SOSYAL PSİKOLOJİ VE
DEVLET ERKİ 

     Seçim ülke yönetmek için kullanılan unsurdur..Siyasi partiler,seçim çalışmalarındaki diğer 2.öneme sahip unsurdur..Seçmen iradesi seçim sonuçunu belirleyen diğer iki aracın hizmete mecbur olduğu 3.unsurdur.
      Bu 3 unsurdan birisi olmazsa, demokrasi olmaz .Bu üç unsurun belirlenmesinde “Demokratik usuller” kullanılmazsa demokrasi yine olmaz..
      Gün itibari ile Tüzük değişiklikleri, falan filan hepsi hikaye ve amaçlanan Türk milletinin dikkat ini dağıtmaktır. 
        Asıl olan tüzüklerin dayandığı siyasi partiler yasasıdır.Bunun doğrudan demokrasi şeklinde olması ,seçmen iradesinin doğru belirlenmesini sağlar..  
      Sosyo psikolojik Tahlil,yönetim aracı değildir..Yönetimin oluşturulmasında veya devam etmesinin sağlanmadında kullanılamaz..Ama tüm dünyada bu yöntemin kullanıldığını görüyoruz 
      Tahlille yönetirseniz,yönetime hep sebep bulursunuz..Oysa Hükümet olmak sonuçtur.. Önceden bilinen sonuçları ,belirlenen davranışla sağlarsanız,stres birikimine yol açarsınız..
        Sonuç olmak demek ,sonuç kalmak için gerekli sebeplerin  stabil kalmasını sağlamak demektir..Siz o sebepler kalktıkça ,onun yerine bilinen sonuça hizmet eden, davranış kalıplarını geliştirip, sabitleştirdiğinizde stres birikimi içgüdüsel olarak başlar.Tıpkı evcil kedinin içindeki vahşiliğin tatile giden sahibesinin evinde yalnız bırakıp mamasını suyunu bıraksa da koltukları parçalaması,halıyı perdeyi tırmalayarak, hurdaya çevirmesi gibidir.Oysa kedi gelecek size sürünecek ,stresini boşaltacak, onu kucağınıza alıp seveceksiniz ,vucudunda biriken elektriğini boşaltacaksınız.Salt yiyeceği kadar ekmek,içeceği kadar su versende ,kedi kediliğini yapar.
          Sürekli çocuğunu ,eşini döverek eğittiğini zanneden baba ,güçten düştüğünde yada güçsüz anında  çocuğun yada eşinin şişi ucunda kebap tikesine döner…
          Montesquieu den beri devlet yasama yürütme ve yargıdan mütevellittir.ABD  kuruluşu sonrası,Yehova Şahitlerinin 1870 li yıllarda kuruluşu ,din istismarı yaprken,kurucu papazın yayıncılıktan ve kitabın gücünden yararlanması 1900 lü yıllara gelindiğinde kitap -yayıncılık ve kursiyerlik okulları ile ekonomik gücün elde edilişi ve insan davranışlarının bireysel ve toplumsal olarak kalıplara sıkıştırılabildiğinin görülmesi, KAMUOYU VE MEDYA dediğimiz görünmez devlet organları olarak hükümet olmayı ve hükümet kalabilmeyi keşfetmemizi sağlamıştır..Hükümet olmak devlet olmaya neredeyse eşdeğerdi..
         Psikoloji ve sosyoloji bilimindeki gelişmeler,kimya sektörü ile gıda sektöründeki bazı mahsüllerin  davranış üzerindeki etkilerin bilinmeye başlanması insanoğlunu cezbeden, devlet kalabilme isteği ve azmini demokrasi dışı  bu yönteme sevketmiştir…
          Devletin içindeki devlet,bu şekilde kurumsallaşırlen seçimle gelen idarecileri beklenti ve davranış kalplarını çözümleyen istihbarat birimleride, önce kendi yerlerini sağlamlaştırmış ,sonrasında da idare edilen idareciler oluşturarak ,devlet yönetimlerinde seçilmiş görünümlü kişiler eliyle ,yönetimlerde asıl belirleyici olmuştur..
            Aslında var olan savaş görünmezlerin ,görünenler üzerinden savaşıdır..Çekirdek istihbarat, diğer  ülkeye ait çekirdek istihbaratı çpeçevre sararak ele alır ve davranış kalıplarını oluşturur ve geliltirir..Misalen kurum aynı kurumdur ama 1990 lardaki Anayasa mahkemesi özelleştirmeye fam karşı iken 20 sene sonra özelleştirme önündeki engelleri ortadan kaldırana dönüşmüştür..
            Kamuoyu oluşturmak belirlenen ve hedeflenen sonuçu gerçekleştirmek için medyayı kullanmak, devletin üç erkinin yanına konulmuş(yasama-yürütme-yargı)KAMUOYU VE MEDYA 4. Ve 5. erk olmuştur..
            ABD geliştirilen bu yöntem kendi içinde Ku klux Klan gibi yok edici ,tetikçi gücü ile içerde yapılanırlen “kardeşlik ve kurtuluş müjdecisi” gibi öğelerle misyonerlik faaliyetlerinin ,istihbarat eliyle ve onların eğitim ve medya da yer alan kuruluşları ile uluslararası sahalarda yöneticileri belirleme gücünü ele geçirmiştir..
           Bazen islam coğrafyasında” Mısır Sudan gibi seçilmiş hükümetler” ABD karşıtlarınca militanlaşanların,sivil görünüm kazandığı bu hallerde milli askeri okullarda, gizli misyonerlerin eğittiği yönetciler eliyle ihtilal yapılmış yada doğrudan ABD askeri müdahelesi ile Saddam ve Kaddafi gibi halkça sevilen yöneticiler öcüleştirilek, kendi halkı gibi gösterilen sivl görünümlü, paralı aslerlere linç ettirilmi ş ,yada düzmece mahkemelerde astırılmıştır..
           Sosyal psikoloji devamlı devrededir.Siz seçtiğiniz zanedersiniz ama gelir bir bomba patlar aslında hiç vermeyeceğiniz yere oy verererek dümen suyuna girmiş olursunuz..Ya da ekonomik bir hamle ile çöküşler batışlar olur..Hükümetle birlikte içsrlleşerek ,vermeyeceğiniz yere yine oyunuzu vererek ,karşı tarafın oyununa gelmiş olursunuz .Tıpkı güreşde rakibni belinden yakalayan güreşçinin silkmeye girişirken, altta kalıp kendini tuşa getirmesi gibi oyun kurucu bunu bilir..
           Rasyonalistler ile irrasyonelistler arasındaki kavgada altta kalanın canı çıksın demiyorsan “HUKUK “altta düşenin hakkınıda korumalıdır diyorsan ilk hedefin 1982 Anayasının artığı durumuna düşen siyadi partiler yasasının ortadan kalkmasını sağlamak olmalıdır..
              Bu yasanın sağladığı dizende bomba patlar, sandık yanar..Bomba düşmezse ,sarışın bomba düşer yine sandık yanar..
             “Sosyal psikoloji “emrinize amadadir efendim.Varsın onlar kendini seçmen zannetsin

Torun Halili
( Sosyal Psikoloji Ve Devlet Erki başlıklı yazı HALİLİ tarafından 8.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu