B.





Hasan Basri Çantay , Türkiye’mizdeki en güvenilir Kur’an mealini (anlamını) yazan bir alim ,kuva yı milliyeci, muallim,şair, milli mücadeleyi yapan ilk kahraman Meclis’in Karesi (Balıkesir) mebusu , Mehmed Akif’in ‘Bülbül’ şiirini ithaf ettiği sevgili dostu , İstiklal Marşı’nın yazılmasındaki en yakın teşvikçi ve Akif’in Meclis’teki sıra arkadaşıdır .
Lozan görüşmelerindeki aleyhimizdeki maddeler 1924 yılı başlarında Meclis’in engellemesine takılınca birkaç gün içinde Meclis tatile sokularak (feshedildi) dağıtıldı . Daha sonraki ikinci Meclis için başka mebuslar intihab edildi (seçildi)

Birinci Meclis , Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kahraman Meclis’ti . Milletin her kesiminden temsilcinin yer aldığı bu Meclis’te demokrat , cesur ve bağımsız insanlar çoğunluktaydı .
Muhalifler mimlenmişti . Memleketi Balıkesir’e dönen Hasan Basri Bey ve evlerine dönen diğer mebuslar zamanımızdaki gibi ‘kıyak’ emeklilik maaşı almıyorlardı . Onlar Milli Mücadele yıllarında bin bir sıkıntı içinde çalışmışlar , asker karavanasından çorba içmişler , İstiklal Marşı için konan ödülü almayıp fakirler derneğine bağışlamışlar , sırtında paltosu olmadan Ankara soğuğunda kaç kış geçirmişlerdi.

Balıkesir’e döndükten sonra bir süre edebiyat öğretmenliği yapan Hasan Basri Bey’in okuldan da ilişiği kesilmiş , sonra geçimi için bir dükkan açmak zorunda kalmıştı. Dükkanın çevresinde dolaşan taharri memurları (sivil polisler) nedeniyle değil dostlar , müşteriler bile gelemez olmuştu .
Dükkanı kapatmak zorunda kalan Hasan Basri Bey şehir kenarındaki mezarlığın bitişiğindeki bağ evine çekilmiş “ Kur’an-ı Hakîm ve Meal-i Kerîm “ çalışmalarına başlamıştı .

Dostun dosta selam vermeye korktuğu bir dönemdi . Bir gün bahçedeki hanımı açık kapıdan seslendi :
“ Basri Bey , seni bir hanım görmek istiyor “
“ Kapalı mı ? “
“ Hayır , açık … “
Hoca biraz sıkkın “ Pek âlâ içeri buyur et ! “ dedi .
Kadın selam verdikten sonra kendini şöyle tanıttı . “ Beni O gönderdi …” diye konuşmasına başladığında
Hasan Basri Bey o gece gördüğü rüyayı hatırlayıp toparlandı .
Rüyasında Yeşilli Cami köşesinde sevgili Peygamber’i (sav) görmüş , Efendimiz açık kadınları kastederek ‘ Bilirim , sen onları görünce çok üzülürsün ama onların içinde benim has ümmetim vardır .’
Hasan Basri Bey bir an dalıp gitmişti ki kadının sözleri kulağında çınladı : ” Onların arasında benim has ümmetim var diyen var ya ; beni size o gönderdi . Geçenlerde yirmi yaşında biricik oğlum veremden ölünce dünya benim için dayanılmaz oldu . İntihar etmeye karar verdim . Devamlı ağlıyor ve aynanın önündeki ilaçları alıp ağzıma götürmek üzereydim ki birden oğlumun sesini işittim : “ Anne ! Anne ! … Ne yapıyorsun ? Sakın ha !.. Sonra ebediyen görüşemeyeceğiz … Sabret ! “ İntihar etmekten vazgeçtim . O gece rüyamda Efendimiz(sav)’i gördüm . “ Üzülme ! Seni teselli edecek birine git , o seni teselli eder . O seni tanımaz ‘ Onların içinde benim has ümmetim vardır ‘ diyen gönderdi de . “

Hasan Basri Bey kadını teselli eder ve merakını yenemeyerek sorar : “ Rüyanızda Efendimiz(sav)’i görerek büyük bir şerefe mazhar olmuşsunuz. Neden böyle açık geziyorsunuz ? “
“ Hocam , benim kocam Vilayet’te yüksek bir Müdür . Yuvamızın dağılmaması için böyle gezmek zorunda kaldım, çok üzgünüm ama size söz veriyorum , eşim emekli olur olmaz hemen örtüneceğim .”

Yıllar geçer , bir gün Hasan Basri Bey’in hanımı yine seslenir : “ Hocaefendi kapıda bir hanımefendi var , seninle görüşmek istiyor .

“ Beni tanıdınız mı Hoca’m ? Hani oğlu ölen bir kadın vardı ya …
Hani örtünmek için size söz veren bir kadın vardı ya …Sözümde durdum Hoca’m ! “

( Hani Oğlu Ölen Bir Kadın Vardı Ya … başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 23.09.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu