VII

“Tipi ve boran karşısında dimdik duramayanların önce kalplerinin ritmi bozulur, bakışları bulanıklaşır, başları öne düşer.  Nefsinin ardı arkası kesilmeyecek ihanetleri, ne dostlarının vefasızlığı, mana köklerine bağlı vicdanında yara açmamalı.”

 

“Maziye takılıp kalma. Gelecekle ilgili hayallerde seni o kadar meşgul etmemeli. Geride hoş bir seda bırakabilmek için; halde ki halin, mana cephesinden bakarak dolu dolu yaşamalısın ki ukbada en az hayıflananlardan olasın.”

“Allah’a gönül vermiş her ruh insanı, maddiyatları maneviyat destekli, düşünceleri ukba eksenli olur.”

 

“Ayrıca bilmelisiniz ki dünya da iki kusursuz insan vardır biri ölmüştür, diğeri de daha doğmamıştır.”

 

“Kusur aramak, gayretin ve verimliliğin en sinsi düşmanıdır. Hiçbir şey mükemmel değildir. Her şeyi olduğu gibi görmek, anlamak ve kabul etmek işinizi daha da kolaylaştıracaktır.”

 

“Huzur ve saadet dış şartlara değil, iç şartlara bağlıdır. Cisminiz sarayda, düşünceleriniz sahrada olmasın. Hisler gönüllerde, laleler bahçelerde bekler.”

 

“Soğuk; lalenin kalbini yakmalı ki, içinde gizlenen esma aşkları nazarlara döksün. Çilesiz ruhlar ham yapılıdır, gelene sevinmez, gidene üzülmezler. Lale kırağı görsün ki açsın. Lalenin çilesi yalnızlıktır toprak altında. Mevla’ya giden yol kıyısında, siyah gecelere doğan mehtaplar bile, beyaz laleyi kıskanırlar. ” 

 

“Bilmelisiniz ki, İdeal nesiller için, ideal bir yuvaya ihtiyaç vardır. İdeal bir ailede her anne ve baba birer terbiye ustası olmalıdır. Her anne ve baba adayı, anne ve baba olmadan çocuk terbiyesinde gerekli sorumluluk ve bilgileri almalı, iyi nesil yetiştirmenin yollarını öğrenmelidir.”

 

“Tabiat asla boşluğu sevmez. Boş bırakacağınız kendi ve çocuklarınızın gönüllerini bir başkaları dolduracaktır.”

“Büyüklere öğretim nazari olsa da, küçüklere büyüklerin fiilleri ile örnek olmak zorundadır. Fertleri huzurlu olmayan bir ailede, düzen ve dirlik de olmaz. Terbiye yuvadan başlamalı ki kalıcı olsun.”

 

“Yaşadığımız çağ, kadın haklarının en çok savunulur göründüğü, hem de kadının en çok ezilip istismar edildiği bir çağdır.  Sadece kadını değil, erkeği de bedbaht eden bir çağdır.”

 

“Fıtrat kanunlarına isyan eden veya ettirilen her kadın bedbahttır. İnsanı en fazla ihtiyacını tatmin eden, kalbine mukabil bir kalbin bulunmasıdır. İnsanın ruhi ve fiziki yapısı tesadüfe yer vermeyecek kadar bir birine muhtaç olarak yaratılmıştır.”

 

“Sevgilerini, aşklarını ve şevklerini, güzellik ve hüsnüyette birbirine ortak, gam ve kederde birbirine yardımcı olsunlar diye. Günümüz kadını erkekle aynı hak ve vazifelere sahip olduğu düşüncesiyle kendini ona muhtaç görmemektedir.”

 

“Yüce nebi asıla işaret eder. “Kabir ve koca kadın örtüsüdür” der. Erkeğin üstünlüğünden kurtulan kadın, adi bir yaratık olur ve kendini diğer erkeklerin saldırılarından kurtaramaz.”

 

“Onun için “Evli kadının bir, dul kadının bin kocası vardır” derler. En kötü evlilik, dul olarak yaşamaktan daha evladır. İnsanın bu dünyadaki cenneti olan “yuvayı” dişi kuş yapar” evi de yaşanılır kılacak olan da yine kadındır.”

 

       “Beyinize karşı evini yaşanılır yapabildiniz mi? Vicdanınızda vereceğiniz en doğru kararın “hayır” olduğuna inanıyorum. Bu hususta kendini tek suçlu gibi görme.”

 

“Bir kadın erkekten mutluk ve huzur adına neler beklerse sizinde en onun kadar hatta daha fazla hakkınız var. Çünkü siz tamamen ana, baba ve aile ortamının şefkat ve merhametinden uzak ve sıkıntılar içinde büyüdünüz.”

 

“Siz görevinizi bilmemekten doğan ihmalkârlığınız vardır ama kocanızın kocalık görev ve vazifesini uygun ve yerinde yapmayışı vardır.  Bunun altına neler olduğunu ben de tamamen analiz ve tahlil edebilmiş değilim.”

 

“Ama şunu gayet iyi biliyorum ki, size asla gerektiği gibi bir koca olmadı. Kocanızın kendi ailesinden fazla bir farklı yanın olmadığını siz de biliyorsunuz. Her ne kadar görünüşte makul gözükseler de asaletten gelen noksanlıklarına da bakmak gerekir.  ”

 

      “Kadının inceliği, yumuşaklığı, sevgisi ve özellikle de şefkati evi cennet misali yapar. Kadın ancak hissi bir ortamda bahtiyar olur. Aynı zamanda dünyayı da karanlıktan, kinden ve kandan temizler.”

 

“İnsani duyguların en yücelerinden olan şefkatle çocuğu yetiştirir, aileyi yönlendirir, her türlü kargaşa ve kavgayı önler. Aile üyeleri arasında sevgi, şefkat ve ilgi olmadan yardımlaşma ruhu ve dostluk bağları oluşmaz.”

 

“Bu hususta anne ruhu, yapıcılıkta olduğu kadar yıkıcılıkta da çok önemli olduğu bilinmelidir. Kadın, öncelikle erkeği zaptetmeli, ona şefkat,  sevgi ve muhabbet ilka etmeli, onu huzurlandırmalıdır.”

 

“Ailenin asaleti kadının elindedir.”

Erdemli-270702


...devamı var...

( Mor Menekşe-7 başlıklı yazı KOCAMANOĞLU tarafından 19.08.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu