Buradaki köşkerlerin tarımcıları giydirmesi. Tarımcıların da köşkerleri beslemesindeki MANA anlayışı vicdani değer yargısı içinde adalet, sadaka, acıma, lütfetme, velinimeti olma, hayır dua alma gibi köleleşişi absürt anlamlarıyla, yoktular.

Aksine totem meslekleri arasında değişen grubun emek ürünleri bağlaşması içinde bir denkleşme vardır. Adalet ve sadaka, efendi karşısında kölenin, köleci sistem içinde; hafızasındaki kolektif bağlaşma denkleşmesine göre anlayıp aradığı bir eksikliktir.

Bir efendi köleden ne isteyip te alamaz olmalı ki, kölesi efendiye adil olsundu! Efendi neyin yoksuluydu da köle efendiye sadaka versindi! Ya da köle efendisine himmette bulunsundu!

Açlık mı? Mana mı? Ya da maddemi mana mı?

Kolektif sistem içinde köleci sistemde olduğu gibi bir mana anlayışı zuhur etmez. Kamucu mana içinde olan anlayış köleci sistemdeki gibi firari bir takdir değildi. Üreten grubun iradesiydi. Üretim alanının ve grup bağlaşma gücünün takdiriydi. Veya üretim gücünün karar vermesiydi.

Kolektif alanda irade ya da karar verme işi afaki, hayali değil; somut ve gerçekti. Kolektifiler hayal görmüyordu. Mana üretim alanı ve bağlaşma yapma somutluğundan ayrı bir anlam değildi.

"Kolektif bağlaşma ve kolektif üretim ilişkisi" varsa bu iki bağlama istinaden "karşılık sağlamaların zorunlu bir öznel mana anlayışı da vardı (ekmek anlayışı da vardı)".

Kolektif bağdaşılın üretim hareketi olmadan mana anlayışı, takdir vs. var olup kendini sürdüremezler. Madde ve mana bileşim ve bağıntılı kavramlardır.

Mana izanı kolektif bağdaşmayla, kolektif üretme eyleminden yansıyan üssü durumlarla olup biten maddi olaylara modülasyonlardı. Böyle olunca madde mi, mana mı? Açlık mı, mana mı? Deme işi bir handikaptı. Köleci tartışmadır.

Şimdi açlığı, mana anlayışının önüne almaya gelelim. Var oluş bir enerji dönüşmesi olmakla, enerji akışıdır. Hayat ta bir varoluştur. Öyleyse hayat gibi bir mana ile her şey enerjidir.

Bu halde biz de, açlığımız da bir enerji ve enerji biçimlenişi olan formasyonlarla eylemli; duygu ve düşünceye kalıplardık. Bir enerji formu diğer enerji formuna gelip geçici kalıplardı. Madde manaya mana maddeye kalıplardı.

( İttifaklar Birer Referans Noktasıydılar 66 başlıklı yazı Uraz Bayram tarafından 16.10.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.