Serbest Kürsü / Sohbet

Eklenme Tarihi : 13.10.2024
Okunma Sayısı : 297
Yorum Sayısı : 9
HABBAB BİN ERAT (R.A)

Cahiliyye döneminde Irak taraflarından esir alınarak Mekke'de köle olarak satılmış sonunda Ümmü Emmar adında bir kadının kölesi olmuştur.İlk müslüman olan yedi kişiden birisidir. Altıncı müslümandır. Bazı kaynaklarda da yirminci müslüman olan kişi olarak gösterilir.

Habbab bir Erat okuma yazma bildiği için yeni gelen ayetleri bazı sahabelere öğretirdi. Bir defasında da Hz Ömer'in kız kardeşi Fatıma ve kocası Said bin Zeyd'e Taha suresinden yeni inen ayetleri öğretirken büyük bir hışımla Ömer çıkagelmiş önce onlara zulmetmiş,döğerek mübarek kanlarını akıtmış sonra da kız kardeşinin büyük bir cesaretle kendisinden korkmadığını yüzüne haykırması neticesinde O'nun bu haykırışından etkilenerek ellerindeki deri parçasına yazılmış olanTaha suresini okumaya başlamıştır. Hazreti Ömer'in yumuşadığını gören Habbab bin Erat saklandığı yerden çıkarak "Müjde Ya Ömer dün Allah Resulü Ebu Cehil ve senin için İkisinden birisiyle İslamı güçlendir "diye dua ettiler. Bu dua senin hakkında tecelli eyledi diyerek O'nu alıp Allah Resulü'ne götümüştür.

İslam'ı kabul ettiği için kendilerine akıl almaz işkenceler edilen kölelerden birisi de Habbab'dır. Aynen Bilal ve diğer köleler gibi kızgın çöle götürülür açlık ve susuzluktan ölme derecesine getirilinceye kadar kızgın kumlara yatırılıp işkence edilirdi.

Habbab demircilikle uğraşırdı. Sahibesi olan Ümmü Emmar onu kızgın ateşe yatırır Lat ve Uzza'ya dönünceye kadar mübarek vücudunu ateşte yakacağını söylerdi. Nitekim dediklerini de yapar ama bu azim sahibi mübarek köleyi asla dininden döndüremezdi.

Habab'ın kendisi anlatıyor:
Müşriklerden çok büyük eziyetler görmüştük.Kabe'de peygambere rast geldim,
"Ey Allah'ın Resulü Halimizi görüyorsun.Bizim için Allah'a dua etmiyor musun ?" diye sordum. Şöyle cevap verdi:
"Sizden öncekilerin etleri kemiklerinden demir taraklarla taranarak ayrıldığı halde bu eziyet onları dinlerinden döndürememişti. Sonunda Allah, bu dini mutlaka tamamlayacak O kadar ki, bir yolcu San'a'dan Hadramut'a Allah'tan başka bir kimseden korkmadan gidebilecek. Fakat siz acele ediyorsunuz" buyurdular.
.

Hazret-i Ömer'in hilafeti döneminde Habbab (r.a) huzuruna girdi. Hz. Ömer, O'nu kendi makamına oturtturdu ve " Yeryüzünde bir kişi hariç hiç kimse bu adam kadar (Habbab) bu yere oturmaya layık olmadığını o kişinin de Bilal olduğunu söyledi. Bunun üzerine Habbab "Bilal benden daha layık değil. Çünkü müşrikler içerisinde O'nu koruyanlar vardı ama beni koruyan hiç kimse yoktu. Bir gün müşrikler beni yakalayıp bir ateş yakarak beni onun içine attılar . Sonra bir adam ayağı ile göğsüne bastırdı. Sırtım tamamen yandı, eriyen derilerimin ve etlerimin yağı damlayarak o ateşi söndürüyordu" dedi. Ve sırtını açıp gösterdi. Hakikaten sırtı olduğu gibi yanıklarla doluydu.

Yine kendisi anlatıyor:
"Ben demirciydim.As bin Vail'den alacağım vardı.Onu almak için gittiğimde As bana "Yemin ederim ki Muhammed'e küfretmezsen borcumu ödemem" dedi. Ben de "Hayır, yemin olsun ki ben asla bunu yapmam "dedim.
O zaman As, benimle alay ederek "Ben ölüp tekrar dirilirsem o zaman mallarım ve çocuklarım olursa sana borcumu veririm" diyerek beni alaya aldı. Çünkü Ölümden sonra dirilmeye inanmıyordu.
Bunun üzerine Allahu Teala, "Ayetlerimizi tanımayıp, bana mutlaka mal da evlat da verilecektir, diyeni gördün mü? Böyle diyen gayba mı vakıf oldu, yoksa esirgeyen Allah'tan bir ahit mi aldı? Hayır, hayır, Biz,O'nun ne dediğini yazarız. O'nun azabını da uzun uzadıya uzatırız." ayetini indirdi. (Meryem/77-80)

Başta Bedir olmak üzere Resulullah Efendimizle bütün gazvelere katıldı. O'nun vefatından sonra Kufe'ye yerleşerek Irak'ın fethi için yapılan seferlere iştirak etti.:Ömrünün son zamanlarında çok ağır bir hastalığa yakalandı.Resulullah Efendimiz yasaklamış olmasaydı çektiği ıztıraplar yüzünden ölmeyi tercih edeceğini söylerdi.

Habbab bin Eret 637 yılında 63 diğer bir rivayete göre de 73 yaşında vefat etmiştir. Kabri Kufe şehrindedir.

Allah bizleri şefaatına nail eylesin.

Devam Edecek


( Allah Resulü'nün Ve Sahabesinin Allah Yolunda Çektiği Eziyetler-5- başlıklı yazı Nuri Baş tarafından 13.10.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu