AHMET AKIN YAPAR MI?

         İflas masasında, ameliyatı bekleyen Türkiye nin öncü süt kuruluşlarından birisi var Kay süt …
        Zamanında süt üreticisini korumak için kurulan SEK SÜT e ait  fabrikayı rahmetli Kemal Ayan satın almışdı..1990 ların başında 40 adet sıfır isızu firigolu araç  filosunu kurmuş uluslararası alanda da markalaşacak süt ve türevlerini piyasaya sürmüşdü..
      Kay süt tarafından alınan ve bölge süt üreticisinie hizmet eden şirket konkordatp ilanetmiş ve fakat süreç iyi yönetilemediği için yaklaşık 35 yıl sonra iflası onaylanmıştır..
       Mevcut düzende Süt işi el işidir. Başkası üretir bokunu sidiğini temizler kokusunu çeker.Parayı sanayici kazanır..Hastalandığında gebeliği tutmadığında memesi iltihaplandığında bir eli hep paytardadır.. Ama üretici tüm fedalarlık feragat ve aile fertleri ile çalışmasına ragmen üeettiği süt bir litre markalı su şişesinin fiyatına eşittir..Daha öncede Balıkesir 12000 üretici bir yörsan faciası yaşamış üreticinin alacakları çar çur olmuşdu..
          Belediyeler yerel boyutta sahip oldukları sistematik yapı ,insan kaynakları ve araç parkları ile birlilite merkezi idarenin ,kamu alanından  cekılerek bir kısım faaliyetleri ,özellerin üzerine yıkmıştır. Okullar hastaneler yollar bile özel işletmeye dönüşmüştür..İşte belediyeler bu noktada merkezi idarenin boşluğunu doldurması gerekir..Ankara da Büyük şehir belediyesi çiftçiye tohum ,sürüm gübre desteği vermiş hatta bir kısım ürünleride satın alarak ayrıca destek sağlamıştır..Gerekli önlemler alınmazsa sadece İvrindi Kocaavşar beldesinde 52 mandıra  gibi peyniricilik bu memlekette ölecektir..Tıpkı Edirne de beyaz peynirin mefta olması gibi.. 
       Balıkesir 930 köy ve kentte de otursa bu köylerle bağlantılı aileler sebebi ile süt ve peyni r üssü olarak organizasyon beklemektedir ..
       Kartel ve tröst yasalarının olmaması ,zincir marketlerrin gerek sermaye ,gerekse şube sermayesinin oluşturduğu stok gücü ile ezdiği bir Türkiye de Ahmet Akın ı tüm milletimiz örnek olarak bekliyor.. Bu öyle bir hizmet ki yerel özellikleri olan köy göçünü durduracağı gibi mülkiyetin yabancıların eline geçmesine de engel oluşturacaktır.       
       Başarıya ulaştğında Gönen pirinçinden, Havran mandalinine ,körfez zeytinine kadar tüm üreticiler ,hem üretim hemde satış gücü sebebi ile bayram edecektir  
        SEK benzeri Tekrar kurulacak üreticiler birliği alsın iflas idaresinden koca fabrikayı.. Haydi Ahmet Akn yap bir öncülük köy köy topla süt üreticilerini ama 1970 lerin Sumaşı gibi de olmasın.. köylünün kentlinin elinden altınları alan proflar şirket sahibi olmasın.Köylünün elinde altınları pula dönüşmesin
-Öyle bir organizasyon yap ki kooperatif olsun ve sıkı şekilde kooperarif kimliğini korusun ..şirketleşerek sahip değiştimeye yönelik eylemler içermesin. 
-Öyle hisselendir ki sermaye olarak hayvan sahipleri hayvan sayısınca ortak olsun Hayvan değerlerini Üniversitede oluşturan ve köylülerinde yer aldığı heyet belirlesin ..:100 hayvan sahibi de 1 hayvan sahibi de sadece 1 oysahibi olsun 
-930 jöyden en az 1 katılım sağlamsın ama üst sınır olmasın
-Yatırım harcamalarına ivme, kar realizasyonlarına set cekılerek üyeler magdur edilmeyecek sekılde bagımsız denetçi şirketi ile anlaşma yapılsın.Kooperatifin kimse sagibi olmasın   Malından çıkan ürünün sahibi olsun 
-Büyün şehir yasası ile belediyeşere bırakılan Atıl köy arazilerinden birisini  hayvan organize Çiftliği olarak tahsis et yada bagışla ki kooperatifin öz sermayesi güçlü olsun ve her köyden bir köy arazisini kopperatie süt toplama merkezi olarak tahsis etki Kay süt e teklif verdiğinde ziraatin desteği arkasında olsun.Tüpçünün oğlu ödemeiği lredi ile koskoca medya  immparatorluğunun sahibi oldu
SÜTÜN MERKEZİ BALIKESİR DE 200 peyniri üretip dünya piyasasına kooperatifçiliğin yarattığı vergisel gücü üretici gücünüde arksına alan SÜT FİRMASINI al da görelim…
Pilot uygulama olur Başarılı olduğunda araya tekelci kartelleşsen ve üreticiyi boğan zincir marketlere halkın terbiye gücünü gösterirsin
Halka yakın Ahmet Akın yapda görelim ..

Torun Halili
( Ahmet Akın Yapar Mı başlıklı yazı HALİLİ tarafından 29.06.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu