Şair Adem Efiloğlu İle

“ŞİİR VE ŞİİR GÖRÜŞLERİ” KONULU BİR KONUŞMA   
 
                                                                                                                Konuşan: Fikri HAKLI
                                         

 

Fikri Haklı: Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

 

Adem Efiloğlu: 1970 yılında Ordu ilinin Akkuş ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve otaokul öğretimini Ordu Ünye’de, lise eğitimini İstanbul Ümraniye lisesinde, lisans eğitimimi işletme olarak bitirdim.

 

1987 yılında yazmaya başladığım şiirle profesyonel tanışmam 2000 yılı itibariyledir.

 

Eserlerimde kuvvetli betimlemeler ve imgeler birinci sıradadır. Şiirlerimde hep farklılığı aramaktayım. Serbest ölçüyle de hece vezninde de eserler yazdım. Şiirlerimin yanında güzel ve davudi sesimle şiir seslendirmelerim de vardır. Şiir karakterimde kimi zaman kendi ruh halimi, kimi zamanda toplumsal mesajları yansıtırım. Kelimelerin sihirli gücüne inanırım, bazen basit bir kelimede fırtınalar kopacağını bilirim ve okurum çoğunlukla.

 

Şu anda yaklaşık 5000 şair ve yazar üyeye sahip www.sendeyaz.net ve  www.edebiyatevi.com  edebiyat platformunu yönetmekteyim.

 

Fikri Haklı: Yayınlanmış şiir kitabınız var mı? Varsa bu kitabınız okuyucu tarafından nasıl karşılandı? Anlatırsanız seviniriz…

 

Adem Efiloğlu: www.sendeyaz.net ve  www.edebiyatevi.com  sitelerimize ait 4 adet antoloji yayınladık. Şahsıma ait şiir kitabının hazırlıkları bitmek üzere. Mayıs ayında yayınlamayı düşünüyorum.

 

Fikri Haklı: Sizce şiir nedir? Ya da güzel şiirin özellikleri nelerdir?

 

Adem Efiloğlu: En iyi anlaştığımız, en iyi derdimizi paylaştığımız veya başkalarına anlatamadıklarımızı anlattığımız bir anlatım biçimidir şiir. Futbolcu için stat, güreşçi için meydan, yüzücü için deniz neyse şair içinde şiir budur.

 

İyi bir şiirde öncelikle tema, daha sonra anlatımın etkileyiciliği ve orijinallik hemen görülür

 

Fikri Haklı: Size göre bir şair hangi özelliklere sahip olmalıdır? İyi bir şairden siz neyi ya da neleri anlıyorsunuz?

 

Adem Efiloğlu: Şairin iyiliği kalemiyle belli olur. Biz kişiliğine bakıp da iyidir ya da kötüdür deme şansına ve hakkına sahip değiliz. İyi bir şair kalemine hâkimiyeti ve yazdığını anlatmada ki ustalığı ile belirginleşir.

 

Fikri Haklı: Günümüz şairlerinin sorunları nelerdir?

 

Adem Efiloğlu: Günümüz şairlerinin en büyük sorunu bugünde olmaları. Zamanımıza kadar şairler neredeyse bütün konular üzerinde şiirler yazmış, haliyle bize de sınırlı bir alan kalmıştır. Şiir yazacak olan arkadaşların çok okuması ve araştırması gerekiyor. Günümüz teknolojisi şiirin ruh haline zarar vermiştir. Ve sosyal paylaşım sitelerinin başıboşluğu, denetimsizliği menfi durumları körüklemektedir maalesef.

 

 

Fikri Haklı: Türk şiirinin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?

 

Adem Efiloğlu: Günümüzde şiirler çoğunlukla teknik, tema ve his noksanlığı ile kaleme alınıyor ve bir nevi kıyılıyor şiirlere.

 

Fikri Haklı: Şiirinin hayatı güzelleştirmedeki rolü nedir?

 

Adem Efiloğlu: Bir sohbet meclisinde tekdüze konuştuğunuz bir anda birkaç mısra okuduğunuzda orada bulunan herkesten bir  “ooo”  sesi duyulur ve tebessüm yeşerir yüzlerde. Bir şiirin değerini en iyi bir şair bilir. Normal bir vatandaş bu durumu kavrayamayabilir fakat iyi bir şiir şairin kulaklarında etkileyici bir ses güzelliği, fevkalade bir armonidir. Yani şiir anlayana hayatın bir rengidir, acısı sevinci ile…

 

Fikri Haklı: Günümüz şiir ortamının meseleleri nelerdir?

 

Adem Efiloğlu: En büyük sorun karmaşıklık. Ve eline kalem alan herkesin kendi gerçek manada şair sanması. Yazılanların teknikten, tema bütünlüğünden, hissiyattan nasipsizliğidir, görünen.

 

Fikri Haklı: Şiire ilgi az mı? Az ise sebepleri hakkında neler söylersiniz?

 

Adem Efiloğlu: Şiire ilgi yeterli değil. İnsanlar teknolojinin nimetlerine yöneldikçe daha basit meşgalelerle veya chatleşmelerle günlerini tüketmektedirler. Veya görüntülü iletişim de mevcut haliyle genel bir okuma zafiyeti meydana getirmektedir.

 

Fikri Haklı: Şiir insanı hangi noktalarda yüceltir? Şair şiirini hangi noktalarda yükseltir yahut yükseltmelidir?

 

Adem Efiloğlu: En başından millî ve manevî değerlere bağlılık şarttır. Bu bağlılıkla kurulan köprü ile toplumun hassasiyetlerine rehber olur şair. Örneğin İstiklal marşı nasıl harika bir şiirdir ki her okuduğumuzda kıvanç duyar, şöyle bir dikleniriz. İşte bu acıların, mücadelenin, çabanın ve başarmanın topyekün zuhur halidir şiire. Haliyle şair toplumun dili olmalı, sesi olmalı.

 

Fikri Haklı: Şiirsiz bir toplum olur mu, olmalı mı? Şiirsizlik ile şuursuzluk arasında bir ilgi var mı? Şiirsiz bir toplumu hangi akıbetler bekler?

 

Adem Efiloğlu: Böyle bir ihtimal olacağını sanmıyorum. Her milletin kendine has bir tarzı vardır fakat sazsız, sözsüz,  şarkısız ve marşsız bir millet asla yoktur.

 

Fikri Haklı: Dünümüzde olan neydi ki onca büyük şairler yetişti?

 

Adem Efiloğlu: Dünün en büyük avantajı az şair olması ve konuların genelinin toplumun hassasiyetlerine denk düşmesidir. Günümüzde ise yine çok iyi şairler var fakat bu tip şairler azınlıkta. Elbette zaman iyileri daim kılacaktır.

 

Fikri Haklı: Hece ölçüsüyle yazılan şiirler hakkında neler düşünüyorsunuz? Şiir ve ölçü konusunda neler dersiniz?

 

Adem Efiloğlu: Her iki dalda da yazdığımdan dolayı çok şey söyleyebilirim. İster hece, ister serbest ölçüyle yazılsın, tekniği, tema bütünlüğü, hissiyatı bir şekilde yansıtmalıdır şiir. Bunlar yoksa şiir şiir değildir zaten. Serbest şiir de hiçbir zaman serbest değildir. Onun da kuralları vardır ve bu kurallara uyması gerekir. Hece şiirinde anlatımların hece kıstası ve kafiye kıstası nedeniyle bazen zayıf kaldığını düşünmekteyim.

 

Fikri Haklı: Hangi konularda şiirler yazıyorsunuz?

 

Adem Efiloğlu: Benim için konu geneldir. Her konuda şiir yazdığımı, yazabildiğimi söyleyebilsem de ana tema çoğunlukla aşktır. Kâinat da aşk üzerine kurulmuştur. Haliyle bizde de hislerimizi etkileyen, tetikleyen en büyük etken aşk’tır.

 

Fikri Haklı: Şiirde ulaşmak istediğiniz hedefler var mı? Varsa bu hedefleriniz nelerdir?

 

Adem Efiloğlu: En büyük hedefim edebiyat adına doğru üretkenlik sağlamak. Bunun için de görevlerimizi en güzel bir şekilde gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Biz bu yolda azimle yürüdükçe zaten tarih adımızı gerekli yerlere yazacaktır.

 

Fikri Haklı: Serbest şiir hakkındaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

 

Adem Efiloğlu: Serbest şiir de hiçbir zaman serbest değildir. Onun da tekniği, tema bütünlüğü ve hissiyat zenginliği gibi kendine has özellikleri, kuralları vardır.

 

Fikri Haklı: Şiirden başka uğraşlarınız var mı? Varsa şiiriniz o uğraşlarınıza ne tür bir katkı sağladı?

 

Adem Efiloğlu: İyi bir satranç oyuncusuyum ve sporun her dalıyla ilgileniyorum. Çok okumamın şiirlerime katkısı çoktur. Her ay 4–7 kitap okumaktayım ve bu özelliğim şiir yazma konusunda asıl rehberimdir.

 

Fikri Haklı: Gerçek anlamıyla beğendiğiniz şair veya şairler var mı? Varsa uygun gördüğünüz şairlerin isimlerini söyler misiniz?

 

Adem Efiloğlu: Günümüzde bile çok beğendiğim şairler var. Ancak favorim Necip Fazıl Kısakürek’tir. Mehmet Akif Ersoy, Can Yücel, Orhan Veli, Abdurrahim Karakoç, Ümit Yaşar Oğuzcan, Ataol Behramoğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Özdemir Asaf, Yunus Emre ve Karacaoğlan da çok beğendiğim ve severek okuduğum şairlerdir diyebilirim.

 

Fikri Haklı: Büyük şehirlerde büyük şiir yazılır diye bir kaide var mı? Neden ünlü şairler birkaç şehirde yoğunlaşıyor? Bu şehirlerin özelliği veya şiirin, şairin oluşumu açısından önemi nedir? Taşra dedikleri coğrafyanın durumu nedir sizce?

 

Adem Efiloğlu: Buna kültür birikiminin ve tarihsel dokusunun derinliğinden kaynaklanan sebepler diyebiliriz. Ve bu derinlik şairin de şiirin de dokusunu etkilemektedir.

 

Fikri Haklı: Yazmak isteyip de bir türlü yazamadığınız yahut bitiremediğiniz şiiriniz veya şiirleriniz oldu mu?

 

Adem Efiloğlu: Evet mesela bir İstanbul şiirim var: 3 yıl önce yazdım fakat halen bitmediğini düşündüğümden bir türlü bitiremedim. Buna benzer başka şiirlerim de vardır.

 

Fikri Haklı: Sizi ve şiirinizi gerçek manada anlayan şairler veya okuyucularınız oldu mu? Birkaç isim söyleyebilir misiniz?

 

Adem Efiloğlu: Ben kendi şiirlerimi yazıyorum. Aynı hisleri yaşayan kişilerin de şiirlerimi beğendiğini biliyorum. Şiirlerime ruh giydiriyorum diye söylerim bu yüzden. Şimdi ismini sayamayacağım kadar çok arkadaşım var, şiirlerimi zevkle okuyan, beğenen…

 

Fikri Haklı: Sizden genç şairlerin yeteri kadar faydalandıklarını söyleyebilir misiniz? Gerçek manada talebeniz, öğrenciniz sayabileceğiniz şairler var mı? Birkaç isim sıralamanız mümkün mü?

 

Adem Efiloğlu: Şiirlerimden etkilenen bir çok arkadaş var. İsim belirtmem doğru değildir diye düşünüyorum.

 

Fikri Haklı: Okuyucularımıza özellikle söylemek istediğiniz bir husus var mı?

 

Adem Efiloğlu: En büyük isteğim iyi kötü demeden okumaları. Okumadan doğru bilgilenmek mümkün değildir. Tabi ki bunun yanında da özellikle şiir okumalıdırlar. Şiire ve şaire en büyük destek, okuyucu olacaktır

 

Fikri Haklı: Teşekkürler.

 

            Adem Efiloğlu: Teşekkürler.

 

                                                          

 

( Şair Adem Efiloğlu İle Şiir Ve Şiir Görüşleri Konulu Bir Konuşma başlıklı yazı Fikri HAKLI tarafından 10.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.