FENERLİ OLMAK

         Haliçin kıyısında Arıtık kaferle şenlenmiş Balat,Fener Rum liisesi ötesinde içinde Kin kapısının da bulunduğu Fener Rum patrikhanesi yer alır..Bir zamanlar mahalle sakinlerinin tamamı  Sisam gibi  adalardan, balkanlardan ,Dacia dan odesa ya kadar uzanan çizgiden  göç yolu ile gelen rumların oturdugu ve sahip oldukları (network) ilişkiler ağı ile Yunanistan ın bağımsızlığını,sonrasında ise osmanlı nın yıkılışına kadar sürecin belirleyicisi mahalle sakinleri otururdu ...
            İstanbul un Fethi ile Fatih tarafından fermanla korumaya alınmış ,300 milyon ortodoks un ruhani lideri olmakla birlikte hepsi kendi içinde bagımsız yapıları ile mamaleki olan ticari bir yapılarıda vardı..Bazen bilişim merkezi ve kendi yancıları içinde karargah olmuştur..
            Her rum için Uluslarası ticaret gani ,lisan bilgisi ve lisans diploması en azından paris ve Roma endeksli bir kısmı da  Askeri mühendishane okulunda  öğretim görevlisi idi . Osmanlı ordusu nun gücü ,tercümanlık yolu ile de gizem içeren diplomatik bilgilere ve halkın ekonomikdurumu ile fakirliğine hepten şahittiler.Bazılarıda Eflak Boğdan Tuna gibi vilayetlere de yönetici olarak gönderiliyordu..Bunların bir kısmı da Rus savaşlarında Rusya ya kaçarak Rus ordusundan paye almışlardır..
             Sarayın kullandığı yöntemler en güçsüz anında bile Çarlık Rusya müdahelesi olmadığında Barış ve huzur içinde yaşarken bugün terk edilen topraklarda Balkanlardan Arap yarımadasına kadar kan ve göz yaşı vardır..
            Saraya girmek öyle her babayiğidin harcı değildir. Yanından çıkarken kıçını dönemediğin padişahın yanına girmek için Payeye sahip olacaksın yada bir Yunan köyünden gelmiş de olsan İtalya da Tıp Fransa da tarih okuyacaksın, osmanlıca Arapça farçsa dahil en az 5 dil bileceksin ancak tercüman olarak doğrudan humayuna çıkabilirsin..
          Güneydoğu daki bir Türkmen ya da kürtmen çocuğu yada laz uşağu  nerde okul okuyacak da gidecek italya larda bulunacak ondan sonra da sarayda padişah huzurunda çıkacak .."De gidi ibraam de..Anca gidersin.". Bizim uşaklara da ne kalmış Hz Peygamberin ölümünden sonra  sonra düzene sokulmuş ve fakat "sayfa  sıralamasında keyfiyet" algılanan bir kitap ,saraylarda ömür tüketen ulemanın ünü ile doğru orantılı şekilde doğru  varsayılan 800 bin hadis i şerif ,bir de  asker olmak. Ulemanın konuştuğu dille ,halk dili farklı ve araya kaynayarak giren misyonerlerde  “savaş yada seviş “gibi özette eylemlere dair misyonerce  dini  kurallar ve izahatlerle beyni dondurmuşlardı...
             Patrikhane deyip geçme Osmanlı nın güçlü olduğu dönemde  Hristiyanların diğer din merkezi olarak Katolik dünyasına karşı kulllanılmış "Papanın külahıında yaşamaktansa osmanlı külahının altında yaşarım"şeklinde söyleme sebep olmuş Roma ya karşı kullanılmış  bir din merkezi idi. Rusya ortodoksları ile müşterekliği bugün bile batı göçlerinde Gürcistan Ukrayna ortodokslarının Avrupa daki yerleşim merkezi ve diğer AB üye ülkelerine geçiş noktası yunanistandır.
                Araştırırsan Rum diye bilinenlerin içinde Türk kökenli olanlar ve bunun farkına varanlar da var.Hatta mübadele yasası ile Anadolu dan giden bir kısım runlar halen Yunan tebasınca Türk kabul edilir ve makbul görülmezler..
               Tüm ayrıcalıklarına ragmen 1814’te Yunan istiklalini gerçekleştirmek maksadıyla Çarlık Rusyasının bir vilayeti olan Odesa’da Ksanthos ve arkadaşlarınca kurulan ilk Yunan cemiyeti Filik-i (Etniki)
Eterya’dan sonra, en çok tanınan diğer Rum cemiyeti, 1861’de kurulan Dersaadet Rum
Cemiyet-i Edebiyesidir.Kuruluş yetmemi onlar için Megala İdea Anadolu yu da içine alan bir Doğu Roma İmparatorluğunu canlandırmaktır 
               19.yy da Fransa nın milli devletler ihracı günümüz versyonu olarak , Afganistan ve iran da meydana  gelen parçalanmış islam  ihracınnın kullanılması ile “bütünlüğün bozulması” çabasından başka bir anlam ifade etmez. Bu sayede 19. Yüzyıl ihracaatı Avusturya Macaristan Osmanlı gibi imparatorlukları ortadan kaldırırken Fransa nın 20.yüz yıl ihracatları ise islam dünyaına hançer olarak sokulmuştur
             Rum,anadolu hristiyanı iken  Trakya topraklarına devlet eliyle Rumeli denmişken sufilerin Celallettin Rumi ye ad verilirken hep içsellik vardır Peki bu içsellik nasıl oldu da  ve bir kan davasına dönüştü ..Türk ortodokslara bile rum dedik..Transilvanya eteklerinde  yaşayanlara Rum dedik ve Kırım Türk Bölgesi Odesa dan kalkan birileri
Yunani olarak karşımıza çıkıp devletleşdiler..Mora yarımadasındaki Yunani bir azınlık ,bölgedeki Arnavutları müslüan Türkleri soykırıma uğratarak devleti nasıl kurdular..?Neyden bey vezirden vezirdiler…Dışarıdan baktığınızda Türk evlerinin fakir görünümlü evlerine eşdeğer ama içesirine girdiğinizde bir şark sarayından farksız yaşamları ile Pera ya jayat veriyorlar.Saray da fing atıyorlardı..
             Fenerli olmak bir devlet yönetimine gelişlerde ve gidişlerde bir ayrıcalıkdı..
             Bariz olan tarihi olaylardan birisi plevne kalesi ve 145 gün süren savunmadır..Mihailoğlu Ali tarafından Niğbolu savaşı sonrası kurulan çoğunluk ahalisi Müslüman olan Plevne de Türk ordusu nasıl aç kaldı?Tedarik zincirini kim nasıl koparttı?
              Tuna Valiliğine bağlı Rusçuk Tuma nehrinden tüm avrupaya bölgeyi bağlayan içinde büyük gemilerin hareket ettiği stratejik bir yerdir.. Tuna vilayetine vali olan Mithat Paşa şehri imar ederken  gelecek yeni millete mi hazırlık yapıyordu? Ruscuk %70 imüslüman Türk şehri idi .93 harbi sırasında garnizon şehirden boşaltıldı Yeni kırulan Bulgaristan a teslim edildi?
Mithat paşa Abduülaziz e suikast düzenleyen ekibin içindeydi 1881 de kurulan mahkemede bu sikast senebi ile idama mahkum edilmiş cezası 2.Abdülhamit tarafından sürgüne çevrilmişdi..Masonların fenerden ayrı bir hateket yapacagı düşünülemezdi..
              Bugün Rumlardan bir Yunan milleti oluşturanlar bu yunanilerin tarihdeki Yunan olmadıklarını biliyorlar..Tarihde pers işgali karşısınsında Atina birliği kurulamamış Rum pontusun başı,Roma non azılı düşmanı  6. mithradatis in çalışmaları karşılıksız kalmıştır..sadece Roma nın bilgiye verdiği hoş görü sebebi ile aldığı vergi karşılığı Atina nın varlığı 2,sınıf Roma vatandaşı olarak mazur görülmüştür..
                   Fener mahallesinden yetişenler olmasaydı devlet geleneği görmemiş yunanlılar devletleşemezdi..Fenerliler bitmedi..Bağlı olduğu yerler var..Bugün kendisine bile yabancılaşan kurumları alt alta yazdığınızda ve altını biraz kazıdıgınızda Fenerlilerin izi çıkar..O kurumlarınıza fazla güvenmeyin.Vatandaşlık bağı ile bağlı olan bağı koparda hizmet ettikleri yere yine hizmet ederler.. Gönül bağı ile bağlı olanlar öte dünyaya gitse de bağları devam eder,Çin dede olsa o bağ devam eder..

TORUN HALİLİ
( Fenerli Olmak başlıklı yazı HALİLİ tarafından 21.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu