B.




Hindistan’dan göç ederek Anadolu ,Mısır ve Avrupa’ya yayıldıkları söylenir . Çingeneler tabiat aşığı , özgür insanlardır . Kışı bir mahkum gibi kulübelerinde geçiren çingeneler çiçeklerin açmasıyla böcekler arılar gibi kırlara yayılırlar .

Sorumluluk altına girmeyi , yükümlülük taşımayı sevmezler . Serazad yaşayan , gönlü hoş , kafasına bir şey takmayan , darbuka çalınca oynayan bu insanlar karnı doydu mu yarın ne olacak endişesi taşımaz .

Kentlerin varoşlarında koloniler halinde yaşayıp yerli halkla karışmazlar. Fakat yakın tarih sürecinde bu özellikleri de kaybolup eridiklerini görmekteyiz .

Müzik ,dans ,aktörlük , şarkıcılık eskicilik , ayakkabı boyacılığı,kalaycılık , süpürgecilik ve bir çok alanda faaliyet gösteren esmer vatandaşların yanında sarışın çingeneler de vardır.

Çocukken sarışın çingene mi olur derdim ama gördüm ki beyaz ve sarışın çingeneler de olabilirmiş .

Çingene ismi ağıza hoş geliyor ama günümüzde ırkını inkar eden bir tek bu kavim kaldığından kendilerine “roman” denmesini istiyorlar . Ne demekse …

Oyunları , dansları ,tatlı dilleri , çalgı çengiye yatkınlıkları , renkli kişilikleriyle toplumumuzun renkli bir parçası çingeneler ..

“ Kara dutum çatal karam çingenem “
“Nar tanem , nur tanem , bir tanem “

Hani derler ya “fala inanma , falsız da kalma “

Falcılık , bohçacılık da onların iş alanları içindedir . Gençken Çamlıca’da iş olsun diye fal baktırdığım falcı kadın her paragraf sonunda “ at bakayım şuraya bir liracık “ deyip umutları zamana yaymaya , olacakları anlatmaya, benden de para sızdırmaya devam ederken “ Boş ver sen , yarın ne olacağını … Sen bugün öğleye kadar ne olacak onu söyle “ deyince cimrilik yaptığımı fark edip kızmış “ Düşmanların gebersin karagözlüm “ diye beddua etmişti .

İstiklal Savaşımızda çingeneler bile üzerlerine düşen görevleri yapmışlardı .
Maraş’taki Ermeni zenginler , şehri işgal edecek Fransız askerleri için karşılama yapmak üzere Çeribaşı’nı Hırlakyan Efendi’nin köşküne davet ederler . Hırlakyan Efendi , şehir meydanında , caddelerde davul çalmaları için ne kadar para istediklerini davulcuya sorar . Çeribaşı olumsuz bir şekilde kafasını kaldırınca Ermeni şaşırır . Çok para istediğini sanarak masanın üzerine birkaç kese daha altın döker . Çeribaşı “olmaz” der ; Hırlakyan masanın üzerine iki kese daha atar .

- Daha ne istersin ?

Çeribaşı gözlerini altınlardan ayırmadan tok bir sesle şöyle der :

-Olmaz Hırlakyan Efendi ! Biz davul çalmayız ; bu din meselesi …

Maraş’ta önüne servet de yayılsa çingene ihanet etmez

Bizim çingenemiz vatanseverdir . Milli Kuvvetlere ve halka çok zarar veren eşkıya reisi Anzavur Ahmet’i vuran bir çingene idi .

İkinci Dünya Harbi yıllarında babam Biga’da komiserlik yaparken sefil bir çingeneyi göstererek derler ki : “ İşte bu adam Aznavur Ahmet’i vuran kişidir “
Seyid Onbaşı , Kara Fatma gibi unutulanlardan …

Çingen Ali .
Çetesi ile düşmana karşı mücadele eder . Bir gün ,düşmanlarla işbirliği yapan Aznavur Ahmet’in Biga’ya geleceğini öğrenerek kasabanın girişindeki bir menfezde pusuya yatar . Arkasında adamları ve beyaz bir at üzerinde yaklaşmakta olan Aznavur Ahmet’i bir atışla yere indirir . Adamları dağılıp kaçarlar .

Memlekete böyle bir hizmeti olan Çingen Ali aç , sefil ve unutulmuş ..

Babamın emri üzerine Çingen Ali’yi doğru berbere , oradan da hamama götürüp üzerine bekçi üniformasını giydirirler . Askılı palaskası ve tabancasıyla babamın karşısına getirilen Bekçi Ali dünyaya yeniden gelmiş gibidir .

Bu millet çingenesini sever , çingene de vatanını sever .

Bu topraklar için arnavutu,lazı,kürdü, çingenesi , çerkezi , abazası , gürcüsü, pomağı ,türkü kimler can vermedi ki !...

( Çingeneler başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 23.09.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.