KİM OLDUĞUNU BİLMEK

 

    “Bir adam kendini darı sanıyormuş. Nerede bir tavuk görse, yiyecek diye nefes nefese kaçıyormuş ondan. Doktor: “Sen darı değil insansın” demiş yıllarca. Her sabah tavuk kâbuslarıyla uyanan adam, bir türlü ikna olmuyormuş insanlığına. Bir sabah doktor yaklaşmış yanına ümitsizce. “İnsan olduğunu biliyorsun” deyince; adam: “Evet, ben insanım” demiş. Doktorda bir sevinç, bir coşku, bir heyecan… Tedavi sonuç vermiş yıllar sonra tam. “Haydi giy elbiselerini” demiş, çığlıklar atarak. “İşte iyileştin, eminsin darı olmadığından.”

     Adam hızla giyinip atmış kendini sokağa. Adam gökyüzüne bakmış, sonra toprağa. Adam yürüyüp çıkmış bahçesinden hastanenin. Daha birkaç adım atmamış ki ne görsün; bir tavuk kendinden emin. Üstüne doğru geliyor, yiyecek. Koşmaya başlamış nefes nefese. Doktor yetiş, yoksa yetişecek!

     Doktor telaşla koşmuş hastasına. “Hani insandın?” diye sormuş. “Yoksa bilmiyor musun insan olduğunu?” Adam: “Elbette biliyorum, darı olmadığımı” diye gürlemiş. “Fakat tavuklar bunu biliyor mu?”

 

 

 

     Hayatın içinden böyle bir fıkra. Kendini tanımak ve özgüven sahibi olmak insana çok şey katar ve donanımlı olmasını sağlar. Hani bazı karikatürlerde hayvanların düşünceleri üzerinden aslında insanlara verilmek istenen mesajlar kaleme alınır, muhakkak okumuş incelemişsindir. Alaca renkli güzel bir kedi yerdeki su birikintisine bakınca kendini güçlü bir aslan gibi görüp hayal eder, aynaya bakan sıpa da büyüyünce eşek olacağını unutup şaha kalkan at olarak hayal eder kendini ve kibrinden bastığı yeri görmez. Kimi zaman da tavuk ve yem olayı gibi kendimizi çok aşağılarda görüp ezilmiş bir karaktere büründüğümüz olur.

     Ne olduğunu, nereye ait olduğunu bilmelidir er kişi. Baldan bir petek, sevgide tek yürek olup sağlam bir karakter sunar bize kimi zaman. Sevince, hayata aşkla bakınca şair olur insan. Şiir yazdırır bize doğa ve şiir gibi huzur sunar ruhumuza.

 

     Kim olduğunu bilmekle başlar hayat. Kendimize saygı, ailemize beslediğimiz sevgi, vatan ve bayrak aşkı gül kokusunda mutluluk dağıtır etrafa. Haddini bilmek, eğitim seviyesine uygun hareket etmek, edep sınırları çerçevesinde yol almak başlı başına bir ayrıcalıktır. Kim olduğunu bilmeli her kalp, bir anlık visalde fikir çilesini yaşarken de özgüvenini ayakta tutabilmeli. Örümcek ağı gibi işlenir dert ağı, dert tasaya inat yine de sevmekten keyif alırız işte. Oyuncağı elinden alınan çocuk gibi olur insan, özgüveni elden gidince. Sonbahar ağlar avuçlarımızda, delilik vehmi ruhlarda alevlenir. Kim olduğunu bilmeli insan. Kim olduğunu, nereden geldiğini, atalarının değerini, gelenek ve göreneklerini bilip varoluşunun farkında olmalı.

( Kim Olduğunu Bilmek başlıklı yazı KONUK YAZAR tarafından 22.01.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu