ŞÜKÜRSÜZLER
      Ekonomik çöküşler ,ekonomi dibe vursada yükselişle taçlanabilir ..
       Kötü yöneticiler ,Nedensellik bağı içersinde var olan bütçeye ,sonsuz ihtiyaçları sığdırmaya  çalışır  ve bunu yaparkende ekonominin genel geçer kurallarına aykırı şekilde davranmayı ilke edinirse ekonomi tokat olarak çöküş şeklinde cevap verir..  
       Denge  terazinin iki kefesinin de aynı noktada durmasıdır.Bir tarafa kuvvet uyguladığınızda diğer kefe havaya kalkacaktır..Tekrar dengeyi sağlamak içinse oynadığınız şartların tam tersi kural veya şeyi diğer kefeye koyarak terazinin tekrar dengeye gelmesini sağlamaya çalışırsın..Bunun adı öngörüdür..Lider nelerin dengeyi bozacagını bilir ve terazinin kefelerine suni olarak müdahele etmez..
           Ekonomik anlamı olmasa bile bir grup veya zümreyi yukarı çıkarmak için. Kurtarılmış bölge oluşturursanız,imtiyaz ve ayrıcalıkları sadece o kurtarılmış bölgede olanlara uygularsanız “Kefe“ lerde denge bozulur..İmtiyaz dolayısı ile haksız özelleştirmeler , müsadere edilen mal ve işletmelerin korumalı yeni sahipleri,ilişkileri sebebi ile geliri artan kamu idarecileri döviz altın ve faiz gibi gelire saldırırlar.Kurk değiller ki üstüne yatsın..Duran parayı kimse sevmez..Herkes kolay paraya çevrilir finansal araçlara saldırır..Bu saldırı anında ekonominin yine kuralları vardır..Altına yönelim altın fiyatlarını, dövize yönelim varsa döviz fiyatlarını artırır .Sende bunları tekrar yatırıma döndermek için tasarruf için faizi yükseltirsin,faiz  aşırı yükseldiğinde bu sefer faizi düşürmek için  vergi,karşılık bulundurma gibi argümanları kullanarak ,dövizi ve altını piyasada merkez bankası aracılığı ile ileri sürersin denge kurmaya çabalarsın.. Bunun adı bilgi dir.Her lider de olması gerekir…
              Bozulan denge yerine getirmediğin gibi daha da bozulması için faizi ve dövizi çıpalarsın, imtiyazlı para sahipleri piyasadan, dövizi toplar yurtdışında yatırım yapar..Düşük faizle ev alır araba alır satar”borçlanarak “daha da büyür.Borçlanma ona maliyet değil hep artı değer getirmektedir..Faizin ucuz olduğu yerde kim borçlanarak mal almaz ki?Ya da güya düzelsin diye sanayi ve tarım teşvikleri çıkarır düşük faizli kredileri yine bu kurtarılmış bölgedekilerin önüne sürersin ve onlar yine hayvancılık yapacagum diye alır fabrika binasının olduğu Kartal da Kağıthane de lüks rezidans yapar..Fabrikayı geliştireceğim diye  teşvik kredisi alır onu 7 yıldızlı otele yatırır devre mülk yapar  satar…Çünkü para gani olunca ,yatırım için gayrimenkule de yönelir..Hatta gayrimenkul imalatı arttıkça çocuklar sıkışmasın diye yabancılar diye bir talep alanı oluşturur yetmezse de vatandaşlığa geçiş ile de cazibe alanı yaratırsın..
       İşte böyle oluncada lüks hayatlar ile asgari hayatlar arasındaki makas açıldıkça açılır..Adamın babasıda asgari ücretlidir ama çocukluğunu hatırlar komşuya akraba düğünü oldu mu gidilir altınlar takılır. Ev misafirlikleri vardır..Ee şimdi kendisi asgari ücret alır.Hanımı çalışır ama evin yolunu yine düzeltemez.. Bunun adı  lider koruyandır..Lider toplumsal düzeni ve refahı korur.Makasın açılmasına engel olur..
         Lider ,liderliğini kurtarılmış bölgedekiler için tahsis ettiğinde siyasal sosyal ekonomik ve sportif faaliyet ve yöneticilikler hep ısmarlamaya döner .Kulüp yöneticileri,parti yöneticileri,federasyon yöneticileri ekonomik denetleyici ve belirleyici kuruluş yöneticileri hep ısmarlama olur ve bak ama görme yani” bakar kör” şeklindeki içsel emir ve direktiflerin muhatabı addlederler kendilerini…Böyle oluncada gidilmez köyün ebeliği ,terör bölgesinin paralı çavuşluğu, müstahdemlik,gidilmez ilçenin doktorluğu senin evladına kalır..
       Böyle uygulamalrın egemen olduğu toplumda iletişim araçları ve kullanıcığı yoğunluğu ŞÜKÜRSÜZLER diye bir sınıf yaratır ..Bu katman giderek büyür..Sosyal öedya da lüks hayatlar ,boya kabına düşmüş gibi kızlar ,incir yaprağından küçük donlarla o yat bu kat poz verip paylaşırlar..Norveç de somon ,Roma da Istakoz yerken ki paylaşımlar yaşam sıkıntısı çeken hayatlarda bu sefer bir özenti yaratır..Yaşamına özenilenler de bulup bunduramamak dan bundırsada şükretmemekden açgözlülükten şükürsüzlerdir.. Yaşam karşılaştırmasının mağlubıda oturduğu yerde zengin olacagını düşündüğü için hasetlendiğinden şükürsizdir..Şükrün olmadığı yerde bereket yoltur..Ne azın ne çokun bereketi vardır..
       İmam Gazali gibi bir çok alim şükür konusunda fikri tartışmalar yapmış ve görüşler sunmuşlardır.Kalp ile söz ile ve beden ile allaha şükranlarını bildirmekdir..Şükür karşı tarafdan daha güçsüz olana karşı yapılacaksa ödül verilerek şükranlarını bildirirsin .Teşekkür edersin bazende iyilikle mukabelede bulunarak şükranlarını belirtirsin .. Kötülüklerden uzak kalacagına dair söz verirsin Şükürsüzsen eşek olana az bile dersin Küfre girersin..
        Şükür yapılan iyiliğin kıymetini bilen unutmayan iyiliğe iyilikle karşılık verendir..
Yani kalp ile şükran duygusu içerisinde olmak ,eylemle teşekkür etmek mukabelede bulunmak ve bedensel olarak kötülüklerden uzak duracağına dair içsel söz vermektir 
          Şükrün karşıtlığı küfürdür..İyilik yapanı enayi görmek aslında senin enayiliğindir..Şirktir allahı inkardır..
          Şükürsüzler sınıfında yer alanlar zenginde olsa, asgari yaşam sınırında yaşasada;  ne kazandığının ne yediğinin bereketini görür..Gelen para ,geldiği gibi gider..
         Şükürsüzler sosyal çürüme nin en belirgin halidir..Bulundukları yerden hoşnut olmamak, mutsuzluk abidesine dönüşmek en belirgin özelliklerdirler. Hasisdirler onda niye var bende niye yok hasisliğini hep yaradana çıkartırlar .Oysa Yatarak üreten, tek yaratık tavukdur..
       Ekonomik çöküşler ,iyi yöneticiler geldiğinde ekonomik zaferlerle taçlanırlar ama Sosyal çürümüşlük iyi liderler gelsede önü alınamaz sekılde genişler..
        O halde iyi lider olmayan gider ..Bilgi sahibi öngörü sahibi ve koruyucu  olmayan lider gider..
            Kuralları uygulamadığında kurtartılmış bölgede de olsa bölge dışında da kalsa ortaya çıkan şükürsüzler sosyal çürümüşlüğe sürekli ivme katarlar..
           Bunun tek çaresi söyleyerek  insanları dindar yapmak, yada daha ahlaklı olmalarını söylemekle seklinde değil hukuk kuralları harfiyen yerine getirmek uygulamayanları uygulatmak şeklinde olacaktır..
              Şükürsüzler sebep değil sonuçdur İyi yönetememenin ürünüdür

Torun Halili 
( Şükürsüzler başlıklı yazı HALİLİ tarafından 30.06.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu