Kızaklı Celenk 7

`Fizigi Düzgün Olma` kavrami `AVRUPA´dan GETiRTTiK ` özenti ve imrentisini bütün giyim kusam kostüm taki taklit ADAB-I MASERET ve dekoruyla Rus Monarsisi`nin Aristokratligi olan günümüzü sentezledi. Volga-Denyepir havzasinda gezgin, göcebe ve sosyolojik bagi zayif bölük pörcük Slav topluluklar olarak bulundugu cografyada agirlikli olarak Mogollar  Türkler ve her ikisinin karisimi Tatar`lardan  deneyimleyip ögrendikleriyle siyasi yapisini, askeri donanimini, sosyal yasamini ve ulus birligini sagladilar. Toplumlarin kimyasini özeyip yogurmada genel anlamda sanat; sanatin en etkin kolu olan Edebiyat`ta Hristiyanliga gecisleriyle birlikte batidan uyarlamali ve cevirmeli kilise denetimliligin Katolikliten Ortadoksluga ikiye ayrilmis dini inanclari geregi Bizans tarafinda kalan destansi yapitlarini yazmis islemisler. Onbesinci yüzyilda CARGRAD dedikleri Istanbul`un fethine agit yakincaya kadar Onucüncü ve ondördünci yüzyillarda Tatar-Mogol istilasi altinda yasamislar. Onaltinci Yüzyilda ciddi manada kilisenin etkisi disinda tüm sosyal ekonomik kültürel ve siyasal hayati yazip isleyen Matba gelmis. Ilk basta LOSMONOSOV gibi  rus soylulari bizzat kendileri öncü olduklari ve daha sonra TURGENYEV grubunun ( Goncarov, Cernisevski, Herzen, Ostrovski, Nikitin) Bati etkisi olmadan asla ilerleme ve kalkinmanin mümkün olmayacagi hayranliginin (  tipki bizdeki Tanzimatcilar`in aynisiyla ) toplumculuga ara gecisini -Fransa`dan taklit edilen `serefi icin duelloya davet etme` noktasina varincaya kadar Bati`yi taklit ederek onurunu kurtarmak icin kapistigi kisi  tarafindan ölüp can veren-  PUSKiN , özgün rus romantizmi´nin baslangici ve bas yapitcisi olmus. Sairleriyle birlikte caginin ortak konulu gelisimine kimi zaman sansürcü baskinin kim zaman reformcu serbestligin eslik ettigi iceriginde kücük insanlari, esitsizlikleri, gericilikleri, yoksulluklari, ve ezilenleri konu alan GOGOL ve sonrasi baslamis. Dostoyevski grubu  ( Tolstoy, Cehov ..)  özgün Rus Edebiyati yazmaya verdigi savasimla  TURGENYEV ve digerlerine karsi duruslariyla toplumcu durusun Ondokuzuncu Yüzyil simgeleri olmuslar. Gorki Yirminci yüzyil devrimilerini hazirlayan Rus kaynakli edebiyata damgasini vurmus. Kurulan rejime gerek taraftar gerek kritiker olaran, Celige Su Verildi, Ve Durgun Akardi Don, Günler Geceler, Insan Asker Dogmaz, Buzlarin Cözülüsü, Gulag Takim Adalari, Doktor Sivago gibi.  gibi sayisiz yapitlara isim sahipligi yapilmis. Simdilerdeyse etiket fiyatini ve raf ömrünü FRANKFURT ve LEiBZiG kitap fuarlari borsasinin belirledigi yeryüzü yalnizliginin ve insanlik ölümünün hikayesi ve toplumu her yerde herkese benzeyen YAPAY ZEKA cagi sembolcüleri Rus Edebyati`na sekil verip global damga vurmaktadir.

Rus ve Slav güzelleri ( derinin altindaki kalin yag tabakasi ve simetrik kemik yapilarindan dolayi hayli ilerleyen yaslarda bile modanin tanimladigi manken görünümünü korudugu ) DEMIR PERDE olayini yikip cözdükten sonra altina hucum eder gibi kendisi yasli fakat aksesuari cüzdani mülkü ve sermayesi tükenmeyecek servete sahip olan dünyanin kart horozlarini aramaya bozuldu dagildi. Herkes bu Amerikan Romantizmi rüyasi ve hayalinde aliskanliklarini aksesuarlarini özentilerini ve iliski bicimlerini  Avrupa`dan getirten özentilere Trumphun karisi kadar sansli degildi elbette. Her sekil sehvet pozisyonlu muameleyi mükemmel yapan NATASA vurgusu ve damgasina bu hayal ve hüsranda coklari gittikleri ülkelerin ucuz kerhanelerine düstü, heder oldu, haciz gitti.

`Bunlari AVRUPA`dan getirttik ` düskünlük ve asagilik konforlu sonun nerde nasil bilinmez Genelev arayisaina nallari dikip ölmesi yakin moruk milyarder bulma hevesliligiyle dünyanin her tarafina cil yavrusu gibi dagilan RUS ve SLAV güzelligi, bugünlere fuhusta sapkinlikta uyusturucuda gösteriste epey ün sahibi ve tüm kaynaklarini kendi görgüsüzlüklerine rakipsiz üstünlügün zenginlik ilahlari sayan Petrodolar ARAP Emirlik`lerinin izini sürüp pesini kovalama yarisina girdi.

 

Asagilik Duygusu`nun ( komplex `inin ) icerdigi ve bagimlilastirdigi güven, özgüven, onur, huzur, sayginlik, tavir , algi, idrak, tutum, durus, özgür irade, ahlaki tutarlilik gibi bütün kisilik ve karakter degerlerinden yoksun kendini herkesten farkli göstererek özel, seckin, benzersiz, üstün, ayricalikli erisilmez ve gösterisliligine imrenilip tapinilacak derecede ortak yasam döngüsünün her bakimdan dikkat cekeni profiliyle, dünümüzün bize birakilmis hayati degerlerini yok edip yikarak günümüzü de bütünüyle islevsiz ve iceriksizligin esaretine altina alan ` bütün bu gördüklerinizi AVRUPA`dan getirttik ` lüks furyasi mimari sanati modasi müzigi Edebiyati dahil Ruslar`a bulasip etkiledigi kadar bizi de ucaklar dolusu sosyete siparisiyle mecmualarla dergilerle imrendirdigi her özentiyi kendine benzetmede toplumun her kesiminde hic kimseyi kendi özgün dogalligiyla  sag, saygin, özgür ve diri birakmayarak etkin yozlasmalarla isgal edip kusatirken, Gece Kondu hikayesinin  varostayken karsi ciktigina ilmini inancini bellegini ahlakini karakter ve kisilik bozdugunu onur itibardan saydi degiserek özendigine benzesen tüm toplum.

Vahsi Kapitaliz`i de, Sosyalist Marksizm`i de bulup kesfedip her ikisini birden idare eden ALMAN LOKOMOTiF`li genel merkeze bagli ve bagimli olarak OLAF SCHOLZ`dan tut ki AEFDE li herhangi pisikomanyagin birine varincaya kadar siyasi partilerin hic birinin zerre -milim farkliliginin olmadigi buyuran ilahlarin sömürü ganimet payinin esas ve öncelikli oldugu `milyarderler kazanacak ki sefil yoksul issiz ve kimliksizler hayatta kalmanin imkanini ve mümkününü bulsun ` seklindeki  devlet damgali ve resmi istatistikli  ilana Merkel`in neo liberal memur söylemi, eski Schröder ve bugünkü SCHOLZ`dan hem fikirlilikte hic bir hatasi ve noksani yoktu.

Bu yüzden de DOGU`nun mülteci deposu ve kurulu yagma yikim tasaronu, BATI´ninsa `Biz Bunlari Avrupa`dan Ismarladik Getirttik` asagiligina ve düskünlügüne mahsus icat olmus;  ülkesini `Babalar Gibi Satmakla ` projesi yazilimlanmis ve görevlendirilmis BOP kuklalarinin dayanagi destegi soyan  sömüren uluslararasi kurulum ilahlari ve buyuran yerli ganimet ortaklari olmadan asla ve kesinlikle GÜC ZEHiRLENMESIYLE bogulduklari ve toplum gercekliginden koptuklari keyfiyet otoriteri siyasi varligini ve sürekliligini devam ettirme sansinin olmadigi öznti bagimlisi  BURJUVA sosyeteciliginin yapisal özelligine göre TRAFiK TERÖRÜNDEN tut ki, ormanlar yaniyor, irmaklar kuruyor, dereler cöplüklesiyor, ulasim tikaniyor, saglik komaya giriyor, egitim gericilesiyor, toplum yozlasiyor, hayat pahalilikta sinr kanun hudut yasa ve toplum tepkisi ve caresizligi tanimiyor, dag tas betonlasiyor, saygi sevgi iletisim ve insanlik -devletsizligi ve kimliksizligi sart kosan yagma yikimlar cinnetinde her gün yeniliyor kücülüyor eziliyor bozuluyor ve `biz bunlari Avrupa`dan siparis ettik getirttik ` hirsina ve yarisina aziyor bagimlilasiyor sapkinlasiyor  -  sanal ALEM medyatörlügünün corak ve cöl cukuruna esir düsüp ölüyor.

Sanal Medya ki..( Faca-Instg vs ) yalan yanlisi olanlari tamir etmiyor tam tersi küresel milyarderligin hic bir üretim ve emek sayginligi olmayan, gelir düzeyi yükseklikte yüz milyarlarca dolarin ünyayi  sömürüye ortagi oldugu oranda bilhassa carpik iliskili salaklasmayi kirliligi yozlasmayi servisleyip sunarak kurdugu iflahi kesik mümkünü yok yalnizik hiclik yitiklik bagimlilik köleligine iradesi ilgisi meraki özentisi  yönlendirildigi güdümlülüge mahkum kullugun ve yikimin formatlanmislari olarak herkesin devami birbirinin sira numarasina göretezgaha konulup  imal edilmis insan tipini güdüyor yönetiyor imar ve imal ediyor .

Frankfurt zaten tarihsel süreclerde hep HANSA BIRLIGI`nin arka sokagi ve geri pilani olarak finans pazar mal ürün teknoloji alma satma veya anlasma merkeziydi ve Frankfurt-Leibzig kitap Fuari bugün de dünyada artik hic okumayan, okuyorsa da sadece soygun sömürü merkezlerinin siparis  beklentisine göre yazanlarin  piyasa borsasini sunup sergileyerek tüketilecek olan bagimli piyasaya daha yazaninin aklina hayaline ve kalemine düsmeden Türkiye dahil tüm dünya globalinden pesin  anlasmasi yapilanlari  markalayip meshur ediyor. Soyan sömürenlere karsi cik ve net tavri tepkisi tutumu direnci söylemi eylemi duyarliligi durusu ve yitirmedigi kisilik karakter yahur insancalariyla `biz bunlari Avrupa`dan siparis edip getirttik ` usaklik düsüklük ve yalakalik süzme soytariligindan olmayanlarsa görmezden gelinip hic yoga sayiliyor.

Asagidaki siir ordandir

KIZAKLI CELENK 7
Silip süpürecektir
Odunlasinca kizgin topraktaki tazeligini ve yesilligini cayir cimenler
Kayaliktan bir kus ucacaktir sen de sülün
Daglar desin ki turac
Ben deyim ki keklik
Kayisi cekirdegine kuyu kaziyarak dansöz ayarli darbukalar gibi
Balkan sarkilarina yagmurlu yerden kirik havadan
Yolu dümdüz gidip definesi sakli yerini kendi bulacaktir
Sofyadan sonrasi ya estorgon mahlesi mohac meydan kalesi
Sofyadan sonrasi eteklerinde sarhos iliskiler dokuyan pansoiyoncu helena
Kamyoncular parkinin her sokagindan, lübliyanaya..
Noel agacina konan baykus gibi keskin bicak
Kucaktan kucaga pasaportunun damgasi solmus cift tarafli otoban
Belki dehsete düsecek
Belki kendiliginden tükenip susacak
Belki kime veya niye…
Niye…
Niye…..!
Borcundan düsmeyip de yolun gidebileceginden uzagina düsmek niye…!
Sucunu günahini ve sabikasini yüklenerek  uzun kuyruklar doguran
Gümrük kapilarinin
Tahammülün tükenisine gün devreyi yol yariyi gececek
Belki de bir ögle saatinde ayik kafayla kendine celenk yollayacak kefen
Yorgun ve yillanmis yüzüyle
Biriktikce biriktigi yere
Bütün kaybettigini kazandim sayacak belki yuvasi bozulmus dünya
Belki göc yolunda ölen kus
Belki de insan..
 
Seyfi Karaca…….Temmuz / 24
( Kızaklı Celenk 7 başlıklı yazı Yeldegirmeni tarafından 2.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu