Bir sinema yazısından çok bir makale olacaktır belki de bu söylenenler...
Türk sinemasının kazanabileceği en mükemmel filmlerden biridir Polis. Haluk Bilginer ve Özgü Namal’ın usta oyunculuğunu konuşturduğu; Onur Ünlü’nün Takeshi Kitano’ya ithafen yaptığı, ilk filmdir. 

Şöyle bir bakılınca sıradan bir mafya-poli ilişkisinin ötesinde oluşturulmuştur. Tüm izleyenleri şok eden filmimiz, kurgusu ve karakterleriyle Türk filminde devrim yapacak niteliktedir. "Kara film" örneği tasarlanan Polis’te her ne kadar eleştirmenlerden Japon kara filmlerine özendirilmiş fakat gerçekçi bir kurgu oluşturulamamış dense de izleyicinin gözünde bambaşka bir yeri var. Eleştiri baabında en güzel cevabı izleyicinin vereceğini düşünürsek; bu mükemmelliği bir kez daha ortaya koymak zorundayız.

200 bin izleyici sayısına ulaşan film, 2007 çıkışlı olsa da çoğu filmseverler ve Türk halkının belki de yeni farkına varacağı bir film olacaktır. Teknolojinin hakim olduğu günümüz çağında, belki de aradan 3 sene geçmesine rağmen filmi izlemeyen insanımız varsa; bu da filmi daha önceden izlemiş, ya da izlediğini sandığımız insanlarımızdan kaynaklanan bir oluşumdur.

Binbir Gece, Fatmagül’ün Suçu Ne vs. tarzı dizi ve filmlerin rağbet gördüğü günümüzde; çağın ahlak ve film anlayışının ortada olduğu ayandır. Ve bu da Polis gibi bir filmin niye önerilmediğini ve bu denli yeraltı kaldığının öğrenilmesinde bir etkendir.

Ezberli bozacak olan film diye manşetlerle vizyonda yerini alan Polis’te gerçekten bir Türk yapımı filmde göremeyeceğimiz çok fazla senaryo ve sahne bulunmaktadır.

63 yaşına gelmiş, Musa Rami (Haluk Bilginer) adında bir Polis’in mafya ile mücadelesi anlatılan filmde, tez danışmanı olarak irtibat kurduğu 23 yaşındaki Funda (Özgü Namal) diye bir kıza aşıktır Polis’imiz... 2 aylık ömrünün kaldığını öğrenen Musa Rami; ailesi, hayatı ve aşkı arasında daima gel-gitler yaşamış ve bir seçim yapmak zorunda kalmıştır. Bilindik bir meseleyi farklı yöntem ve açılardan anlatmaya çalışan yönetmenimiz ise, kusurlarının farkına da varabilmiş; sağlamcı davranmayıp risk aldığını da röportajlarında belirtmiştir.

Tabiki de konumuz yönetmenimiz değil. Fakat onu geçerken bir yandan da sonsuz teşekkürlerimizi iletmeyi unutmuyoruz.

Film hakkında defalarca araştırma yapıp, filmi sıkılmadan defalarca izleyen birinin; "Polis"i tavsiye edeceğinden bir şüphe duyulmasa gerek. Sahnelerin gerçekçiliğinden ziyade, mükemmel bir oyunculuk sergilenen; aynı şeylerin ısıtılıp ısıtılıp önümüze koyulmasına isyan edercesine farklı bir yaklaşımla karşımıza çıkan filmi izleyenler olarak beğeniyle karşılanmasına kefil olabilirim neredeyse. Türk filmi Cüneyt Arkın’lara, Kazım Kartal’lara alışmışken efsanevi bir noktada; günümüze kadar Aydemir Akbaş ve Müjde Ar’ları da görmüş ve arkasından Fatmagüller Bihterlerin cirit attığına da şehadet etmiştir. Bu Türk filminin trajik kronolojisinin akışına rağmen ortaya çıkan farklı idealar ve anlatımlar yine seyircilerimize biraz oturup düşünme fırsatını da vermemiş değildir.

Filmi izleyen bir sinemasever olarakta şahsi olarak söyleyeceğim aslında biraz da yansımış olmakta. Defalarca izlediğim ve hakkında bir yazı oluşturmaya çalışmak çabasında olduğumuz filmi; bildiğim diğer sinemaseverlere tavsiye etmekten de mutluluk duyuyorum. Anlaşılamayan ve neden öyle olduğu konusunda bir fikre halen ulaşamadığım sahnelerin varlığını inkar etmemekle birlikte, belki de ithaf edilen ve örnek alınan Takeshi Kitano’nun (Japon Yönetmen) filmlerinden bir kaçını izlemek fikir sahibi olmamıza yarar sağlayacaktır. Şahsım adına okurlarıma söylemek istediğim tek şey; izlemekle pişman olmayacakları ve belki beğenmeseler bile mutlaka bu filmi izlemeleri gerektiğini hatırlatırım... Türk filmine giren her yenilik, Türk sinemaseverlerini ilgilendirir... Ve "Polis" Türk filmine giren mükemmel yeniliklerden bir tanesidir...
( Türk Filminde Farklı Bir Anlayış Polis başlıklı yazı C.ISIKDEMIR tarafından 2.02.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.