KIBRIS  TÜRK CUMHURİYETİ
         İngiletere nin elini attığı ,valisini gönderdiği yerler Osmanlı dan beri hep bize problem olmuştur.
         Rahmetli Rauf Denktaş, aslında probleme son noktayı bağımsızlık ilanı ile koymuştur.Problem artık bizim değil megali idea diye hedef koyan ,Bizans topraklarını kendine ait sayan ve “kin kapısı” ile kusmuklarını içinde tutan  yunanlılarındır..
         Kıbrıs ı Sultan Abdülaziz in onayı ile büyük paralar harcanarak hint okyanusunu, avrupanın arka bahçesine dönüştüren Süveyş kanalından bağımsız düşünemeyiz..Mısır Kralı Firavun da Pers Kralı Darıus da Nil i Kızıldeniz e bağlayarak İrana kadar uzanan denizi gücü kabiliyeti elde etmişdi.. 1878 de Hindistan deniz yolunu garanti altına almak isteyen ingiltere ,aynı zamanda  Rus şovenizmine karşı müdahelelerde bulunmak kolaycılığı ile ” Kıbrıs Adasını “osmanlı’dan metazoru kiralamıştır..Her seferinde Rusya , Kuzeyden vurdukça, sesi doğu Anadolu dan veya Kıbrıs tan çıkıyordu..
         1.Dünya savaşı başladığında farklı taraflarda olmak sebebi ile 5 Kasım 1914 de karşı cephe de bulunan Osmanlıya karşı kiracı durumundaki ingiltere, adayı ilhak ettiğini açıklamıştı.İyi ki de ilhak etmiş eğer öyle olmasa idi TC nin zayıf olduğu dönemlerde yada Osmanlı nın işgale açık olduğu dönemlerdeki gibi  şimdi Yunan adası olan Girit gibi Kıbrıs da yunan vilayeti olacakdı..
        5 Ekim 1907 de Churchill  adayı ziyaret ettiğinde halkına  karşı bir konuşma yapmış her iki tarafa hoş gelecek sekılde diplomat inceliği göstermişdi..Yunan kökenli kıbrıslıların enosis istemelerini “yunan vatanseverliği” olarak tanımlamışdı.Adanın osmanlıya ait olduğunu Britanya imparatorluğunun ,adayı Yunanıstana verilmesinde  söz sahibi olmadığını ve Türklerinde ada da mukim olduğunu söyleyerek hem Türk varlığını ,hemde adadaki Osmanlı sahipliğini örtülüde olsa tanımıştır..
         Kiracı İngilizler adada Osmanlı’dan daha ağır vergi yükü getirmişdi.Osmanlı da azınlık statüsü sebebi ile daha az yükümlü olan  Ada halkının Rum kısmı,İngilizlere karşı hoşnutsuzluk, Türklere karşı da uygulamalar sebebi ile nefret oluşturmuşdu.
         Yunanistan ın kuruluşu ve genişlemesi  ;Osmanlı Topraklarına yönelik büyüme hareketidir..Balkan savaşları toplu bir çöküş gösterisi idi..İtalyanlara bırakılan Girit in ,yunan lılarca diğer adalar gibi işgali sonuçunuda beraberinde getirmişdi. Türklere düşen ,yine katliamlara uğramak göçe zorlanmak şeklinde zorbalık uygulamaları olmuştur..
          Girit in yunanlaşması ve Balkanlardaki Osmanlı nın zaafiyeti ,Kıbrıs adasında 27 mayıs 1912 de kilise kışkırtması ile olaylar çıkmış 5 kişi ölmüş 137 kişide yaralanmışdı ..Bunun üzerine İngilizler sıkıyönetim benzeri uygulamalara geçmiştir..Eğitim müfredatlarına Türk ve yunan milliyetçilik ibareleri çıkarılmıştır..
         1955 e kadar 1931 ekonomik buhran da kıpırdanmalar dışında  hemen hemen hiç olay yaşanmamışdı..
          15 Mayıs 1919 da İzmir işgali ile enosisçiler bir kez daha heyecanlandılar ama Anadoluya asker çıkaranlar Kobrıs ilhak edilmiş olduğu ve  ingiliz toprağı sayıldığı için Yunanlılar ,Kıbrıs a asker çıkaramadılar..
             24 Temmuz 1923 Lozan anlaşması ile de Kıbrısı ın Resmen İngiltere toprağı olduğu hem yunan hem türk tarafınca kabul edilmiş oldu..
             1925 e gelindiğinde Kıbrıs ,Birleşik Krallığın doğrudan sömürge idaresine bağlandı. Yüksek komiser yerine artık vali atanması anlamına geliyordu..
               Önceleri Enosis e Osmanlı toprağı olduğu gerekçesi ile Rum taleplerine karşı çıkan İngiliz yönetimi ,sonradan ortaya çoıkan hukuki ve siyasi durum karşısında Türklerinde azınlık hakkı var diyerek Rum taleplerin e engel olmuştur.Tabi ki türkleri düşündüğü için değil Bir cephanelik ve bir savaş gemisi olarak gördüğü Kıbrıs da egemenliğini süt liman sürdürmek isteğindeydi..
           1955 e gelindiğinde Sosyalist bir hareket olan Eoka cılar öldürme   ve köyleri Türksüzleştirme sonuçlu terörist eylemlere giriştiler.
            Türklerin takımı Çetinkaya Spor Kulubü ve Volkan isimli yerel örgütlenmeler teşkilatı mahsusa nın benzeri bir şekilde yerel insiyatif kuvvetleri oluşturmuştur.
            Türk takımlarını Kilise ye baglı stadyumlara almayan Rumlar,Türklerin sporda da olsa teşkilatlanöasınl kendi federasyonlarını kurmasına da sebep olmuşlardır..
          BM ,İngiltere garantörlüğü gibi hukuki statüler Türk halkını korumaya yetmedi ..
          İngilizler adayı, Ermeni komitacıları yetiştirmek üzerede kullanmış ve dul ermeni kadınlarınıda bu bölgede iaşelerini sağlayacak sekılde oluşumlara yol açmış olullar kurdurmuştur .Anadolu daki Katil ermeniler ,İskenderun limanından avrupaya kaçış olarak İngilizler üzerinden  bu adayı kullanmıştır.Anadolu da en son 1200 lerde görülen Ermeni krallığından başka bir devleti bulunmayan sadık millet Ermenilerin, Ruslara karşı Ermenistan ve Doğu anadolu bölgesinde  varlığını sağlamak o dönemde hemen hemen her ile yerleştirilen ingiliz konsolosları eliyle sivil halk teyakkuza haline geçirilmiştir..
          Bir taşla birkaç kuş vurma erbabı ingilizlere en iyi cevabı Türk Ordusu” Ayşe tatilde” diyerek adaya çıkışla gösterdi
         1.Dünya Harbi ile farklı taraf uygulaması Filistinin de İngiltere tarafından kurban seçilmesi sonuçunu doğırmuştır. İngiliz vali uygulaması kademeli olarak yahudileri mülk sahibi ederken terör eylemleri ile de arapları mülksüzleştirmiş ve 1948 de israil devletini doğurmuştur..İngilizler aynı sonuçu adada sağlayamamıştır..
         2004 e gelindiğinde Annan planı ile Türkleri sıralı devlet yönetimi ile içine katarken, Tc ni ve ordusunu etkisizleştirirken ,Anadolu dan göçenleri iade ederken ,ada kademeli olarak Rumların elime geçecekken oylama da Yunanlılar “hayır “demiş Türkler “yetmez ama evet “ diyerek plana az kalsın kurban gidiyordu..Makarıos stratejısine uygun olarak Yunanistan ilini yapacaklardı.Yani
           2. Mahmut un Rum dönmesi vezirin etkisinde kalarak 1820 da Yanya Valisi  Tepedelen Ali paşa nın asılması ile tüm Armavut ve müslümanlar Yunan katliamına  uğrayarak 1826 da osmanlının en zayıf anımda kurulan Ve Osmanlının toprakları ile genişlemeyi alışkanlık stratejisine uygun halde yapacaklarına inanan Makarıos un taraftarlarına da TC nin en zayıf anını beklemek için de olsa ” hayır “dedikleri için ayrıca teşekkür ederiz..
         TC Kıbrıs politikasında tam desteği ekonomik ve sosyal gelişmişlik yönü ile de ele alarak bir dönüşüm sağlamıştır..Prefabrik havalimanından görkemli havalimanı ile dünyayı burada karşılayan, dev yapıları ile adım adım büyümektedir..Kıbrıs Türk Cumhuriyetini pek sınırlıda olsa Türk dünyası ile ilişkileri vardır..Yarın dünyanın tanıdığı bağımsız yapısı ile tüm dünyayı kucaklayacaktır
Kıbrıs Türk’tür Türk kalacak..Nice 50 yıllara

Torun Halili
( Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başlıklı yazı HALİLİ tarafından 21.07.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu