Daha önceki yazılarımda söylediğim gibi;okulu,öğretmenlerimi,kitapları,defterleri ve kalemleri sevdiğim kadar hiçbir şeyi sevmedim,bunlar benim tutkularım,sevincime sevinç katan biricik enerji kaynağım.Bunun nedenini tam bilemiyorum ya fakir bir ailenin çocuğu olup imkanların yetersizliği ya da bunun neticesinde hayallerime kavuşamamanın verdiği sızı. Bu huyumu da çok seviyorum çünkü öğrenciliğimde  okuyamadığım bir çok kitapları okuma fırsatı bulurken bir çok yazarla da tanışma imkanı bulmuş oldum.

Okullarımızın açıldığı şu günlerde,okuyacağımız kitap listesinin en başında-yirmi  altı yıl sınıf öğretmenliği yapmış eğitimci yazar Ahmet Çağlayan'ın  kaleme aldığı-"Eğitimde Kalite Yolculuğu" adlı kitap olmalıdır.

"Kalite ihtiyaçları belirleme ve daha iyi sonuçlara ve başarılara ulaşabilme çabasıdır,
Kalite verimlilik,esneklik ve etkili olmaktır,
Kalite kullanıma uygunluktur,
Kalite bir  yaşam tarzı ve hayat felsefesidir,
Kalite, saygı ve nezakettir."diyerek kitaba başlayan yazar;eğitim nedir, plan ve planlama nedir,plan yapılması sırasında  hangi ilkeler göz önünde bulundurulmalıdır,planlamanın sağladığı yararlar nelerdir,rehberlik tanımı ve ilkeleri,okul müdürlerinin rehberlik hizmetleri,öğretmenlerin rehberlik hizmetleri,eğitimde kişisel gelişimin önemi,insanları motive etmenin yolları,performans değerlendirmelerindeki kriterler,ölçme ve değerlendirme sistemleri,Nlp nedir ve eğitimde nasıl uygulanır ve yöneticilerin uygulayabilecekleri etkinlikler gibi bir çok konulara açıklık getiriyor bilgileri ve tecrübeleri doğrultusunda.

Şu iki paragraf her şeyi özetliyor:
"Kaliteli eğitim,kişinin  kendini tanımasına yardım eden,yaratılışını koruyan,onu geleceğe hazırlayan,sosyal uyum içinde yaşamasına  zemin oluşturan çalışmalar bütünüdür."
"İnsanın ,duygu ve düşünce hayatının  değişmesine yardım eden, hareket ve davranışlarını yöneten, kontrol eden,iradesini tanzim eden özelliğiyle,eğitimde kalite yolculuğu ciddi ve önemli olaydır."

"İnsan hangi limana gittiğini bilmezse,hiçbir rüzgar onun için yararlı olmaz."

Kitabın genelinde görev ve sorumluluktan bahsedilmiş ama "meslek seçimi","eğitimde fırsat eşitliği","zorunlu eğitim","öğretmenlerde ücret polemiği","akran zorbalığı","özel okulların konumu" gibi konulara ise hiç değinilmemiş oysa bunlar eğitimde kaliteyi artırabilecek ana  nedenlerdir.Bu öğretmenimizin "zorunlu eğitim"hakkında düşüncelerini çok öğrenmek isterdim," zorunlu" ile "eğitim"  kavramları nasıl oluyor da yan yana kullanılabiliyor?Eğitim gönül işidir,zorla kitap okutamazsınız,bunu sevdirmek lazım bunun için de okumaya istekli,hevesli,aç öğrenciler gelsin ki öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin emekleri boşa gitmesin.Zorunlu olunca malesef bir  takım kaliteden de ödün verilmiş oluyor...

Meslek seçimi...Meslek,bir sınava girip ordan aldığınız  puan dahilinde lise veya üniversitede seçilmez ki;meslek, henüz ilkokuldayken çocuğun hangi alana yatkın olduğunu saptayıp o alana yönlendirilmesi ve geliştirilmesiyle seçilmiş olur, Avrupa devletlerinde  bunun örnekleri var.
Bu iki temel sorunu çözmeden eğitimde kalite nasıl yakalanacak sayın hocam,diye sormak isterdim.

"İnsanların kendilerine değil hatalarına düşman olun öfkelenin!" İmam Rabbani
( Eğitimde Kalite Yolculuğu başlıklı yazı berberce tarafından 3.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu