Deneme / Hayata Dair Denemeler

Eklenme Tarihi : 21.06.2023
Okunma Sayısı : 281
Yorum Sayısı : 0
Günün Yazısı

Bu Yazı 22.06.2023 tarihinde
GÜNÜN YAZISI
olarak seçilmiştir.

Değişim, gelişimden farklıdır. Neyi değiştirebilirseniz ancak onu geliştirebilirsiniz. Değişim, kabuk ve çekirdekte oluşmaz. Doğallığına müdahale ettiğiniz şeyler bozulur. O ancak imaj uğruna şekilcilik olur. Yani eşek aynı kalır, semeri değişir. Şoförü değiştirmekle de seyahat kalitesi artmaz.

   Değişimin aşısı, mayası ve özü; ruhtur, aşktır, sevgidir, heyecandır, özveridir, bütüncül ve insani bir yaklaşımdır. Hak ettiğinden, layığından daha fazlasına talip olanlar; tüm değerlerin ve kavramların yozlaşmasına sebep oluyorlar. Pirincin içinde gizlenmiş beyaz taş; çuvalda dururken kimseye bir zararı olmaz. Aksesuar olarak da sergileyebiliriz. Fakat pilava dahil olduğunda dişimizi kırma ihtimali var.

   Köklü bir değişim tabandan başlayacaksa bu bir zihinsel bilinç devrimi hareketi olmalıdır. "Aynı tas aynı hamam" nakaratını tekrarlayanlarla kaliteli ve kalıcı bir birliktelik, ortak mutabakat metni hazırlayamazsınız. Eylem ve söylemleriniz niyetinizi ele verir. Dürüst görünmek yetmez, olmak ve uygulamak gerekir. Bilgi, birikim, donanım, öngörü ve toplumsal frekans olarak monarşiyi bile hak edememiş bireyler varsa; hep birlikte demokratik, özgürlükçü, katılımcı, laik, inançlara saygılı, hukuku üstün tutan bir düzen kuramayız. Kendi yaptığı yasayı uygulamayan, değiştirdiğini de beğenmeyen bir zihniyet; "yepyeni bir anayasa" özleminin ütopyaya dönmesini istemiyorsa, önce samimiyet testinden geçmesi gerekir. Biz daha ahlak ve adalet kavramında, ortak zemininde buluşamıyoruz.

   Yurttaş ve birey olarak, ne kadar yeterli, bilgili, doğru ve dürüst olabilirsek; tüm karar vericiler ve siyasetçiler de ona göre nitelik kazanacaktır, yön tayin edecektir.

   Peki nedir kısaca adalet? Bağımsız, tarafsız, yansız, özgür ve özerk bir mekanizmayla, kazanılmış evrensel ve yerel hakları dikkate alarak, hakkı olanın hak ettiğini, zamanında, eksiksiz ve adil olarak vermektir. Peki ne kadarını başarabildik? sanırım yüzde onunu. Yani benim terazim öyle tartıyor. Bir başkası yüzde elli diyecektir, bazıları yüzde yüz görecektir. Hukuk bilinci ve bilimi muhteşem bir güç. Topluma yaygınlaştığında hayranlık duyarsınız. Kendinizi ve çevrenizi güvende hissedersiniz. Öyle yalnızca diploma sahibi olmakla, cübbe giymekle, bir mekân veya makama postu sermekle bu süreç tamamlanmıyor maalesef.

   Hukuk ve felsefe; belirsiz ve dipsiz bir kuyu değildir. Okyanusuna ulaşana, tükenmez bir hazinedir. Küçük hesapların peşinde koşanlar, bu anlatımımı masal olarak bile algılayamayacaklardır. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmayalım. Kısa geliyorsa, yenisini almaya gayret edelim. Üşümek pahasına yorgansız yatalım. Anlayana sivrisinek saz olsun. Anlamayan kendi davulunu çalsın dursun.

Şen ve esen kalın.

Samsun, 21.06.2023
Ali Rıza MALKOÇ
malkoc.org

( Değişimi Ve Kaliteyi Hak Eden Olabilmek başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 21.06.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.