KOPUŞLAR
KAPıŞLAR...
"Yamalı Bohça"dan sanat eseri çıkmaz...
Ana omurgası" emek/sermaye", "millet,/ümmet/insanlık" "evrensel hukuk değerleri/faşist yöntemlet"gibi ana kavramlara dayanamayan partilerin ömürleri bir kelebek hafifliğindedir..
Toplu taşıma aracı gibi" sende gel bin" anlayışı otobüs kaptanın güçlü kurucu irade olarak ayrılması ile yapının paramparça olduğunu, parti mallarının kapanın elinde kaldığını hep gördük.
1983 seçimleri Amerikan işi ihtillallerden birisinin ürünü olan "Askeri cuntadan" resmi kurtuluşun simgesi seçimlerdir.. Bu seçimlerde 4 eğilimi bir araya getirme (sağcı solcu dinçi milliyetçi)iddiası ile%45in üzerinde oy alan Anap denilen parti rekor oy ile meclisin yarısından fazlasını ele geçirmişdi..
13 Eylül öncesinin yaşanmışlıkları, keskin çizgiler, öldüresiye siyasi rekabet, yumuşak siyaseti tepki olarak tercih etmişdi .. Vatandaş olarak biz Anap ın geleceğini bilmiyorduk.. Ama ABD uygulamalı planın bir parçası olarak ABD bilmiyodu dersek aptallık etmiş oluruz.. 1930 lu yıllardan itibaren Anti kominist yapılanmaların ilk faaliyeti Batı Almanya da münih de kurulan Cami kuruluş cemiyetleri ve radyo yayınları ile SsCB nin Türkistan bölgesinden kominist rejim baskısından kaçan Türklerle,Arap dünyasında Baas çıların terör ve diktatörlüklerinden kaçan Araplar insan kaynaklığını oluşturmuştur..(Her zaman korunmaya muhtaç haldeki mülteciler in sığınacığı bir liman da istihbarat kucağıdır..)
Yani milyon dolarları ABD hükümeti,harcayacak yıllarca yeşil kuşak projesi ile ilgili Politikalar geliştirecek ve Bugünün Afrika kıtasının sosyal yapısına eş 1983 Türkiye sinde hükümet olacak partiyi bilemeycek.. "Hadi ya"
Determinizm şöyle bir şeydir. Sokup çıkarma ile çocuk olabilir. Ama olmayabilir de.Kadının özel halleri, eşlerdeki üreme hücrelerinin sayısı korunma hallerine bağlı olarak çocuk olmama ihtimali vardır.. Labaratuvar şartlarında yumurta ve sperm hücresi döllenirse çocuk olur .. Uluslararası ilişkilerde yada günümüz siyaset anlayışında hakim olan anlayış labaratuvar şartlarında oluşturulmuş, sonucu önceden bilinen bebek mutlaka doğacaktır.. Siyaset dünyasında Tesadüfe yer yoktur ..
Yoksa 4 eğilim neden bir araya gelsin? İşçinin hakkını savunacaksın patronun hakkını savunacaksın ve doğru konuşacaksın.. Hadi ya...! Emek ve sermaye çatışan kavramlardır.. Verimliliğe etkisi açısımdan Uyumlu çalışmaları olabilir ama aynı siyasi orgazasyonlarda bir arada yer alması bir aldatmacadır. P*ştluğa delalettir.. Hem milliyetçi olacaksın hem ümmetçi olacaksın.. Böyle bir siyasi yapı, sadece yalancıdır.. Bugün AB yada ABD böyle bir kpmik yağı bar mı? Abd de cumhuriyerçiler ve demokratlar var Parti başkanlarını kimse bilmez bile.. Başkan adayı çıkar ve millet onun peşinden koşar.. Bırak sosyalizm i sol kelimesine bile bir amerikalının dayanma gücü yoktur..Amerika yı silahla değil solla vurursun.. Sol hem zencileri hem kızılderileri senleştirir..
ABD, TC Hükümetini yıkmış, hükümet üyelerinin bir kısmını asmış 1958 den itibaren Yehova Şahitlerinin ilk izmir de kuruluşunu sağlamış, Anti kominist cemiyetler kurdurmuş, Fetö tohumunu izmir merkezli olarak ekmiş ve TC den elini eteğini çekecek öyle mi?
Anap geçiş hükümeti, Türkiye de dinci yapılanma için bir geçiş sireci idi.. Değiştirilmiş, geliştirilmiş ihtilal denemelerinin yeni alt yapısı idi..Anap olmasa idi 1993 den itibaren baslayan faaili meçhul cinayetler olmayacakdı.. Devlet yönetimi ile alakası olöayan sarışın bayan, nasbakan olmayacaldı.. Öuavenet gemisinin Armadası füze ile vurulmayacaldı.. Harb okullarına 93 den itibaren kitlesel fetö teröristleri giremeyecekdi.. Bordo bereliler komple şehit edilöeyecekdi.Genel komutanın bindiği uçak düşürğlmeyecekdi.. Kürt menlerin içine faili meçhul cinayetlerle nefret ekilmeyecekdi.. 28 şubat sireci işlemeyecrk 2002 kronik hükümet hastalığına yakalanmayacakdık..
Anap dyp birleşmesi diyerak Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu yu bi r araya getirip merke z siyasetini tasye etmeyecekdi..Bugünün lider adayı Muhsin Yazıcıoğlu helikopteri düşürülmeyecekdi..Mhp, küfrertiği Akp ye yanaçöayacaldı .. Meral Akşener, Mhp içindeki mujalefeti tasfiye ile Bahçelinin elini rahatlatmayacaldı..
O zaman 4 eğilimi sadece lafdır.. Romantik bir varoluş iddiasıdır.. Yalana dayalı toplumsal iradenin tecavizidir..
2002 revizyonist hikimeti de ana omurgası dinci muhafazakar olmakla birlikte girci çerkez ve kürtmen menşeili solcu liberal leri de yanına monte ederek 2.bir Anap vakasını TC me yaşattılar..Bu sefer Amerikan ajanları gizli değil aleni bir şekilde devleti ele grçirmeye çabaladılar...işlevini yitiren Adnan Menderes in başına gelenler, Tayyip Erdoğan ın başına gelecekken işler tersin döndü ve Amerikan ajanları acemice bir askeri ihtilale yeltendiler.. Hiç olmazsa mahallenin postacısını al.. El de harita Başbakan oteli arayan askerler en komik enstantane idi.. Amerikan determinizmi müslüman kardeşler arasına nifak girince sekteye uğradı.. Zira bir müsliman, aynı yerden iki kere kendini ısırtmazdı..
Mhp nin Akp ye montelenmesi Mhp içinin temizlenmesi ile mümkündü..
Ne demişti Oktay vural? "Bahçeli ömür boyu genel başkan olsun" demişti.. Ama Akp ye ettiği küfürler onu gözdelikten çıkardı Şimdi nerde?
İyi parti TC deki 3.devrim girişimidir.. Yamalı bohça olarak bir çok eğilimi içinde barındırdığını söyleyenler Hem Mhp nin fitilini hem de ülkücülerin dik duruşunu ortadan kaldıracak fitili ateşlediler..
Kapış, çocuk biz gülle derdik misket denilen şey..Belirlenen yerden atarsın, yerde her oyuncunun ortaya misket vardır. Uanyana bitilik nizam dizilir.. Baştakini vuran tamamını, başaltını vuran ondan sonraki misketleri toplardı ve o kadar misket kazanmış olurdu.. Kaybeden ya da mahallenin kopuklarından birisi gelir "kapış" derken yerdeki msiketleri toplar kaçardı.. Bu gasp olayı aslındaki sıfırı tüketen oyuncunun kaybetmeyi hazmedemeyip bir son varoluş çabası idi..
Her kopuşun bir anlamı vardır..Kapış gibi..
Kopuş, Bazen doğuşların bazen de ölümlerin habercisidir. Bazende artık toplayıcılığıdır..
Torun Halili
Tüm ifadeler:
( Kopuşlar Kapışlar başlıklı yazı HALİLİ tarafından 11/20/2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu