Makale / Tarihsel Makaleler

Eklenme Tarihi : 24.08.2024
Okunma Sayısı : 241
Yorum Sayısı : 11
Zenginin  Parası Fakirin Çenesini Nasıl  Yoruyor

HİLAFET-HAİM NAHUM- VEHBİ KOÇ VE...8. BÖLÜM-

Evet, bir önceki bölümü 22 Ekim 1996'da Vehbi Koç'un cenazesinin mezarından çalındığı haberi ile noktalamıştım.

Hani derler ya ''Zenginin parası fakirin çenesini yorarmış'' Aynen o hesap, her önüne gelen yeni bir şeyler uydurmaya başladı bu olaydan sonra .

Aslında çenesi yorulanlar çok daha eski senelerde başlamışlardı çene yormaya. Örneğin Erol Toy, Fehmi Çok adlı bir zenginin kurtlu peynirlerin içindeki kurtları cımbızla ayıklayıp nasıl sattığını anlattığı '' İmparator '' adlı eserinde Vehbi Koç'un nasıl imparator olduğunu anlatıyordu kendince. ( Kitap 1973'de yayınlandı ve çok sattı. Halen de çok satılır. )

Vehbi Koç'un ölümü ve özellikle de cesedinin çalınması yeni senaryoların yazılmasına sebep oldu.

Efendim cesedi aslında Bülent Kol , İlhami Yelkenci, Nurten Bilgili, Mahmut Özçelik ve Gürsel Çakmak'tan oluşan beş kişi çalmıştı ve bu şahısların tek derdi paraydı.

İşleri bozulmuş bu beş aklı evvel önce Koç ailesine ulaşıp cesedi geri vermek karşılığında 25.000 Tl fidye istemişlerdi ama aile tek kuruş bile vermeye razı olmamıştı.

Sonra Kanal D'yi aradı bu beş salak. Bu sefer fiyatı 20.000 Tl'ye indirmişlerdi. Kanal D bu parayı verirse cesedi onlara teslim edeceklerdi ama Kanal D de I ıh dedi.

Son olarak İnter Star'ı aradılar ve Cem Uzan '' Tamam '' dedi ama niyeti para vermek değildi. Fidyecileri tuzağa düşürdü ve polise yakalattı. Bu arada Vehbi Koç'un cenazesi de mezarından 100 Metre ileride boş bir başka mezarda bulundu(Fidyeciler söyledi yerini ) ve çıkartıldı. Yani ceset, mezarlıktan hiç çıkmamıştı.

Bu beş serseriye önce 4 Yıl 7 Ay hapis cezası verilse de mahkeme daha sonra olayın yağma değil şantaj olduğuna karar verdi ve bu serseriler 14 ay hapis yatıp çıktılar. Bu arada Vehbi Koç 1997'de bir kez da ufak bir cenaze töreni ile defnedildi.

Hikaye aslında bu kadar sade ve basitti ama sade ve basit hikayeler kimseleri kesmiyordu. Yeni hikayeler üretmek lazımdı.

Vehbi Koç'tan bir sene önce 29 Mart 1995'de bir başka ünlü iş adamı ölmüştü: Bernar Nahum.

Bernar Nahum, Vehbi Koç'un ortağıydı ve meşhur BE-KO bu ikisinin ortak kuruluşuydu. Ayrıca Serçe, Murat, Doğan, Şahin, Kartal gibi arabaları da birlikte üretiyorlardı.

Önce Bernar Nahum, bir sene sonra da Vehbi Koç ölünce senaryoyu yazmak zor olmadı.

Bernar Nahum... Nahum... Bu soyad hiç yabancı değildi.
Evet yaaa. Haim Nahum vardı hani Lozan'a gönderdiğimiz danışmanlardan. Bernar Nahum kesin onun oğluydu(!)

Bernar Nahum, Hayim Nahum'un oğlu olduğuna göre ve dahi 44 sene Vehbi Koç'la hep el ele omuz omuza olduğuna göre bu ikisi?

''Oh My God!'' ve dahi ''Aman Allah'ım !'' Vehbi Koç ve Bernar Nahum kardeştiler (!)

Durun durun olayı biraz daha soslayalım.

Vehbi Koç ve Bernar Nahum kardeştiler de bu iki kardeş o kadar parayı nasıl bulmuşlardı?

Hımmmm önemli bir problem. Nasıl olabilir düşünmek lazım.

-Evraka Evraka buldum.

-Efendim, Osmanlı Devleti ilk kez 1841'de kağıt para bastırdı ya.
-Evet?
-Öyle kafasına göre kağıt para basamıyor. Bastırmayı düşündüğü kağıt paranın karşılığı kadar altın olması lazım hazinesinde.
-Eeeee?
-E'si Osmanlı, elindeki avucundaki altını İsviçre Bankalarına yatırıyor.
-Enteresan. Neden?
-Çünkü Osmanlı Devletinin Merkez Bankası yok.
-Sonra?
-Sonra Hayim Nahum, işte bizim bu İsviçre'deki Osmanlı altınlarına konuyor ve bizim altınlarımızı iki oğlu arasında pay ediyor.
-Ohaaaaa. Osmanlı'nın onca altını var ve buna eski Osmanlı, yeni Mısır Hahamı mı el koyuyor ?

Vallahi billahi iddia edilen şey bu:

Haim Nahum, Lozan Antlaşmasından sonra İsviçre'ye gidiyor, '' Reca etsem şu Osmanlı altınlarını bana verir misiniz? '' Diyor, İsviçre makamları '' Sen kimsin ooolum?'' demek yerine '' Ne demek efendim, Osmanlı altınları senin köpeğin olsun.'' Diyerek bizim altınları Haim Nahum'a veriyor (!) Haim Nahum da doğumlarında birisinin kulağına Torahtan ötekinin kulağına ezan okuduğu oğulları Bernar ve Vehbi arasında kardeş payı yapıyor bu altınları (!)

Aklıma bir olay geldi, anlatayım:

1920 Yılında Azerbaycan Parlamentosunda milletvekillerinden Haydar Karayev, Karabağ'ın Ermenilere verilebileceğinden bahsedince diğer bir milletvekili olan Neriman Nerimanov '' Vatan toprakları senin g.tün değildir ki her önüne gelene veresen Haydar '' Diye cevap veriyor.

Şimdi ben de aynı şeyi söyleyeyim:

Vatanımızın altınları İsviçre'nin g.tü müdür ki öyle her önüne gelene versin? Böyle saçmalık olur mu?

Olmaz elbette ama üstad (!) bir tarihçi öyle diyorsa olur. Sorgusuz sualsiz olur hem de.

1970'lerde Türk bir anne- babanın çocuğu olan ve önce peynir içinden kurt ayıklayıp, sonra ev ev , köy köy, kasaba kasaba dolaşarak topladığı kiremitleri TBMM'ye satarak zenginleşmeye başlayan bir bakkal olan Vehbi Koç ( Erol Toy'a göre ) 1996'dan sonra birden bire hem ırk hem din değiştirerek oldu mu sana Hayim Nahum oğlu bir Yahudi? (!) Koç ailesi istediği kadar kendilerinin Hacı Bayram-ı Veli soyundan geldiğini kanıtlayan şecere kütüğünün fotoğrafını yayınlasın. İstediği kadar Vehbi Koç'un cenazesini Teşvikiye'den değil Fatih Camiinden kaldırsın.

Ya Bernar Nahum?

Adamın Hayim Nahumla tek ilgisi aynı soyadını taşıyor olmaları. Oğlu Jojo yırtınıyor '' Yok yahu, babamla Hayim Nahum arasında soyadı benzerliği dışında bir igi yok :'' diye ama nafile...

Peki bitti mi?

Daha durun yahu. Henüz kaymaklı ekmek kadayıfını servis etmedik.

-Vehbi Koç'un cesedini çaldıranlar kimlerdi?
-Hocam ! Yukarıda adlarını yazdın ya.
-Yahu onlar çalanlar. Bir de çaldıran varmış.
-Anaaa essah mı? Kim çaldırmış peki?
-Aydın Doğan çaldırmış?
-Allah Allah... Niye ki?
-Sıkı dur ! Meğer Aydın Doğan da Vehbi Koç'un oğluymuş. Yani Aydın Doğan, Hayim Nahum'un torunu, Bernar Nahum'un yeğeni oluyor.
- Haydaaaaa. Eeee?
-Ama Vehbi Koç inkar ediyor Aydın Doğan'ın, oğlu olduğunu.
-Niye ki?
-Karısı Sadberk Hanımdan korkuyor. Kadın '' Koskoca İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de ya da yurt dışında bulamadın da beni boynuzlamak için Kelkit'e mi gittin? Yazıklar olsun sana:'' derse tüm karizma çizilir.
- Aydın Doğan Nasıl anlamış Vehbi Koç'un babası olduğunu?
-Rivayetlere göre Ak Sakallı Dede rüyasında söylemiş.
-Eee sonra?
-Sonra Aydın Doğan, Vehbi Koçun oğlu olduğunu ispat emek için cesedini mezardan çaldırmış, cesetten bir parça alıp DNA testi yaptırmak için.
-Mezarı açtırdığına göre o DNA testini yaptırmıştır. Testin sonucu ne çıkmış?
- Vehbi Koç'un testis'inden alınan bir parçanın yapılan DNA testi sonucunda varılan sonuç şu olmuş: Su testisi su yolunda kırılır.
.....
Bir fıkra ile yazımıza tamamen son verelim.
Ben gibi 70'li yaşlarda bir vatandaş bir psikoloğa dert yanıyor:

-Doktor bey ! Benim derdim büyük. Arkadaşlarım kahvede her gün anlatıyorlar '' Bu gece üç yaptım, bu gece beş yaptım.'' Bende tık yok. Onların yanında mahçup oluyorum. Ne olur bana bir çare.

Doktor gülümsüyor:

- Beyefendi bunun tek çaresi var : Siz de sallayın. Sallamanın kime ne zararı olmuş ki. Sallayın efendim, bol bol sallayın.

Ülkemizde sallayan sallayana ama siz yine de bir taraftan desteksiz sallayıp öte taraftan '' yalansa ispat et. '' diyenlere aldırmayın.

Mahkemelerde bile kuraldır: '' Müddei( iddia eden ), iddiasını ispatlamak zorundadır.'' Siz saçma sapan iddiaları ispatlamak zorunda değilsiniz.

Okuyan herkese selam, sevgi ve saygılarımla.
( Zenginin Parası Fakirin Çenesini Nasıl Yoruyor başlıklı yazı Sami Biber tarafından 24.08.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu