Okul yıllarımda ilgimi çeken bir bölüm değildi açıkçası,mezunlarının çok olup iş sahalarının kısıtlı olması,beni bu bölümden soğutmuştu,öyle ki en iyi üniversiteden birincilikle mezun da olsanız,tanıdığınız kimse yoksa bir fabrikanın başına hemen  müdür olamazsınız.Diğer yandan baba mesleğini yürütüyorsanız,babanızın itibarıyla,bir yerlere gelirsiniz ya da ballı bir  tanıdığınız varsa  istediğiniz mevkiye tez ulaşırsınız ne üniversite okumanıza gerek kalır ne de yüksek lisans yapmanıza.

İşletme kâr amaçlı kurumların kuruluşu, finansmanı, üretim araçlarının sağlanması, üretilen mal ve hizmetlerin pazarlanması, örgütlenmesi, yönetilmesi ve finansal olaylarının izlenmesini inceleyen bir sosyal bilimdir. Aslında tanımında bileşenleri var:pazarlama,üretim,ekonomi,muhasebe ve insan kaynakları. Amaçları ise;değer artırma,sosyal sorumluluk,devamlılık,kar sağlamak,prestij sağlamak,ülkenin refah ve huzurunu sağlamak.

İnsan kaynakları bence bir işletmenin can damarıdır çünkü diğer fonksiyonları yerine getiren hep insanlardır.
Kaliteli ürünler kaliteli ellerden çıkar.
Personeli memnun etmeden ne şefler memnun olabilir ne müşteriler ne de patron.
Ancak acı gerçekler görünmezden gelinemez;kimi canla başla çalışır hak ettiği maaşı alamaz,kimi elini kolunu sallaya sallaya çalışıp hakkından fazla maaş alır.

Babamın işletme profesörü olduğunu şurdan anlamıştım,mekanı cennet olsun;bir topal eşeğimiz,bir ürkek kırmızı beygirimiz ,bir çift öküzümüz vardı,hayvanları çok severdi çünkü onlar bizim ekmek teknemizdi ve  onlara gözü gibi  bakardı.
Çifte gideceğimiz vakit öküzlerin torbasını yemsiz,atın  ve eşeğin torbasını ise arpasız bırakmazdı ki "sen onlara bakarsan o da sana bakar."derdi.


( İşletme başlıklı yazı berberce tarafından 24.09.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu