YÖNETİLMEZ İSTANBUL
İSTANBUL YASASI
        İstanbul 20 milyon yaşayanı 5800 km2 alanı ile bir ülke büyüklüğündedir. İstanbul u bir kişi ,Bir ülkeyi yönetmek içinse meclis-cumhurbaskanı bakanlar kurulu gibi organlar ile bir çok kişi  vardır. Bu organlara bağlı yerel ve merkezi makamlar ile elele verilir ve yönetilir…
         Yerkürenin neresinde olursanız olun Yaşanılan şehirde yediğiniz içtiğiniz şeylere ait kalite standardı, gıda sağlığı ve güvenliği sağlanır. Ulaşımınız güvenliğiniz ve adalet hizmetleri eşit ve ulaşılabilir sekılde  yerli-yabancı herkesi kapsayacak şekilde sunulur..
            Bir lokantaya gittiğinizde yediğiniz etin mezbaha da kesilen güvenilir et olduğundan emin değilseniz sistemde sorun var demektir. TC de bırakın yüzbinleri bulan nihai tüketim yerinde bir şehirde bir kaç yerden oluşan entegre tesis eki mezbahalarda yasadışı kesim yapılıyorsa sistemde  sorun var demektir. 
        Birkaç işyerini kontrol edemeyenler  32.000 yeme içme yeri olan ya da 286 000 esnafın olduğu  İstanbul kontrolünü ancak  geriden yapıyordur!!
            Zabıta müdürüne 1 den 32 bine kadar say desen bir günde bitiremez.. Yani Zabıta yada Tarım il müdürlüğü ekiplerinin bir ucundan bir ucuna, 3 saatte gidilen şehirde ,başladığı  dükkana yeniden gelmesini 365 güne  sığdıramazsınız. Ruhsatlandırılmış işyerini bırakın, iş yerinin olduğu bina  kaçak mı değil mi diye kontrol edemezsiniz . Avukatlık zamanında  ofisimin olduğu Gürsel Mahallesinde Terzi vardı. Sahibi değişti ,Pilavcı oldu.. Sahibi değişti lokanta oldu .Oysa gayrisıhhi işletmelerde asgari bulunması gereken  şartlar vardır. Soyunma odası ,bulaşık yıkama personel wc, müşteri wc, personel duşu ,metraj değerlendirmesi, ıslak zeminlerin fayans kontrolü gibi şartları taşıyıp taşımadığını kim kontrol etti?Kimse Kiracı geliyor, tabelayı değiştiriyor..
            Şehir hastaneleri ,kurup doktor ve binalara ulaşımı, ulaşılmaz yapmanız hizmet kalitesini arttırmıyor. .Noktaya ulaşma noktada trafik ve park etme ,sıranı bekleme ,acıkırsan karnını doyurma ihtiyacın olursa wc ye ulaşma ,toplu taşımanın ağırlaşan  şartları  gibi beraberinde sorun getirdiği görülür.
             İstanbul dedikleri yer 1960 lara kadar Sarayburnu Eminönü Karaköy Sirkeci zorlarsan Eyüp e kdar Haliç in kıyıları idi 1926 ya kadar  Üsküdar, Kastamonu nun ilçesi idi . Şimdi Gebze Sınırından Silivri ye kadar Uzanan 39 ilçesi 961 mahallesi ile her ilçesi bir vilayete eşdeğer dev bir yapıdır..
             Böyle bir yapı Osursa Türkiye de gök gürlüyor derler. Aynı anda Hapşırsa "çağın tusunamisi oldu"derler..Büyüklüğün getirdiği sorunlar
TEMSİL SORUNU-Yönetilemez şehrin sorunları beraberinde mesleki birliklerin, siyasi partilerin delege ve nufus sayısı arasındaki bağ sebebi ile yönetim problemini de getiriyor. Mesela bir parti 400 istanbul kurultay delegesi genel merkezi belirliyor. Yada Barolar Birliği ,Noterler Birliği gibi diğer tüm gıda ve meslek birliklerinde dev şematik yapısı ve gücü ile Türkiye yönetimlerine de etki ediyor.       
                    Oysa İstanbul un 39 ilçesinde Türkiye var.. Bir ilçeye gittiğinizde doğu vilayetlerinden birisinde zannedersiniz Yada bir ilçeye geldiğinizde Karadeniz in bir vilayeti zannedersiniz .Karışık olan ilçelerde vilayetlerin temsilcisi gibi mahalleler olduğunu görürsünüz .O zaman Kadıköy ilçesinde kronik oy geçerliyken aynı şey Bağcılar ilçesindeki kronik oy a döner.. Böyle bir yapı temsilde sorun yaratır.. Kağıthane de AKP %80 oy alır .Sınırı Şişli de CHP %80 oy alır. Tehlike kim kimi görüyorsa E-5 yolunun altı ,yolunun üstü mahallesinin bir o ilçe bir bu ilçeye bağlıyarak çoğun içinde azı eriterek sonuça etkili olmaya çalışmada ayrı bir işlemdir. 
İDARİ SORUN  -Anadolu Adliyesi Kartal Merkezli olarak hizmet üretiyor.. Sadece Kartal ın nüfusu 475 bin Mahkeme ya da savcılık bir müzekkere hazırladığında  bunun infazının sağlanması, güvenlik ve asayişin sağlanmasının yanında devede kulak kalır.. Aynı işi 200 bin nüfuslu Balıkesir de yerine getirmek için Emniyet Müdürlüğü ve merkezde iki ilçe Emniyet müdürlüğü ekipleri vardır. .İşyeri ruhsatlarının yönetimi, Yönetimde verimlilik  problemi İstanbul da 2. büyük problemdir..Azametten kaynaklı denetimsizlik yad a o algıyı yaratacak denetim sıklığının olmaması gerek fiyatlandırma da gerekse standardizasyonda sorunlar yaratmaktadır 
ASAYİŞ SORUNU :350 bin polisin 56 bini İstanbul da hizmet üretmektedir Buna rağmen bir Sat komondosu gece yürürken bir hapçının saldırısı ile maktül sıfatı kazanabilmektedir. Fırsat eşitsizliğinin ortaya çıkardığı "fırsatçılık ve günü kurtarma" anlayışı payitaht şehrini, suçun şehrine  dönüştürmüştür. Hap yap para kap kolaycılığı yağmur yağarken 5TL lik şemsiyeyi 50 TL ye satmayı acımasızlık yerine beceriklilik olarak kabul etmektedir. Toplu taşıma biletin yoksa orada bir sivi l iki katı fiyatla yerine kart basması da normal gelir . Bu şehir de Bılumum suç kayıtı bulunan kimsenin taksi- dolmuş şoförlüğü yapması da aykırlık teşkil edemez..               
               Yankesicinin 2 saatlik metrobüs Tur kazancı 20000 TL dir. .Fahişelerin kazandığı paralar bile yetmez olmuş tuzakladıkları otel odaları ile şantajlı tahsilatla gelir arttırma tezgahı kurmuşlardır Lokanta fahiş  fiyatları  AB kur farkı ile her an kazanan yabancı  turistlerin bile gözlerine gelmektedir..Kaçakçılık hat safhada olup en sonda bu şehirde asayiş problemi ile  insan kendinden kaçmaktadır 
             Araba park yeri kavgası,Toplu taşımaya binerken sıra ve içerdeyken niye elledin kavgası ,yan baktın işine bak kavgasının eksik olmadığı gün yoktur..
TAŞRADA YARATTIĞI SORUNLAR -Yönetilmez şehri anladık da taşra da siyaset yaparken, Meslek yaparken bu ayarsız yapı diğer kimseleride  etkilemektedirKöyüne şehrine arada da gitse istanbul lu olmanın yarattığı farkla tepeden bir bakarlar.Alıştık bu saf bakışlara da olumsuzluklarını da taşraya taşımaktadırlar
BİLİNÇİ SORUNU  :Sabahın köründe işine yetişme çabası ve hengamesi ile kendini keşmekeşliğin içine bırakan istanbul lu giderek ,vatandaşlık bilinicinin dışında, insanlık bilinciden de uzaklaşmaktadır.. İki ikişi kavga ediyorsa ayırmaya calışanı tutuyor. Kavgayı seyrediyor .Adam can derdinde bu görüntü alma peşinde koşuyor.. 
            O halde istanbul u eski kabına döndereceksin ..İstanbul un biir ucundan diğeerine giderken İklim bile dört defa değişir.. Metrobüs Söğütlü çeşmedeyken günlük güneşliktir, Köprüye geldiğinde sis başlar .Çağlayan da yağmur  Bakırköy e yanaştığında yine güneş ışıltısını gösterir..Yeşilköyü geçersin bir rüzgar ,bir fırtına kar yağdığında bile şaşırmazsın .4 mevsim bir vilayete fazladır  .Amerikan işidir. .ABD nasıl arapları yönetirken bir kralı yada diktatörü idare ederek tüm halkı kuklaya çeviriyor.. Genel başkanlarda meslek odalarının Birlik başkanları da bir istanbul il başkanını el üstünde Tutarak Türkiye yi elde ediyorlar.
BÖLÜNMÜŞ İSTANBUL -.Gebze den Maltepe ye Maltepe den Kadıköy e kadar 2 vilayet çıkar.. Zincirlikuyu dan Topkapı ya Topkapı dan  Bakırköy e, Bakırköy den Silivri ye kadar da 3 vilayet çıkar    
                 Hepsinin tepesine de bir koordinatör vali yi getirirsin İl müdürleri bölge müdürü olurken 1 no lu İstanbul dan 5 nolu istanbul a kadar birimler il müdürlüğü şeklinde dizayn edersin
       Yönetimi belirledikten sonra geleni gideni yerleşeini birebir kontrol meknaızmasını kurup, ayak bastı parası görev yapan memurların maaş skalasını yüksek tutarsın.İstanbul i Venedik den düşük bir yer mi? Sınırları belirlenmiş şehre giriş vergisini sen de uygularsın ...Hap yapıp para kapıyorsan ve bunu engellememde fiziksel imkansızlık varsa istanbul da yaşamanın farkı bedel olarak   ödeyeceksin
            İstanbul da iş yeri açma vergisi Deprem rizikosu ve tüm imalat ve finans sektörürünün büyük kısmı burada yaşıyor .olöası Turizm kültür ve sanatın başkentinden sanayiyi uzaklaştıracaksın İstanbul yıkılırsa Türkiye yıkılır..Fabrika arsasını  gökdelen e cevirterek İstanbul korunmaz. Çıkacak yasada" yeşil alan olarak kamulaştırılır" dersin Karşılığında belirlediği vilayetten sanayi parseli verirsin..:Sen bunu yapmazsan adam zaten bu ekonomik şartlarda  fabrikasını taşıyacaktır. Geçen yıl Mısır a taşınan fabrika sayısı 132 dir.  İstanbul da yaşam bedeli sadece insanlar için değil fabrikalardan da her yıl  alınır.
           1aylık ikamet izni yurt içi ve yurt dışı tüm turistler için geçerlidir kuralını koy ve takip et Süreyi  Geçiren astronomik ceza bedellerini ödemek zorundadır..
              Tarihi sit alanları içerisinde yer alan ikametler emekli istanbul lu istanbul da kalmak isterse ödemesi gereken çarpı iki yaşam vergisi ödemek zorundadır..Memleketine dönmek isteyenlere deprem konutları niteliğinde bir kişinin  işleyebileceği ve 3 dönümü geçmeyecek bitişik tarla imkanı sağlarsın
             Artık istanbul artık imara kapalıdır..dersin..
             Kentsel dönüşümü ratsal dönüşümden kurtarır.Ruhsatsız yıkıma muhtaç binaların yerine aynısı ile vaki anadoluda istediği yerde (sahil hariç)yenisi birebir daireyi köy evi(villa)şeklinde 3 dönüme bitişik olarak verirsin.. 
                 İstanbul u kurtardın kurtardın Kurtaramadın İsrail e gerek yok Deprem orada duruyor... mokoko    

torun HALİLİ 
( Yönetilmez İstanbul.. İstanbul Yasası başlıklı yazı HALİLİ tarafından 9.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu