Efkarınan Sözgelimi Aralıgındakı Fasıla

Efkarinan kurulu sedirlere kainatini kurarak, sözgelimi araligindaki kapi esik sokak yel yol yamac ve hayata yaslandigi vitrini cinlayip tükenen fasilanin..

Eeeee, rahmetli Cugulli, klarnetli jikleye dokunsan, fotörü ceketi sağıltsan, çalgıyı da cümbüşü de esnaf çarşı kumarcı binnaz filan, dünyanın haline insanın gidişine zamanın dönüşüne bir yol bir hal bir göz bir sallantı bir duruş bir çığrış ile görsen baksan yaaa..
Tanıyıp bilmekse “ bu malzeme bu piyasa pazarını tutar götürür satana kumbarası gıcır çok şey kazandırır “ gibi değil de, aklın izi, halin meramı dilin maksadıyla malum olan kültür de yaşayanın neyi nasıl yaşadığına veya yaşattığına dair kendisine özgü ve devrine çağdaş inişi çıkışı kederi sevinci belgeleyip kanıtlayan bütün ayrıntı ve detaylarıyla kaydını tutan; ilkeli kurallı sorumluluğun hayat harmanı, insanlık ilişkisi, mutluluk dayanağı, geçim kaynağı, yaşama sevinci, dünya devranı ve toplumsal dolaşımına dair özdeşlik değeri ve haldeşlik vesikasıdır.


Ve tekdüzelikleri özgürlüğe koldaş, öz güvenliliğin merakı onuru harcı ve hakkıyla, hiç bir çengel engel tanıyıp umursamaksızın kenara koyan ; sahtelik parlatarak parfümlenmiş pozlara rollere şikarlara sahnelere kılıflara örtülere kabuklara ve salonlara girer çıkar gibilerden uzak, bütün bilindik tanıdık üzerelerin gönül heybesindeki klavuzuluğuyla hususi yoldaşlığı yalnızlığının özüne itibarına taşıyıp götüren saygın ve sorumlu duyarlılıklarla..
Ordan öteye değilse ne ilimi vardır ne sanatı; ne dirliği vardır ne denge değeri , bağnaz gericiliği ve keyfi zorbalığı hükümranlık sultasına servet sermayesi bilen koyu, derin, bulanık, iltihaplı, kirli ve gerilimli tıkanıklıkların ve karanlıkların.
Ve bu yüzden insanlık da, dünya hayatı da hep hata veren virüslü hastalıklı ve sorunlu silsile bozgunların salgın üretip mutsuzluk tüketen süper dangalaklık sanayisine kul köleleşir.

Kırbaç kırbaca, fellik fellik..sürprizsiz saklısız gizlisizce bazan yola bazan yalın çıplak bazan taşlık dikenlikte silik izler ve suskun seslerle bazan kumda yitik yılgın kundura bazan derin uykuda sen tasalanmayasın sancısıyla bazan uzaklara çağrılan dağlardan ve seslenilen kuyulardan haber getirmeyen kuşlara bazan ayan beyan cam kırıkları ayazında can havline sürgün göçmen ve uyanık
Bazan seyirde bazan seyrandan bazan sergiden bazan hedikten bazı bazı harmandan..

 

Günde ahirde ve zahirde , içinden çıkılmaz boğuşmalarla fesatlaşıp kabus kin garez boğumlarının insanı kendi kendisiyle rezil rüsva muhtaç ve murdar ettiği, saplantıları sonuç vermeyen kıtlık kıyametliliğin götürü yıkıntı yozuntu ve silinti hesabına Söz de,sukut da, halince vakitlicedir. Söz de sukut da her şartta yerine gününe eksikse fazlasına ; “ söz bir Aşk bir “ harfini heceleyerek ilim irfan yol akıl duruş direnç talep arz yordam duygu düş ve düşünce öğretisinin kişiyi hem kendine hem de saygınlık mertebesine bildirip duyurup yaklaştıkça öze yetiştiren sağlamlıktan hayatın değer kıymete yazdığı ve dünyayı kurup onurlu dengeli ve düzeyli tedavüle koyan bütün saklısına sırrına bağladığı eşik eksen kıstas ve ilkesellik üzere…


Sözüm hem meclisten içeri hem meclisten dışarı, sözüm hem aşkı sevdadan ötürü hem kitabın orta yerinden ilk satırı son sayfasına kadar dair özet içerik anlam ifade ilgili ve ilişkinliğiyle, yapacak başka ne var diye avare çukurlarına, sayı sıralamalarına ve sıkıştıkça kendini imha eden karşılığını yitirmiş soru boşluklarına bocalayıp boğulmadan hakkı hissesi payı devri döngüsü günü dünüyle, kahır çölüne nizah çöplüğüne eyvahlar enkazı yükleyip pişmanlık ve keşkeler zavallılığına yığılıp biriktiren yılgın yitik ve ezik ertelemelerle teneşiri boylamaksızın göz doyuran gönül güzelleştiren ömürden ömür tazeleyip yapılacak en güzelini ve vazgeçilmezini yaparak yaşıyoruz işte.. Daha ne olsun.. ?!

 

Hücre hücre eski çağları akustik estetik dağılım şirketinin yenisine tarumar, Yaşayan rüyaların eksiğine fazlasına zifir karanlık boşlukları hatırlatan veya unutturan bütün geride kalanlara her neyselerden kayıtlı tecellisiyle yerde solan gökte dalda kuruyanlar yanısırasında nihayete ermeye niyetli elden düşme bir hayata karşın ….eceline kişneyen cinnet robotlarına makinalarına ve yaratıklaşmış insan formatlarına karşın …
Gündüzü salacaya koyarak durup doğurmaksızın Geceyi içine saklayıp gömen karanlığa karşın
Uçtukça serçeleşen ürkekliğin susuz aç suskun sisli buğulu direkler evler evreler arasında
Bunca kir kibir yozlaşma bencillik çıkarcılık ve çarpıklık çukur çağında, çalgılar çıngıraklar sırrında ve sanatında sakladıklarını dillendirip söylemeyebilir, güvercinler dolanıp dönüp mektupsuza yerden gökten kesilip adres kaydından silinebilir , sen de sana damla damla eksilerek yetmeyip yetişemeyebilirsin.


Bağırıp çağırıyorsak da boşuna değil, çamaşır ipinde insan cesetleri ve ışık hızından betere ötesi berisi çark viran olmuş hayat ve dünya
“ ölümse sebep eğlenmeye virane yeter “ demeye az kaşsın..çeşidi çok fakat hergünü ecelle cebelleşik sesi soluğu kesilmiş , canı bedeninde hapis, özü ömrü bozulmuş eskimiş, çaresi çığlığı bitmiş tükenmiş sancısı sızısı derdi belası çok; iyiliği horlayıcı saygınlığı sıfırlayıcı sevgiyi katledici hakkı hukuku kökten silip ortadan kaldırıcı kibirden kahırdan kaygıdan dertten beladan başkaca gündemi günü müşkülü ve geçimi olmayan intihar çırpınışlarınnın zifir zindanlık dünyasında, zoraki yutkunarak bastırılmış suskunluk kafes kilit ve kuşatmalardan döşünü bağrını yırtıp yolarak kopup gelen arsız gigan ve avazların varıp gidebildiği yere kadar bağırmayacaksın da ya ne yapacaktın… !? Yoksa ne…?!

Seyfi Karaca……..Aralik / 23

( Efkarınan Sözgelimi Aralıgındakı Fasıla başlıklı yazı Yeldegirmeni tarafından 8.02.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.