..

Sitemiz yazarlarından Okan Kilit’in şiirine yaptığım yorum ve aldığım yanıtı paylaşıyorum:

"yüzü helal olan ak duvaklı gelinler /yürür sevdiklerinin ardı sıra"

Bu güzel şiirdeki ak duvaklı gelinler, keşke sevdikleriyle yan yana, kol kola yürüseler... Okan Beyi kutluyorum. Selam ile...

“Keşke öyle olsa her zaman... Teşekkürler değerli hocam sevgi ile kalın...”

 

*Eşler, yolda ya kol kola ya da peş peşe yürürler:

Kol kola yürüyenlerin boyları bir birine yakınsa mesele yok. Genellikle hanım kısa, bey uzun olur. Hanım, erkeğin sol koluna girmiş asılıyor. Erkeğin sağ elinde de çocuk, çanta, valiz ya da file gibi bir yük varsa Allah yardımcısı olsun. Bazen yeni evli erkekler, şaşkınlıkla hanımın koluna giriyorlar. Şaşkınlığının yanında boyu da uzunsa, iki büklüm eğilmek zorunda kalıyor. Böylece komik bir görüntü oluşuyor.

 

Peş peşe yürüme durumunda erkek yedi sekiz metre önde, hanım arkadadır. İlerledikçe başlangıçtaki mesafe, açıldıkça açılır. Böylelerine rastlıyorum da bazen, hanımların zaman zaman mesafeyi makul uzaklıkta tutmak için koştuklarını görüyorum. Çünkü adımların boyları farklıdır. Mutlaka peş peşe yürünecekse eğer, hanımın önde yürümesi daha yakışık alır diye düşünüyorum. Çünkü günümüzde, özellikle büyük şehirlerde sokaklar şer odaklarının işgali altında gibi. Çantacı, yan kesici, tinerci ve benzerleri icra-i faaliyetteler. Peşinden gelen hanımın uğrayacağı tasalluttan nasıl haberdar olup da duruma müdahale edecek erkek?

 

*Zamanla anlayışlar da değişiyor. Bir karikatürde görmüştüm: önceleri genç kadın, paşanın elini öperken şimdi paşa onun elini öpüyor. Hanımlar el öptürmeyi seviyorlar ama ellerinin başa götürülmesine sinir oluyorlar. El öpmek, bir bakıma üstünlüğünü kabul etmek, ona biat etmek anlamlarına da geliyor, galiba...


*Dar merdivende erkeğin önde çıkması, muaşeret kurallarındandır. Arkada kalan erkeğin iyi niyetinden her zaman şüphe edilir. Hani adamlar demişler ya, “Uzay gözlem evinde bilim adamları meleklerin bacaklarını seyrediyorlar.” Diye.  O anlamda yani:))


 *Hocaya;

-Cenaze götürürken tabutun neresinde yürümek daha sevaptır? Diye sormuşlar da:

-Tabutun içinde olmayın da neresinde olursanız olun cevabını almışlar.

Ben de diyorum ki: sokakta eşlerinizle yürürken bazı püf noktaları göz ardı etmeyin de nasıl yürürseniz yürüyün. Cümleye mutlu yolculuk dileklerimle…

.

 

( Yürüme Üzerine Faideli Bilgiler başlıklı yazı RasimCANBOLAT tarafından 6.12.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.