Yer yüzünde insanın varlığıyla birlikte hayatın geçiciliği,ebediyetin varlığı,yaşantı tarzına uygun cennet ve cehennem oluşu daima inanıla gelmiş düşünülmüş değer yargısı olarak davranışların ayarlamasında bir norm olmuştur.Hele katıksız ilahi dinler ahretin varlığına inanmayı Allah’ın varlığına inanmakla eşdeğer tutmuşlar.Çünkü icmali iman Allah’ın varlığına ve birliğine ve ahret gününe imandır.Cennet-i alaya ulaşmanın değişik yol ve yöntemleri elbetteki vardır; ancak bir temsili tespite göre cennetin anahtarı dört dişli olup Akıl ,Kalp ,Göz ve Dilden ibarettir. Bu dört variyet düzgün kullanılırsa tutacak kuyruğu iman olmak kaydıyla cennet kapısını açmaya yeter; çünkü cennete girmenin asıl şartı imandır.Hakiki bir imana sahip bir kimse de Aklını ,Kalbini,Gözünü ve Dilini helal dairede kullanır ve cennetin kapısını aralar.Kısa kısa örneklendirmek istiyorum.
AKIL:
Akıl ki, insanı diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliktir.Eğer insan Allah’ın işine karışıp,sünnetüllah’a meydan okumazsa tam tersine Sünnetüllahı kavrayarak dünyanın zenginliklerini insanlığın hizmetine sunup şükür etmesini bilirse her anı kendisine bir mükafat olarak kar hanesine yazılacak ve dünya- ahret saadetini yakalayacak. Aslında İnsanoğlunun yer yüzünde yarattığı hiçbir şey yoktur. Sadece var olanı fark ederek olan özelliklerinden yararlanıyor. Maalesef bunu fark etmeyen kimseler bilim bilim diye Kainatın Sahibini, Zat-i bé misali Sanı-i zi kemali unutuyorlar maazallah.
Akıl edeptir, marifettir, zenginlik ve sıhhat…Dünya ahret ipi onun elinde, ilimle desteklenirse kazandırır huzur ve rahat… İmandan gıdasını alırsa sahibine hayırlı olsun seyahat…İlahi bir ikramdır kullanılmazsa sahibinde kabahat….
KALP:
Kalp-vicdan ilişkisi canlılarda o kadar mühim ki hayvanlarda dahi kendini göstermektedir.Bu vicdan meselesinin insanlarda daha önde olması gerektiğine inanıyorum. İnsanlık vicdansız kalpten hep şikayet etmiş, mülayim ve mutmain kalpten de hep övgüyle bahsetmiştir. Son yıllarda insanlığın gündemine düşen empati de aslında bir anlamda vicdanını sesini dinlemektir kanaatimce….Allah’ı zikir eden bir kalp dünyayı ihya ediyor….Yaratanı içine barındıran bir kalp alemlere selam veriyor….İman terbiyesiyle telbiye getiren bir kalp melekleri cezbeye düşürüyor….Kalbi ifade edemem aczim otaya çıkıyor….
GÖZ:
Göz, görmeyi sağlayan bir organıdır; ama herkes görecek göze sahip değildir. Bakmak ile görmek farklı şeydir. Ayrıca bakış açısı ve niyeti de gözün önemini vurgular. Bunu önemsemeyen nefis ve arkadaşları diyorlar ki “ne olmuş yani hayvanda da göz var” var var da hayvan gördüğünden bir şey anlamaktan aciz, sen ise insan olarak hayvan sağlığı konusunda dahi bir araştırma ,soruşturma çıkarıp tedavi edebiliyorsun…
Kem gözlerden korusun Hak Te’ala beni…Ne güzel yaratmıştır gördün mü? sen seni…Birbirimizi görmezsek neyimiz medeni…Tok göz yakışır bize helal ve ehseni….
DİL:
Yine insanı farklı kılan ender özelliklerden birisi dildir. Bu konuşma olmasaydı dünyadaki bilim ve teknoloji bu kadar ilerliye bilir miydi? Hakikatler ve güzellikler başka bir ifadeyle kainatın sırrı anlaşılır mıydı? Zalim sultanın huzurunda hakkı ifade ederek en büyük cihat yapılabilir miydi? “Güzel söz sadakadır.” ifadesinin ehemmiyeti olmazdı. İnsanlar iletişimde zorluk çeker, daha çok el kol konuşurdu. Bu kadar mühim olan bu kemiksiz et parçasını ilahi sınırları aşmadan kullanırsanız Allah sana mükafat verir, sevabınızı arttırır, kurtuluşunuza vasile olur vesselam.
Dilim et parçası, ses ilahi nimettir…Güzel ifadeler ömrüme berekettir…Edep ile konuşmak lazımdır nezakettir…Kontrolü kaçırırsan sonu rezalettir…
Akıl genel koordinatör,Kalp kiler ve değerlendirme laboratuarı,Göz ileri gözetleyici, Dil muhbiri sadık. Dördünün de ölçüsü İman-i billah olduktan sonra menzil cennetten başka neresi olabilir ki…
Aklı kainatı okumada,Kalbi sevgi ve muhabbeti kavramada,gözü fizik ve fizik ötesi düzeyde bakmaktan öte görmede ve en önemlisi de bu üçünün bileşkesini ifade etmede dili de kullandık mı daha gerisinde ne kalıyor?Daha fazlasını merak ediyorsanız buyurun 6.söze müracaat edin bundan fazlası beni aşar.
AKIL+KALP+GÖZ+DİL(İman şemsiyesinde kullanılırsa)=CENNETİN ANAHTARI
Çünkü bu özelliğe sahip olan, bireysel sorumluluklarını yerine etirir,Adil ve merhamet sahibi olur,sabırlı cesur ve metanetli olur....Başka bir ifade ile "adam gibi adam" olur.Yani cennet "adam gibi adam"ların yeridir bence .selam ve dualarımla hürmetler.
e.kaya
( Cennetin Anahtarı başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 16.03.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu