"Üç mescidin dışında hiçbir mescide şedd-i rihal( yolculuk)yapılmaz.Bunlar Mescid-i Haram,Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'dır.Mescid-i Aksa'da yapılan ibadete 'beş yüz kat',Mescid-i Nebevi'de yapılan ibadete 'bin kat',Mescid-i  Haram'da yapılan ibadete 'yüz bin kat'sevap vardır."

"Vefatımdan sonra beni ziyaret eden,beni hayatımda ziyaret eden kimse gibidir,selamını vasıtasız alırım."
"Kabrimi ziyaret eden kimse için kıyamet günü şefaatçi olmak benim üzerime vazifedir."
"Peygamberler sizin bildiğiniz insanlar gibi kabirlerinde yatmazlar,onlar kabirlerinde ibadet halindedirler."
"Kabe'yi  ilk gördüğünüz anda yaptığınız dua reddolunmaz."
"Kabe'yi  yerin altında cinler,yeryüzünde insanlar,yedi kat semada melekler tavaf eder.Günde yetmiş bin melek tavaf eder ve kıyamete kadar o meleğe bir daha sıra gelmez."

Hacca neden gidilmez?
1.Adet yerini bulsun diye:Hacı Abi,Hacı Amca,Hacı Teyze,Hacı Dayı gibi ünvanları alıp saygınlık kazanmak için gidilmez.
2. Elalem dediği için. "Hasan gitti sen neden gitmiyorsun?"  "Senin akranlarından Hacc'a gitmeyen kalmadı."
Gösteriş,ünvan,itibar için Hacc'a gidilmez çünkü orada adeta kıyametin porovası yapıldığı için tüm dünyevi işlerin hiçbir önemi yoktur.
Küçüklüğümüzde ak sakallı,bastonlu,takkeli, yaşlı  Hacı amcalarımız vardı mahallemizde,onları görünce ellerini öper hayır dualarını alırdık;böyle öğretilmiştik.

Elimdeki bu kitap   tüm müslümanların okuması gereken bir kitap,Umre ve Hac nasıl yapılır,hangi mekanlarda nasıl hareket edilir ve hangi dualar okunur bir kılavuz  niteliğinde hatta yazar kitabın önsözünde şöyle diyor:
"Aslında hac ve umre yolculuğu sertifika eğitimi alınmadan yapılmamalı.Böylelikle bu kutlu mekanlar,Mekke ve Medine bir turizm havası içinde ziyaret edilmemiş olur.Ne yazık ki Kabe'nin etrafında otururken,'Biliyor musunuz bu Kabe su deposu', ' Olur mu canım sen yanlış biliyorsun,Peygamber Efendimiz (s.a.v.) içinde yatıyor.'gibi garip malumatlar ve muhabbetler yapılmakta,ziyaretler şuursuzca yerine getirilmektedir."

Öğrendiğim dipnotlar:
Hicaz Demiryolu'nu Sultan ll.Abdülhamid yaptırmıştır.
Osmanlı padişahlarının hiçbirine hac ve umre nasip olmamıştır.Padişahların uzun yolculuğa çıkmasına(altı ay) şeyhülislam müsaade etmiyordu.
Mescid-i Nebevi'ye sürülen ilk güzel koku (haluk)  olarak   kabul edilir.
Hurmanın bir insana benzediğini,başı kesilince öldüğünü,içerisinde protein bulunduran tek meyve olduğunu,dişisinin-erkeğinin olduğunu,belli bir mevsimde yavruladığını,insan gibi yavrusunu karın bölgesi sayılan gövdesinde büyüttüğünü,belli bir zaman sonra buradan alınıp,kundaklanıp bir müddet toprakta  kundağıyla bekletildiğini öğreneceksiniz.
Umre,ömürde bir defa Hanefi ve Maliki'de sünnet,Şafii ve Hanbeli'de farzdır.

Anaların,babaların,yaşlıların,çocukların,hacıların ve hocaların dualarını almayı ihmal etmeyelim.

( Kutlu Yolculuk başlıklı yazı berberce tarafından 9.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu