"Sihirli kutu","bal kutusu" "kaymak fıçısı," "gönül kapısı" "sadaka kutusu","şekerlik" adına ne derseniz deyin artık size kalmış,gittiğiniz her yerde bu kutuları görebilirsiniz devlet daireleri de dahil.Görebilirsiniz diyorum çünkü herkesin görebileceği yerlere koyarlar ki içerisine üç beş kuruş atan olsun.
Suç mu,değil ama etik de değil bazı durumlarda,şöyleki  restaurantlarda hep kasanın yanına bırakılır,para üstünü verirken veznedar, ister istemez gözünüz ona ilişir ve de yaşlısanız küçük demir paraları saymaktan ve taşımaktan üşendiğiniz için sihirli kutuya atıverirsiniz.

Turizm  sektörü yaşam biçimi ve rengarenk ortamıyla çalışanlarını ve müşterilerini  cezbeder ticari hayatımıza da canlılık kazandırır.Garsonlar,aşçılar,resepsiyonistler,kat görevlileri ve bellboylar müşterilerle birebir temas halinde olduklarından azımsanmayacak miktarda  bahşiş alırlar,bahşiş deyip geçmeyin, kişinin   bazen aldığı bahşişler o ayki maaşını geçebilir.

Her akşam  saat 21.25'te  mutfağın teknik drektörü Özkan abi, büyük bir heyacan ve umutla açar bu sihirli kutuyu herkesin gözü önünde çünkü kutuya atılan bahşiş kişisel değil,geneldir yani tüm çalışanlar için. "Köşeyi döndük" deyip gülüşürüz arkadaşlarla,içinden ne kadar mı çıktı,elli sent. İnsan tutmaya kıyamaz bunu,eli varmaz  harcamaya,uykuları kaçar günlerdir,"peşimde kim var?"diye diye  paronayak olur Allah korusun.

O sihirli kutuyu  kimsenin olmadığı bir zamanda açıp  içindekilerini cebine  kaydıran nice müdür ve  şefleri gördüm şimdiye dek.



( Sihirli Kutu başlıklı yazı berberce tarafından 3.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu