Tema
Üye Ol Giriş Yap
Şiir Deneme Hikaye Makale Serbest Kürsü Sesli Şiirler Yazarlar Forum Sohbet Online Üyeler
(0 oy)

Hani Oğlu Ölen Bir Kadın Vardı Ya …

B.




Hasan Basri Çantay , Türkiye'mizdeki en güvenilir Kur'an mealini (anlamını) yazan bir alim ,kuva yı milliyeci, muallim,şair, milli mücadeleyi yapan ilk kahraman Meclis'in Karesi (Balıkesir) mebusu , Mehmed Akif'in 'Bülbül' şiirini ithaf ettiği sevgili dostu , İstiklal Marşı'nın yazılmasındaki en yakın teşvikçi ve Akif'in Meclis'teki sıra arkadaşıdır .
Lozan görüşmelerindeki aleyhimizdeki maddeler 1924 yılı başlarında Meclis'in engellemesine takılınca birkaç gün içinde Meclis tatile sokularak (feshedildi) dağıtıldı . Daha sonraki ikinci Meclis için başka mebuslar intihab edildi (seçildi)

Birinci Meclis , Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kahraman Meclis'ti . Milletin her kesiminden temsilcinin yer aldığı bu Meclis'te demokrat , cesur ve bağımsız insanlar çoğunluktaydı .
Muhalifler mimlenmişti . Memleketi Balıkesir'e dönen Hasan Basri Bey ve evlerine dönen diğer mebuslar zamanımızdaki gibi 'kıyak' emeklilik maaşı almıyorlardı . Onlar Milli Mücadele yıllarında bin bir sıkıntı içinde çalışmışlar , asker karavanasından çorba içmişler , İstiklal Marşı için konan ödülü almayıp fakirler derneğine bağışlamışlar , sırtında paltosu olmadan Ankara soğuğunda kaç kış geçirmişlerdi.

Balıkesir'e döndükten sonra bir süre edebiyat öğretmenliği yapan Hasan Basri Bey'in okuldan da ilişiği kesilmiş , sonra geçimi için bir dükkan açmak zorunda kalmıştı. Dükkanın çevresinde dolaşan taharri memurları (sivil polisler) nedeniyle değil dostlar , müşteriler bile gelemez olmuştu .
Dükkanı kapatmak zorunda kalan Hasan Basri Bey şehir kenarındaki mezarlığın bitişiğindeki bağ evine çekilmiş " Kur'an-ı Hakîm ve Meal-i Kerîm " çalışmalarına başlamıştı .

Dostun dosta selam vermeye korktuğu bir dönemdi . Bir gün bahçedeki hanımı açık kapıdan seslendi :
" Basri Bey , seni bir hanım görmek istiyor "
" Kapalı mı ? "
" Hayır , açık … "
Hoca biraz sıkkın " Pek âlâ içeri buyur et ! " dedi .
Kadın selam verdikten sonra kendini şöyle tanıttı . " Beni O gönderdi …" diye konuşmasına başladığında
Hasan Basri Bey o gece gördüğü rüyayı hatırlayıp toparlandı .
Rüyasında Yeşilli Cami köşesinde sevgili Peygamber'i (sav) görmüş , Efendimiz açık kadınları kastederek ' Bilirim , sen onları görünce çok üzülürsün ama onların içinde benim has ümmetim vardır .'
Hasan Basri Bey bir an dalıp gitmişti ki kadının sözleri kulağında çınladı : " Onların arasında benim has ümmetim var diyen var ya ; beni size o gönderdi . Geçenlerde yirmi yaşında biricik oğlum veremden ölünce dünya benim için dayanılmaz oldu . İntihar etmeye karar verdim . Devamlı ağlıyor ve aynanın önündeki ilaçları alıp ağzıma götürmek üzereydim ki birden oğlumun sesini işittim : " Anne ! Anne ! … Ne yapıyorsun ? Sakın ha !.. Sonra ebediyen görüşemeyeceğiz … Sabret ! " İntihar etmekten vazgeçtim . O gece rüyamda Efendimiz(sav)'i gördüm . " Üzülme ! Seni teselli edecek birine git , o seni teselli eder . O seni tanımaz ' Onların içinde benim has ümmetim vardır ' diyen gönderdi de . "

Hasan Basri Bey kadını teselli eder ve merakını yenemeyerek sorar : " Rüyanızda Efendimiz(sav)'i görerek büyük bir şerefe mazhar olmuşsunuz. Neden böyle açık geziyorsunuz ? "
" Hocam , benim kocam Vilayet'te yüksek bir Müdür . Yuvamızın dağılmaması için böyle gezmek zorunda kaldım, çok üzgünüm ama size söz veriyorum , eşim emekli olur olmaz hemen örtüneceğim ."

Yıllar geçer , bir gün Hasan Basri Bey'in hanımı yine seslenir : " Hocaefendi kapıda bir hanımefendi var , seninle görüşmek istiyor .

" Beni tanıdınız mı Hoca'm ? Hani oğlu ölen bir kadın vardı ya …
Hani örtünmek için size söz veren bir kadın vardı ya …Sözümde durdum Hoca'm ! "

Sitede Önceki / Sonraki
Yazarın Önceki / Sonraki
Oylama
0 (0 oy)
  • Yorumlar 0
  • Yorum Yaz
  • Tebrikler
  • Beğenenler
  • Popüler Yazıları
Yükleniyor...

Yorum yazmak için giriş yapın.

edebiyatevi.com

Hani Oğlu Ölen Bir Kadın Vardı Ya …

A.Müfit KUTLU A.Müfit KUTLU