi. Şimdi de Beşir Ayvazoğlu bu görevi yürütmektedir.

 

KUMRU

       İlk şiir kitabınız ne zaman ve nasıl çıktı ?

 

AYAZ

       Kendimi şiirin içinde bulduğumu yukarıda söylemiştim. 1991 tarihinde Şahinbey Belediyesi yurt dışına da açık bir şiir yarışması düzenlemişti. Bu ciddi bir yarışmanın jüri üyeleri Gaziantep Lisesine ismini altın harflerle yazdıran Edebiyat Öğretmeni Elvan ATAY ve  onun gibi seçkin kişiler vardı. Dairede beraber çalıştığımız Sosyolog Ahmet Tümkaya’nın zorlaması ile bu yarışmaya “FERİDE’M” adlı şiirimle katılmıştım.1065 kişinin katıldığı bu yarışmada bana mansiyon birinciliği vermişlerdi. Bu haber basında duyulduktan sonra Rahmetli Edebiyat Öğretmeni Ziya çil Hakkımda bir yazı yazmış ve Cemil Cahit Güzelbey’e  postalamıştı. Güzelbey de bu yazıyı  Şehitkamil’e Bakış Dergisine gönderince, Şehitkamil Belediyesinin Sosyal İşler Müdürü Hülya Ufacık Hanımefendi bu yazıyı  göndermişti. Bu yazı  Şehitkâmile Bakış Dergisinde yayınladıktan sonra, Hülya Ufacık, benimle temasa geçerek 1993 tarihinde “Yankılı sesler” adlı şiir kitabımı Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Gaziantep Çocuk Yuvası yararına yayınladı. Ondan sonra da devamı geldi.

KUMRU

       Sayın Ayaz, bildiğime göre sizin araştırmalarınızda var.

AYAZ

       Evet benim araştırma yazılarım da var. Yukarıda da sözünü  ettiğim “YÖRE” Dergisinde üç yıl araştırma yazıları yazdım. Örnek verecek olursak, Ezo Gelin Kimdir ? Kimin nesidir ?  başlığı altındaki yazım ile Ezo Gelin’i  asıl kimliğine ben kavuşturdum. Mehmet solmaz, Sadık Coşkun gibi zatlar derme çatma bilgiler ile yalan yanlış yazmışlar idi. Ama ben adres vererek ve kimliğini açıklayarak yazdım. Çünkü Ezo Gelin benim bacanağım İmam Bozgeyik’in öz halasıdır. Bilgileri de ondan aldım. Aynı dergide Barak kültüründen kesitler verdim, Halk Ozanı Efgan Didari ve Oğullarını, Barakta Aşiret beylerini, Yakacık köyünün kültürünü  anlattım. Buna benzer bir çok ciddi anlamda yazılar yazdım.

 

KUMRU

       Sizin bir de öykü kitabınız olmalıdır, Bize ondan da söz eder misiniz ?

 

AYAZ

       Elbette söz ederim. “Elveda İstanbul” isimli bir öykü kitabım var. Bu kitapta bir çok öykülerin olduğu gibi, Bir de kitaba adını verdiğim “Elveda İstanbul” adlı  öyküm var. Bu öykümün kahramanı Diyarbakırlıdır. TRT GAP da bu kitabımı okumuşlar ve üzülmüşler. Beni TRT GAP’tan Doğan Akyıldız TRT adına, Diyarbakır’a davet etti. “Sizi iyice araştırdıktan sonra iyi niyetli birisi olduğunuzu anladık. Ard niyetiniz yoktur.  Ama bu öyküyü yazmışsınız. Gel Diyarbakır’ımızı gör, Diyarbakır insanlarını gör, tanı  yine de yazacağını yaz dediler. Fakat ben Diyarbakır’a bir türlü gidemedim.

 

KUMRU

       Bazı kültür sanat ve edebiyat dergilerinin yazı kurulunda da bulunmuşsunuz, doğru mu ?

 

AYAZ

       Evet, Ankara Üniversitesinin yayınlamış olduğu “ALLEBEN” Dergisinin yazı kurulunda, beş yıla yaklaşık bir süre içinde hizmet verdim. Tamer Abuşoğlu, Prf. Dr. Erdal  Ceyhan, Doç. Dr. Behiye köksel, Dr. Abdülkadir Tanrıverdi ve Kemal Polat gibi isimlerle birlikte. Ayrıca, Rahmetli Vahittin Bozgeyik’in çıkardığı Zafer Gazetesinde “Şiir-Gençlik ve Edebiyat” sanat sayfasını, Fahri Anlaroğlu Ağabeyimin yayınladığı Hedef Gazetesinde ise  “Merdivenbaşı” adı altında kültür sanat ve edebiyat sayfasını 3 yıla yakın bir süre içinde  çıkardım.

 

KUMRU

       Bize biraz da kendinizden, yayınlamış olduğunuz kitaplardan söz ederseniz iyi olur.

 

AYAZ

       Elbette kendimden de, kitaplarımdan da zevkle söz ederim.1947 Gaziantep  İli, Oğuzeli İlçesi, (Zıranba) Yakacık köyünde doğmuşum. Lise Mezunuyum. Devlet dairesinde 27 yıl 2 ay Görev yaptıktan sonra,  Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şefi iken 15.2.1998 tarihinde emekli oldum. 1.Adet Öykü,  2. Adet antoloji ve 10 adet şiir kitabım yayınlandı. Karacaoğlandan günümüze kadar yazılmış “Antep Şiirleri” ni bir kitapta topladım ve 12. Yüzyıldan günümüze kadar araştırmalarımda adlarını bulduğum şair, yazar, ressam, tiyatro ve sahne sanatçılarını  “Gaziantep’te Kültür Sanat ve Edebiyatta İz Bırakanlar adlı kitabımda topladım.  Doğduğum Gündenberi Adlı şiir kitabım 5 baskı yaptı. Ayrıca, Askerin Türküsü isimli şiirim 1995 tarihinde Tuğgeneral Zafer Özkan tarafından bestelettirilerek 10 Piyade Tugayı Marşı Yapıldı. Ankara’da  Elvan Yayınlarından çıkan ve Almanca, İngilizce, Fransızca yayınlanan  10 ciltlik  “Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçıları ve Bilim Adamları” Ansiklopedisinde,  Ertuğrul KARAKOÇ’un kalemiyle yer aldım.  Çok sayıda ödül ve plaketlerim vardır.  Kumru Dergisine sonsuz  teşekkürlerimi  arz ediyorum.

 

KUMRU

       Sayın Ayaz,  teşekkür eder, başarılı çalışma hayatınızda sağlıklı ve mutluluk dolu yıllar dileriz.

 

AYAZ; Ben de Kumru Dergisine sonsuz teşekkürleri
( Şair Ahmet Ayaz İle Söyleşi başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 7.07.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu