Ahmet AYAZ
GAZİANTEP HAKİMİYET GAZETESİ-24 EYLÜL 2012
...

      Güneydoğunun bir köyünde bir kervancı varmış.Halep ile Şam Osmanlının iken bu kervancı Halep’ten Şam’dan ipekli kumaş gibi malzemeler getirip,Güneydoğunun köylerinde pazarlayıp,para kazanırlarmış.Halep’e Şam’a gidip gelen bu kervanın başında,birde kervancıbaşı varmış.
      Günün birinde bu kervancıbaşı yolda rahatsızlanmış.  Kervanı yerine zorluklar içinde yetiştiriyormuş, ama ömrü de bitmiş ve vefat etmiş..Kervanın güvence içinde gidip gelmesi için,güçlü kuvvetli ve aynı zamanda da tecrübeli bir şahıs aranıyor ve bulunuyor. .Tüccar alıp getiriyor bu adamı kervanın başına. Kervanın yola çıkması için yükleniyor. yüklenir, bütün hazırlıklar görüldükten sonra,kervanın başına yeni kervancıbaşı geliyor ve kervan hareket ediyor. Kervan yoluna hareket etmekte olsun,o yollarda haramiler varmış.Kervanın önüne bu sözü edilen kırk harami beklenmedik bir anda kervanın karşısına çıkıyorlar. Bunlar kervanı durdurup, kervancıbaşı’na,herkasin üzerinde ne kadar altın,gümüş ve para varsa vermelerini istiyorlar. Kervancıbaşı kabul ediyor. Kimin üzerinde istedikleri ne varsa hepsini almışlar.Kervan yola devam edecek, fakat haramiler bu defa hayvanların sırtındaki yükleri de istemişler.Kervancıbaşı tamam deyip yükleri de vermiş.Haramiler bununla da yetinmeyip herkes ayağındaki donunu indirip bir tarafa atacak deyince,kervancıbaşı nasıl belindeki kılıcı aldıysa, haramilerin hepsini kılıçtan geçirip öldürdükten sonra teker teker bunların üzerini arattırmış ve kendilerine ait olan paraları da alıp kervandakilerle bölüştürmüşler..
      Kervandakiler sevinç içinde dönmüşler,gelip dinlendikten sonra olanları da tüccara anlatmışlar.Tüccar hemen kervancıbaşını yanına çağırmış, şu beş yüz altın gidiş ve geliş ücretin, şu beş yüz altın da göstermiş olduğun başarının mükafatı deyip kervancıbaşının görevine son vermiş. Kervancıbaşı,niçin işine son verdiğini sorunca, tüccar cevap veriyor. “Yavrucuğum yiğitsin, ayrıca da çok tutarlısın, bu yeteneğine diyeceğim yoktur. Fakat çok da sabırlısın. Bize bu kadar sabır çok gelir, hayır da getirmez. Senen yolun açık olsun evladım demiş.  Biz de bu yazımdan bize düşen hissemizi  alalım diyorum

( Kervancı İle Kervancıbaşı başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 24.09.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu