Tema
Üye Ol Giriş Yap
Şiir Deneme Hikaye Makale Serbest Kürsü Sesli Şiirler Yazarlar Forum Sohbet Online Üyeler
(0 oy)

Muallim Bey

B.






Genç bir öğretmen olarak tayin edildiği köye giderken kalbi heyecanla çarpıyor ve ideallerine giden yolun köyden başlayacağına inanıyordu . Her şey tam tekmil değildi ama olsun sabır ve gayretle koruk , helva olurdu .Göreve başladığı yer Konya kırsalındaki fakir bir köydü .

Yüzlerine baktığı zaman ona yaşama zevki veren bu zeki köylü çocuklarının gözlerindeki pırıltılar bu genç öğretmenin ufkunda her sabah yeni bir dünya oluşturuyordu . Öğrencileriyle kaynaştığı gibi köylülerle de kısa süre içinde kaynaşmıştı ama ne hikmetse beli kuşaklı ,çenesi sakallı , nur yüzlü bir ihtiyar ona fazla yaklaşmıyor sadece selam verdiğinde ciddiyetle selamını alıyordu : " Aleykümselam Müellim Bey ! "

Genç öğretmenin güzel bir adeti vardı . Kimi görse küçük büyük demeden selamlıyor , bu selamlar ona saygı ve sevgi olarak geri dönüyordu . Ama o yaşlı , nur yüzlü ihtiyar yok mu ; onunla ne zaman karşılaşsa selamına aldığı mesafeli cevap " Aleykümselam Müellim Bey ! " oluyordu . Bu adam bana "Muallim Bey " diyeceğine neden " Müellim Bey!" diyor , dili dönmüyor her halde ! " diye gönlünden geçirirdi .

Köye geleli epey zaman olmuştu ki o vakur ve ciddi ihtiyar ile tekrar karşılaştılar .

- Selamünaleyküm Amca !

İhtiyar bu defa gülümseyerek selamı almış ve " Aleykümselaaam Muallim Bey ! " demişti . Genç öğretmen toparlandı .
- Amca , bu güne kadar sana selam verdiğimde bana hep "müellim bey" derdin ama şimdi " muallim bey" dedin !.. Neden acaba ?

İhtiyar başını kaldırıp genç öğretmenin gözlerine sevgiyle baktı .

- Bu köye geldiğinde seni tanımıyordum. Seni de eski öğretmen gibi zannettim . O camiye gelmez , içki içer , genç kızlara bakar ve çocuklarımıza kötü örnek olurdu . Onun bu hali bize elem , sıkıntı verirdi . Ama gördük ki sen öyle değilmişsin .. Sen müellim değil muallimmişsin ..

*** muallim : ilim veren kişi
***müellim : elem veren kişi

( * ) Bu yaşanmış hikayenin kahramanı merhum Ahmet Arvasi'dir .
Sitede Önceki / Sonraki
Yazarın Önceki / Sonraki
Oylama
0 (0 oy)
  • Yorumlar 2
  • Yorum Yaz
  • Tebrikler
  • Beğenenler
  • Popüler Yazıları
Yükleniyor...

Yorum yazmak için giriş yapın.

edebiyatevi.com

Muallim Bey

A.Müfit KUTLU A.Müfit KUTLU