Fikri Haklı: Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Haşim Kalender: Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesine bağlı Dağlıca kasabasında 1963 yılında dünyaya geldim. İlk ve ortaokulu Tanır kasabasında okudum. Afşin End. Mes. Lis. Elektrik bölümünden mezunum. Bölgedeki A Termik santralinde işe başladım. Halen aynı fabrikada çalışmaktayım. Evli olup beş çocuk babasıyım. İki adet şiir kitabım bulunmaktadır.
 
Fikri Haklı: Şiire nasıl başladınız? Bu zamana kadar hangi site ya da gazete ve dergilerde yazdınız?


Haşim Kalender:
Şiire bulunduğum kasaba itibariyle çok küçük yaşlarda ilgi duymaya başladım. Hayati Vasfi Taşyürek’in çok sohbetlerinde bulundum ve çok şiirini dinledim. Şiiri sevmemde en önemli etken onu görüyorum. Sonra lise yıllarında okullar arası Kahramanmaraş Dostluk Kardeşlik kutlama günlerinde yapılan şiir yarışmasında il birincisi seçildim. O birincilik bani cesaretlendirdi. Ondan sonra karalamalar halinde notlar tuttum, ta ki ikibin dörde kadar. İlk kitabımı bu tarihte yayınladım.

 

Fikri Haklı: Yayınlanmış şiir kitabınız var mı?

Haşim Kalender: yayınlanmış iki adet şiir kitabım var:

1- KALENDERCE BAKIŞ Elbistan Serdar Ofset 2004.

2- AYRANDEDE ŞIRILTILARI İstanbul Özgü Yayınları 2012.


Fikri Haklı: Sizce şiir nedir? Ya da güzel şiirin özellikleri nelerdir?

 

Haşim Kalender: Şiir, az sözle çok şey anlatırken kurallara riayet etmektir. Ben heceli yazdığım için kurallardan bir tanesini bile yok saymak ayakaltı etmektir diye düşünüyorum. Güzel şiir, hecesiyle, kafiyesiyle, derin kelimelerle derin cümleler kurularak nakış nakış işlenen şiirlerdir.


Fikri Haklı:
Size göre bir şair hangi özelliklere sahip olmalıdır? İyi bir şairden siz neyi ya da neleri anlıyorsunuz?


Haşim Kalender: Bana göre bir şair önce dinlemeyi bilmeli. Büyüklerin sözlerine saygı göstermeli.


Fikri Haklı: Günümüz şairlerinin sorunları nelerdir?


Haşim Kalender: Günümüz şairlerinin sorunları yetkililer tarafından görmezden gelinmeleridir. Bulunduğum bölge şiiriyle şairiyle zengin bir bölge. Necip Fazılların, Abdurrahim Karakoçların, Bahaettin Karakoçların, Hayati Vasfilerin, Hacı Yenerlerin yetiştiği bir bölgedir. Şair niye hep öldükten sonra kıymetlenir? Ölmeden mürüvvetini görmek hakkı değil midir?


Fikri Haklı: Türk şiirinin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?


Haşim Kalender: Şiir çok geniş bir konudur. Büyük şairleri saymazsak bir adım yol alınmamıştır ancak yeni neslin büyük bir gayreti var. Şiir yazma hususunda ümitliyim gelecekten. Belki şartların düzelmesi şiiri yavanlaştırıyor. Bir Kurtuluş Savaşı yaşanmadı, geçim sıkıntısı yok denecek kadar az. Sağlıkta kat edilen yol az değil. Hastalar rehin değil. Haliyle şaire konu azaldı. Umarım hayallerle de olsa daha güzelleri yazılır.


Fikri Haklı: Şiirinin hayatı güzelleştirmedeki rolü nedir?


Haşim Kalender: Şiirin hayatı güzelleştirmedeki rolü bence şairin deşarjıdır. Yüreğindekini aktarmanın hazzı bir başkadır.


Fikri Haklı: Şiire ilgi az mı? Az ise sebepleri hakkında neler söylersiniz?


Haşim Kalender: Şiire ilgi az. Ben şair derken kendime hiç bakmadım fakat şair olanların gördüğü ilgi ne kadardır tartmak lazım. Okumaya ilgi azaldı günümüzde. Özellikle bilgisayar, televizyon. Millet olarak da hazırcı bir millet oluşumuz bunu iyice körükledi bence.


Fikri Haklı: Bir toplumu nasıl şiir seven, şiir yazan bir toplum olma hedefine ulaşabilir?


Haşim Kalender: Toplum yönetenlere bağlıdır bence. Kültür bakanlığımız var yıllardır olmadık yerlere kucak dolusu paralar aktarılır. Adını bilmediğimiz şeylere medeniyet adına paralar aktarırlar fakat bir garip şairin iki bin liraya yayınlatamadığı bir kitabı kimse görmez. Şiiri sevmek için güzelliklerin olması lazım. Şaire gereken ilginin gösterilmesi, gerekli etkinliklerin gerçekleştirilmesi lazım. Okullara, öğretmenlere de çok görevler düştüğüne inanıyorum.


Fikri Haklı: Şiir insanı hangi noktalarda yüceltir? Şair şiirini hangi noktalarda yükseltir yahut yükseltmelidir?


Haşim Kalender: Şiir insanı doğru dendiği zaman yükseltir. Şiir yağdanlık olmamalı. Madde olarak başka yerlerden destek almamalı ki bir tarafa yamulmasın, dosdoğru olduğu gibi söylensin. Bazen alkışlanacağı gibi yuhalanma riski de olmalı…


Fikri Haklı: Şiir ve kelime konusunda neler düşünüyorsunuz?


Haşim Kalender:
Şiirde kelime çok önemlidir. Şairin kelime dağarcığı ne kadar zenginse o kadar güzel şiir yazar diye düşünüyorum.


Fikri Haklı: Hece ölçüsüyle yazılan şiirler hakkında neler düşünüyorsunuz? Şiir ve ölçü konusunda neler dersiniz?


Haşim Kalender: Bana göre şiir heceyle yazılır. Ben heceyi, heceliyi seviyorum. Şiir boş söz değil. Ölçüsü, ahengi, uyağı olmalı.


Fikri Haklı: Hangi konularda şiirler yazıyorsunuz?


Haşim Kalender:
Hemen her konuda şiirlerim var. Vatan, sevda, hiciv, doğa ağırlıklı olmak üzere her konuda yazarım.


Fikri Haklı: Şiirde ulaşmak istediğiniz hedefler var mı? Varsa bu hedefleriniz nelerdir?
Haşim Kalender: Şiirde her şair bir yerlere ulaşmak ister elbette. Benim de ulaşmayı düşündüğüm hedeflerim var. En büyük hayalim ölmeden önce şiirlerimin okunduğunu, gerekli ilgiyi gördüğünü görmektir.


Fikri Haklı: Şiir ve edep, şiir ve dil, şiir ve müzikalite, şiir ve imaj gibi konularda ne
düşünüyorsunuz?


Haşim Kalender: Şiirle edep iç içedir. Kötü kelimeler şiire yakışmaz. Edepsizlik şiire yakışmaz. Şiirde dil farklılıktır. Şive değişikliği bazen şiirleri daha güzel kılmaktadır diye düşünüyorum .


Fikri Haklı: Şiirden başka uğraşlarınız oldu mu? Olduysa şiiriniz o uğraşlarınıza ne tür bir katkı sağladı?


Haşim Kalender: Beş çocuk babasıyım. İstememe rağmen okuyamadığım okulu onların okumasını sağlayıp mutlu olmaya çalıştım. Dört çocuğum üniversite okudu, okuyor. Son çocuğum lise üçte. Nasip olursa onu da okutacağım… Şiir benim için bir huzurdur, haliyle huzursuzluğumu gideriyor.


Fikri Haklı: Gerçek anlamıyla beğendiğiniz şair veya şairler var mı? Varsa uygun gördüğünüz şairlerin isimlerini söyler misiniz?


Haşim Kalender: Bahaettin Karakoç. Ondaki derinlik bir başkadır. Değil şiir, yazdığı yorumlarda bile lüzumsuz bir kelime bulamazsınız. Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy, Abdurrahim Karakoç. Ben ve yöremiz şairleri hep onun şiirleriyle büyüdük dersem yalan olmaz. Hayati Vasfi Taşyürek sevilen ve sevdiğimiz şairlerdir.


Fikri Haklı: Büyük şehirlerde büyük şiir yazılır diye bir kaide var mı? Neden ünlü şairler
birkaç şehirde yoğunlaşıyor? Bu şehirlerin özelliği veya şiirin, şairin oluşumu açısından önemi nedir? Taşra dedikleri coğrafyanın durumu nedir sizce?


Haşim Kalender: Bence büyük şehirlerde büyük şiir yazılır düşüncesi yanlıştır fakat büyükşehirleri görmek, yaşamak farklı bir ilham kaynağı olsa gerek. Şiirde okumak kadar gezmek, görmek de önemlidir. Diğer taraftan hayat şartları bence şiiri yönlendiren en önemli faktör. Elbette eğitimi de gözardı etmemek lazım. Her ne kadar şairlik Allah vergisi olsa da eğitim gerektirdiğini düşünüyorum. Taşradaki şairin eğitim alması, kendini gösterebilmesi çok daha zordur. Nice şair var ki kitap onlar için hayal bile değildir. Bırak etkinliklerden etkinliğe koşmayı, cebinde çay parası bile yoktur. Benim dertlendiğim odur ki kimse onlarla ilgilenmez.


Fikri Haklı:
Sizi ve şiirinizi gerçek manada anlayan şairler veya okuyucularınız oldu
mu? Birkaç isim söyleyebilir misiniz?


Haşim Kalender: Ben olduğuna inanıyorum. Birçoklarından duydum ancak birisi var ki çok etkilendim. Bahaettin Karakoç hocam kitabımı beğendi. “Gelenlerin içinden en iyilerindensin” dedi. Biliyorum ki o yalan söylemez. Sözünde riya yoktur. Gerçekleri olduğu gibi yüzüne söyler insanın. Bu durum benim şiir yolundaki azmimi artırmıştır.


Fikri Haklı: Sizden genç şairlerin yeteri kadar yararlandıklarını söyleyebilir imsiniz? Gerçek manada talebeniz, öğrenciniz sayabileceğiniz şairler var mı? Birkaç isim sıralamanız mümkün mü?


Haşim Kalender: Kendimi şairler arasında anarken bile haksızlık olduğunu düşünüyorum. Kalkıp talebe yetiştirmekten bahsedersem sanırım saygısızlık olur. Ben halen kendimi talebe olarak görüyorum şiir de.


Fikri Haklı: Yeniden dünyaya gelmeniz mümkün olsaydı hangi asırda hangi şairlerle
komşu olarak yaşamak isterdiniz? Şiirin gelişmesinde muhitin rolü nedir?


Haşim Kalender: Elbette ki Mehmet Akif Ersoy zamanında gelmek isterdim. Onunla komşu olmak bile bir başka olurdu sanırım. Muhitin rolü gelenek, görenek, hayat şartları yaşayış farklılıklar şiirin gelişmesinde önemli faktörlerdir.


Fikri Haklı: Okuyucularımıza özellikle söylemek istediğiniz bir husus var mı?


Haşim Kalender: Okuyucularımıza söylemek istediğim okurken hikâye okur gibi okumamalarıdır.


Fikri Haklı: Teşekkürler,


Haşim Kalender:
Teşekkürler.

 

( Şair Haşim Kalender İle Şiir Konulu Söyleşi başlıklı yazı Fikri HAKLI tarafından 7.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.