KUR'AN-I KERİMDE NAMAZ
Son dönemlerde din üzerine yapılan tartışmalardan biri de Kuran-ı Kerim'de namazın geçip, geçmediği tartışılıyor. Bazı kişiler Kur'an'da namazın geçmediğini ida ediyorlar. Bunun ne kadar doğru ve ne kadar yanlış olduğunu bu yazımda yer vermek istedim.
Kur'an-ı Kerim'de namaz olarakta tercüme edilen "salat" kelimesi, bağlantı kurmak, dua etmek gibi anlamlara gelip kulun Allah ile bağlantı kurması anlamında kullanılmasıdır.
"Salat" kelimesi "ikame" fiiliyle beraber "namaz kılmak" anlamında kullanılır. Allah bize kuran'da namaz ibadetini bütün detayları ile ayetlerde ifade etmektedir.
Zikretmek için yapılan bir ibadettir (Taha süresi-14) Ayrıca sabırla, namazla Allah'tan yardım dilemek (Bakara süresi-45) Bunun yanında Kuran-ı Kerim'de (Bakara süresi-238,26 -Şuara süresi -218) de Kıyam (ayakta durmak) anlatılmaktadır.
Rükü;(eğilme) de (Bakara süresi-43 -Maide süresi - 48-55 -Fetih süresi- 29)
Secde;(yüzüstü yere kapanmak) ( Haç süresi -48 -77 Fetih süresi -39)
Sümer süresi-9)cü ayetinde namazın kılınış şekli anlatılmaktadır. Kur'an'da namazın vakitleri belirlemiş bir farz olduğu anlatılmaktadır (Nisa süresi-103)
Kur'an'da namaz öncesi abdest(Maide süresi-6) ve boy abdestin (Nisa süresi-43) cü ayetinde detaylı olarak aktarılmıştır. Kur'an'da; Öncesinde abdest almamız gerektiğini vakitleriyle farz kılınmış, ayakta durarak ,eğilerek ve secde ederek Allah"ı anmamız anlatılmaktadır.
Ayrıca kur'an-ı Kerimde beş vakit namazı işaret eden ayetlerden biri de (Taha süresi-130)cü ayet şöyle diyor;
"Güneşin doğmasından önce de batmasından önce de Rabb-ini övgü ile tesbih et. Gecenin bazı saatlerinde ve gündüzün etrafında (yani iki ucunda) tesbih et ki rızaya ulaşasın." Buyurulmuştur.
Evet, bütün bu Kur'an-ı Kerim'de ayetlerle açıklanan namaz farz dır denmesine rağmen bir grup insanların farklı anlamlar yükleyerek "Namaz Kur'an'da yoktur" demelerine bir anlam veremedim. Allah bizi ve gelecek teki genç nesillerimizi bu yalan, yanlış ve sapıtma yollardan korusun.
Allah'a emanet olun./ Kamile Özdemir