Kuralsızlığın hakim olduğu ekonomilerde altta kalanın canı kalsın anlayışı vardır..
       Sosyal devlet anlayışı ,korkunç gelişimi engellemek için 100 yılda geliştirilmiş bir hukuk modelidir..Vahşi kapitalizmde kurallarıda patronlar koyar.Bizde fazladan bakanlğıda özel sektör temsilcilerine konulan kurallrıda uygulatırlar.Adamın hastanesi var Sağlık bakanı oteli var Turizm Bakanı  okulu va r Milli Eğitim Bakanı 
       Bu kadar serbestlik cennette de yoktur”
(Vahşi Kapitalizmin hüküm sürdüğü bir ülke)Yoksa Hz Adem cennetten kovulur mu idi?
           Sermayenin gücü kural koyma kural kaldırma keyfiyetini işletmesi ile yada ürettiği ürün ve hizmetine mahsus olmak üzere mümkündür..Ama mümkün olmanın sınırı var mıdır? 
          Onun karşısında yer alan ve menfaat çatışması ile daha güçsüz durumda olan tüketiciyi nasıl koruyacaksınız?Zarar gördüysen hakem heyetine göndermek yada yargı yolunu açık tutmak tüketici korumak mıdır ?Yoksa tüketiciye ek külfetler getirerek, sessizliğine katkı mı sağlamaktır? 
          Tüketici sömürüsü ,tüketiciyi çılgınca harcatmaya yönlendirme eylemleri ile birleşince, ortaya elleri bağlı ,gelen gidenin sürekli tokat attığı, zaman içindede “pejmürde kıyafetli tüketici” resmi çıkar..
          Tüketicinin bilinçlenmesini beklersek gelecek yüzyıla ,sahte gıdalarla -gdo su oynanmış yiyeceklerle -en önemlisi ekonomisi bitmiş tüketici ile karşılayacak kimse kalmamış olacaktır..
           Aldığınız bal şekerden üretilmiş bir ağda toz şeker olsa olsun bal niyetine diyeceğiz ama ithal kamış dan türetilmiş şeker o zaman sokarım vahşiliğine diyorsun..Süt aldığınız kutuda ,süt tozu şekline dönüştürülmüş ve gerçek içeriği ortadan kalkmış, su oranı yüksek süt bulaşığı elinizde ise siz sadece sağlıklı beslendiğini düşünen olarak sokarım vahşiliğine dersiniz...Tavuk eti var ya tavuk ..!Aldığınız seyin et değilde bir kimyasal içerik olduğunu bildiğünizde  yanına yaklaşmazsınız ve sokarım vahşiliğine dersiniz....Soya ile şişirilmiş lastik gibi kırmızı eti sofranıza sokmazsınız sokacağınız yer kapitalizmin vahşiliğidir….      
          Göz göre göre bu kadar üniversite nin olduğu ,bu kadar laboratuvarların bulunduğu , ülkemizde başı boşluk neden kaynaklanıyor?Neden taşlar bağlı ,itler serbest dolaşıyor? Kazan kazan ABD liler “win win “diyor bizde  hiç olmazsa vın vın de sadece bilenler anlasın .Öbür türli devletin müdürüde win win diyor ve ortada kamu adına davranan kalmıyor..
          Bunun iktisat ilmindeki adı , iki kelimeli tamlama”Vahşi kapitalizm”dir..Üreticiide olsan tüketici de olsan “sen malsın””elde edilecek kara araçsın demektir..
          Bu belirlemelere bir de siyasi ilişkiler ve idari görevler eklenince değme keyfime …Hep vın vın …Yerel yönetimlerde fiyat belirleme komisyonları var  Adamın 10 tane fırını var “meclis üyesi “olarak tarife komisyonunda olur mu? Türkiye ise olur .
           Bu ülke de Enflasyon bile iktisat ilminin öngördüğü mana da enflasyon değildir..Tüccar Satmadığı malın üzerine ,raf boşaldığında koyacagı malın fiyatı ile fiyatlandırırsa bunun adı Türkiye enflasyonu olur..Olan maliyetle değil oluşacak maliyetle ilgilidir..Oysa bunun adı hukukta kaçakçılıktır..Kdv ödemediği “eski fiyatla ödediği” malın, ödemediği vergileri,asgari ücret farkını koyarak ,stok karını kazandı zanneder..Oysa sadece  Zincirleme fiyat artışını ateşlemiştir. Kazandım zannetiği paraysa, diğer sektörlern aynı kaygı ile hareket etmesi sonucu  yola mazota gider..
            Bu psikoloji ,kötü ekonomi yönetimi ile birleşincede faizler sabit tutulup, zengin yaratma modu seçilince” Rafdaki malı” eski fiyatla çekme cingözlüğü,düşük faiz oranlı kredi ile alınan araçlar mazotlar vergiden düşülmesi ile hesaplandığında mama artışı olur....ileriki yıllrda oluşan Ceremede vatandaş olarak  “bize” düşer..
             Hal böyle olunca enflasyonn savaşçışarı türer..Savaşçı dediysek de Sahtesinden…Ticareti öldürürler..Alış verişi öldürerek enflasyonla mücadele edilmez.Ki inanç sistemimize göre de Rızkın 9/10 u ticarette dir.. Peki neden ticareti yapılmaz hale getiriyorsun?O zaman ekonomik tedbirlerle değil askeri tedbirlelrle işi çöz..Sıkıyönetim ilan et.. sokağa kimse çıkmaz 1 ay sonra da aylık enflasyon %0 olur..
           Vahşi kapitalizm de sadece kuralsızlar kazanır..Kazanmak İçin perde arkasında rüşveti verir..Şantaj. Kasedini koyar yada tezgah arkasında donunu indşrir vın vın yapar ..Çünkü kazanmak için her şey mübahdır..
           İşin kötüsü Kuralsızlar,hüküm koyarsa hükümsüzlük asıl olur..Bu sebeple Türkiye de enflasyon yok.Türkiye de  kuralsızların bize yansıttığı farazi bir durum var ..kuralsızlık sebebi ile topyekun fiyat ayarlaması var..Hükümsüzdür

Torun Halili
(Yazının seksapelikle ilgisi yoltur..Kahvedeki dayıma anlattım ..Küfür amacı taşımaz..Hatırlatıyorum devlet asla unutmaz.Abdulaziz i öldürüp ,intihar süsü verenleri 10 yıl sonra da olsa devlet hatırladı yakaldı ve failleri astı..)
( Vahşiler başlıklı yazı HALİLİ tarafından 26.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu