KUR'AN-I KERİMDE KADIN HAKLARI 

  Kadın ve erkek eşitliğinden biraz bahsetmek istiyorum. Erkeğin kadına göre üstün tarafları olduğu gibi kadınında erkeğe göre üstün tarafları bulunmaktadır. Tabiata genelikle bütün canlıların erkeklerinin, dişilerinden daha kuvvetli yaratıkları, çalışmaya daha dayanaklı olduğu bilinmektedir. Bunun yanında, kadınların da çocuk yetiştirme, merhamet, sefkat ve duyarlılıkta erkeklerden daha üstün olduklarını söyleyebiliriz. 

 Kur'an-ı Kerimde; Erkek ve kadın bütün insanoğluna gönderilen ilahi bir kitaptır. Ku-ran'da Hz.Adem ve Havva'nın ikisininde çamurdan yaratıldığı anlatılmaktadır. 

 Kur-an'ı Kerimde; Arap toplumunda iyi bir yerde olmayan kadınının olması gereken yere getirmek için pek çok emirler ve yasaklar getirmiştir. Daha dünyaya yeni yeni gözlerini açan kız çocuklarını diri diri toprağa gömmeleri ve onları horlayan erkekleri kınamıştır. Bilhasa Kur'an, toplumda ezilen ve horlanan her insanın yanında olmuş ve onların haklarını savunmuştur.

 Oysa Kur'an-ı Kerimde; Kadına dişiliği üzerinden ve kişiliği üzerinden değil, şahsiyeti üzerinden bakar. Erkek olsun kız olsun doğan her çocuk Allah'ın rahmetidir. " Göklerin ve yerin hükümranlığı Allah'a aitir. O dilediğini yaratır. (şûra süresi 49)" " Kadın olsun,erkek olsun her kim inanmış olarak iyi fiiller gerçekleştirirse onu mutlaka güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını yaptıklarının en güzeliyle mutlaka veririz. ( Nahl süresi 97) Kadınını köleden beter yapan, kadının erkek egemen olduğu toplumda sadece ev işinde ve cinsellikle kullanılmasını, hiç bir alanda kadına hak tanınmamasını savunanlar, toplumun nezdinde kabul görsünler diye uydurma hadiselere ve mezhep izahlarına dayandırılmış bu bakış açısı geniş bir kesime " din" diye yuturulmakta ve yutturulmuştur."

 Kadın veya erkek inanmış olarak hayra ve barışa yönelik işler yapanlar cennete gireceklerdir. Ve zerre kadar zulme uğratılmayacaktır. (Nisa süresi 124)

 Kur'an-ı Kerimde; Kadına karşı işlenen suçlar, ister şahsına, ister malına, ister şerefine karşı olsun erkeğe karşı işlenen suçlar gibi kabul edilmiştir. Hata kadın bazı hallerde erkeğe göre daha çok kayırılmıştır. Erkek ne kadar miras sahibi ise kadında mirasta pay sahibidir.  

Kur'an-ı Kerimde; Iki kadının şahitliği bir erkek yerine geçtiği örnek verilir. Halbuki bu ayet, o dönemde kadının genelde ilgilenmediği bir konuda açıklamalar ihtiva etmektedir. Hz. Muhammed (S.A.V) bir tatbikatında kadınlarla ilgili konularda bir kadının açıklamalarının dahi dikkate alındığını ve buna dayanılarak yasaklar konulduğunu göstermektedir. Hz. Muhammed (S.A.V) devrinde kadınlarının şahsiyetlerinin şuurunda oldukları, düşüncelerini açıkça söyleyebildikleri ve bazı konularda erkeklerle aynı haklara sahip oldukları anlaşılmaktadır. 

 Kadın, ekonomik konularda erkek gibidir. Kazandığı para kendisine aittir. Parasını ve malını tam bir yetki ile kullanabilir. Kadınlarımız, bizim hayatta değerli varlıklarımız olduklarını unutmayalım. Onlar sizin için solmayan bir gül olsun..."Erkek kadınla, kadın erkekle bir bütündür." Ister kadın, ister erkek olsun, hiç birinin hakkına geçmemek dileğiyle... 

       Allah'a emanet olun/Kâmile Özdemir 
( Kur-anı Kerimde Kadın Hakları başlıklı yazı Kamile Özdem tarafından 6.07.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu