Yozgat Sürmeli Şiir Şöleni

Yozgat Sürmeli Şiir Şöleni
Şairlerin Yozgat buluşması

11. Uluslararası Sürmeli Festivali yoğun bir çalışmanın sonucunda gerçekleşecekken, ne yazık ki, bir şehit cenazesinin Yozgat’a gelişi ile tüm morallerimizi bozarak festivale gölge düşürdü... Ocağımıza düşen bu hain ateş inşallah son olur diyoruz...

Festivalde düzenleyeceğimiz “Sürmeli Şiir Şölenine” bu yılda ilimize çok sayıda Gazeteci, Şair, Yazar davet ettik. Davetli sayısını sınırlı tutmayı düşünsek de, yine eş dost hatrıyla bu sayı 70’lere ulaşıp yoğun bir katılıma dönüştü...

Elbetteki bu yoğunluktan ve ilgiden bir rahatsızlığımız olamazdı. Ancak onların konaklamasını, organizesini, memnun edilmelerini düşündüğünüzde bu sayının az olması gerektiği kanaatine ulaşıyoruz. Herkesi davet etmek kolay, ama onları ağırlamak ve memnun ayrılmalarını sağlamak çok zor bunun farkındaydık...

Çağrımızın üzerine bir çok arkadaşımız Sürmeli Festivaline katılmak istediklerini beyan ettiler.
Biz onların bir kısmına üzelerek yerimizin ve imkanımızın sınırlı olduğunu ifade edip nazik bir dille, başka bir zamanda sizi Yozgat’ta konuk edelim dedik.

Ayrıca hazırladığımız Kültür projesine olumlu cevap verileceğini umut edip yol paralarını, masraflarını da biz karşılayacağız dedik. Bir de yarışma açtık. “Medeniyetlerin Buluştuğu kent Yozgat!” diye yarışmaya ilgide bizi mutlu ediciydi. Tek sıkıntımız ekonomik şartlarımızdı... Bu sıkıntıları malesef aşamadık, ödeneceğimizde çıkaramadık. (Pek çok ilin bu ödeneği almış olduğunu bildiğimiz halde)

Bu bizim Yozgatlının kaderi olmalı dedik yılmadan, usanmadan çalışmalarımıza devam ettik.

70’e yakın şair-yazar bu davetimize cevap verdiler. Onlara bile rica edip, yerimiz yok, imkanlarımız kısıtlı ne olur yanınızda birilerini getirmeyin dedik. Hatıralar çoğaldı ve sayı bir anda 70’e ulaşıverdi. 9 Temmuz 2010 Cuma sabahı erkenden misafirler Yozgat’a gelmeye başladılar. Öğretmen evinde ve kalacağımız yurtta kısa süreli bir tartışmalı sorun yaşasak da, sorunu giderip onları odalarına yerleştirmeyi başardık!...

Kendinlerin den Allah razı olsun (Ben onlardan memnunum) Yozgatlı Şairlerden Osman Yüksel, Salim Gülbahçe, Nuh Şahin, Yaşar Yiğitsoy konuklara sahip çıkarak onları yalnız bırakmadılar. İlk gün heyecanı ile ordan oraya koşturup tatlı bir telaşla günü merhabe demiştik.

Toplanma ve tanışma yeri olarak Merkezi bir alan olduğu için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunu seçtik. Gelen konukları burada toplayıp, Yozgat’ın sıcak çöreği parmak çörekle, sıcacık buğulu çaylarla onları ısıtmaya çalıştık.

Saatler ilerledikçe konuklar arttı, kucalaşmalar çoğaldı. tatlı bir muhabbet başladı. Ellerinde valizlerle İl Kültür Müdürlüğü Salonunu dolduran şair-yazar ve gazeteci dostlarımız burada yorgunluklarını atmaya çalıştılar. Hoş güzel bir karşılaşma, anlamlı bir buluşmaydı bu. Aralarında tanışmadığımız çok arkadaşımız vardı. Onları şiir sitelerinden, eserlerinden ve karşılıklı attığımız mesajlardan tanışıyorduk.

Kültür elçileri olarak nitelendiriğimiz bu arkadaşlarımızın her biri kendi ilini temsil ediyor, geldikleri yerden selam ulaştırıyorlardı.

Aldığım notlara göre:
Ankara, İstanbul, Mersin, Adana, Nevşehir, Tokat, Isparta, Kayseri, Kırşehir, Muğla, Tekirdağ, Kırıkkale,, Bursa, Denizli, Kastamonu, Kütahya, Sivas, Çorum, Malatya gibi değişik illerden gelip aramızda bulunanlar vardı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonunda kaynaşma, kucaklaşma ve buluşma yaşanırken bizlerde halen eksik kalan işlerimizi tamamlamaya çalışıyorduk. Bu nedenle arkadaşları Kültür Müdürlüğümüzün daveti ile şehir gezisine çıkarıp biz salonda ki işlerimize devam ettik. Malesef onlarla şehir içi gezilerine katılamadık.

Gezi planımızda, Askerlik Şubesi, Saat Kulesi, Çapanoğlu Camii, Hayri İnal Konağı, Karslıoğlu Konağı, Başçavuşoğlu Cami ve son olarak da Yozgat Müzesi vardı. Bir gezi rehberi eşliğinde konuklarımız buraları gezmeye çıktılar.

İlk günün şiir dinletisi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonunda yapılacaktı. Bu nedenle bir kaç arkadaşımızla birlikte kalıp salon düzeni ile ilgilendik. Tatlı bir telaş, hoş bir koşuşturma, nedeni belli olan bir heyecan vardı. Kültür sevdasıyla çırpınıp duruyorduk.
.............................................................................................
11. Sürmeli Festivali Şiir Şöleninde söz ediyorduk. Büyük bir heyecanla hazırlandığımız gün gelip çatmıştı. Kendimizi 9 Temmuz 2010 Cuma gününe şartlanmış yoğun şekilde çalışıyorduk. 9 Temmuz Cuma günü sabahı başlayan tatlı telaş bizi program saatine taşıdı. Şairlerin Yozgat gezisinden sonra hazırlıklarımızı tamamlayarak Kültür Müdürlüğü salonuna geçtik.

Yozgat Valisi Sayın Necati Şentürk ve Belediye Başkanı Yusuf Başer’in de katılımlarıyla şiir şöleni programımız başlamış oldu.
Karşınızda sizin gibi düşünen, sizin gibi gönlü sevda ateşiyle çarpan insanları görünce elbette heyecanlanıyorsunuz. Bizi de böyle bir tatlı heyecan kaplayı verdi. Salonun kalabalık olup olmaması beni ilgilendimiyordu. Çünkü ben görevimi yapmıştım ve kültüre sevdalı insanlarla Yozgat halkını buluşturmuştum.

Şairlerin gözlerindeki parıltılar, Yozgatlı bürokratların memnun bakışları arasında konuşmamı tamamladım. Aslında söylenecek çok şey vardı. İşsizlikten, çaresizlikten, çileden, sıkıntıdan söz edip kimsenin kafasını da karıştırmak istemedim. Yozgat’ın tanıtımı adına nice çilelere katlandığımızı, bir avuç insanla nasıl mücadele ettiğimiz anlatmak isterdim. Ama nafile yanlış anlaşılır diye sözünü bile edemedim.

Vali Bey’in ilgisiz beni son dere mutlu etti. Salonda 70’e yakın şair-yazar-gazeteci dostumuz vardı. Hepsini sabırla dinledi, ilgi gösterdi, alkışladı. Bizim için takdire şayan bir konudur bu. Arkadaşlarımızın haber yaptıkları gibi bu yıl gerçekten de Şairler Festivale damgasını vurmuşlardır. Ah bir de şehit cenazesi olmasaydı.

Hainlerin düşmanlıkları bitmiyor. Hainler Ülkemizi karıştırmaya devam ediyorlar. İnşallah bunlarda bitecek ondan da eminiz. Ateş düştüğü yeni değil, tüm gönülleri yakıyor. Şerefsiz hainler şunu iyi bilsinler ki, bu millet öyle üç-beş çapulcuya boyun eğmeyecek kadar güçlüdür...

11. Sürmeli Festivali Şiir Şöleni gerçekten görkemli başlamış oldu. Şair arkadaşlarımın kahramanlık-vatan sevgisi ve şehitlik üzerine şiirler okudular. O gün Yozgat’ta İl Kültür Müdürlüğü Salonunda kahramanlık rüzgarları esti... Biz öyle istemiştik, şehit cenazesi var, arkadaşlar, kahramanlık şiirlerini getiren, okuyan demiştik.Salon istediğimiz gibi olmasa da, şölene bürokratlarımızın, yöneticilerimizin ilgi göstermeleri bizleri mutlu etti. Şiirler okundu, konuşmalar yapıldı, hoş güzel, tatlı bir program sunuldu. Sunucu arkadaşlarımızın (Kelami Akdemir ve Süreyya Kaya’nın) beyefendi-hanımefendi tavırları dikkatleri çekti. Okunan şiirlerle sımsıcak duygularla gönüllere akıverdi.

İşin doğrusu şu; biz kültüre gönül vermiş insanlarız, biz bu işi seviyoruz. Kültür elçiliğini seve seve yerine getirmeye çalışıyoruz. Kısacası sevdiğimiz işi yapıyoruz. Halk kültürünü yaşatma adına, kültün alış verişinde bulunma, adına çağırılan yere seve seve koşup gidiyoruz. Bülbül misali güzel terennümler sunmaya çalışıyoruz. 9 Temmuz 2010 Cuma günü kültür sevdalısı 70 dost Yozgat’ta buluştu. Biz onlara gönüllerimizi, sofralarımızı, hanelerimizi açtık. Onlar da bize güzel demeti sundular. Güler yüzle birleşen bu güzel duygular Yozgat’a renk kattı.

Tabiki, program salonla sınırlı kalamdı. onlara Yozgat’ın en meşhur yemeği Testi Kebabını ikram ettik. Onları en güzel yerlerde ağırladık, Kent parkta, Çamlık Milli Parkında Yozgat Müzesinde, Yozgat’ın o güzel havasını teneffüs ettirdik. Sonra, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek’in dutluk parkında misafiri oldular. Yozgatlı halk ozanı Sefil Döndü’nün mekanı ziyaret ettiler. Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’in akşam yemeğinde konuğu oldular. oldukça kalabalık bir gruba hita ederek Sarıkaya halkı ile kaynaştılar. Kaplıcanın Şifalı sularından banyo yaptılar. Tarihi Roma Hamamı kalıntılarını gezdiler, incelemelerde bulundular.

11 Temmuz Pazar günü veda vakti gelip çatınca da Kent Parkta İş Adımı Ayhan Çelik’le sabah kahvaltısını yapıp Yozgat’a veda ettiler. Hepsi memnun ve mutlu ayrıldı aramızdan...
Yozgat adına hoş, güzel, şahane bir buluşmaydı bu!.. Bu tür programlarda tek sıkıntımız maddiyet, bürokratlarımız bize destek verirlerse, biz bu programların alasını yaparız; ilimizi de dünyaya tanıtırız. Galiba Yozgat’ı sevmek lafla olmuyor, ne dersiniz?
.................................................................................................


TEŞEKKÜRLER

11. Uluslararası Sürmeli Festivali kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile
Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Derneği tarafından düzenlenen
" SÜRMELİ ŞİİR ŞÖLENİ" programına verilen desdek ve katkılarından dolayı:
..............................................................................
Yozgat Valisi
Necati ŞENTÜRK’ e,
Belediye Başkanı:
Yusuf BAŞER’ e,
Vali Yardımcıları. Hüseyin KONAK ve
Atilla Selami ABBAN’a
Sorgun Belediye Başkanı:
Ahmet ŞİMŞEK’ e,
Sarıkaya Belediye Başkanı:
Ali Osman ERBİR’e,
Yozgat Belediye Başkan Yardımcıları:
Tevfik BOZKURT ve Mehmet TAŞDEMİR’e,
Yozgat Ticaret Sanayi Odası Başkanlığı ve
Başkan Metin ÖZIŞIK’a
İl Kültür Ve Turizm Müdürü:
Bahri AKBULUT’a,
Avukat- İş Adamı : Hayrullah BAŞER’e,
Sarıkaya Belediye Başkan Yardımcısı: Sadarettin ÖZTÜRK’e,
Yozgat Serbest Muhs. Mali Müş. Odası Başk. Mehmet DOĞAN’a,
İleri Gazetesi Sahibi Mükremin KAYHAN ve İleri Gazetesi Ekibine,
Türk Eğitim Sen ve Başkanı: Seyfi BAYRAK’a
Eğitim Bir Sen ve Başkanı: Yusuf TÜRKMEN’e
Yozgat Kredi Yurtlar Kurm. Müd. Rasim PARLAK’a
49. Bölge Yozgat Eczacı Odası Başklğı. ve
Ecz. Harun LEKESİZ’e,
Yerköy Genç İş Adamları Derneği Başkanı
İş Adamı: Ayhan ÇELİK’e
Mali Müşavir: Selahattin ŞENLİLER’e,
Mali Müşavir Edip ERSÖZ’e,
CHP İl Başkanı- İş Adamı: Ali KEVEN’e,
Eczacı Mehmet Ali ÇAKIR’a,
Mali Müşavir -Muhasebeci: Hüseyin DURUSOY’a,
Matbacı ve Gazeteci: Yusuf ALTUNOK’a,
Özel Ergin Kolejine ve Müd. Ali ACAR’a,
Çağlayan Tanzim’e,
Kule Restaurant’a
Sebzeci İsmail YİĞİTALP’e,
Emekli Öğretmen: Yakup ARSLAN’a
Bağrıaçık Sebze Pazarı ve Selami YİĞİTALP’e,
..........................................................
Şiir ve Makale Yarışmasında Jüri üyeliği görevini yapan:
Fen Lisesi Müdürü: Mustafa ÖZEL’e,
Zübeyde Hanım Kız Mes. Lis. Müd. Yard. Ruhi BAKIR’a,
Sağlık Mesk. Lis. Ed. Öğrt. İbrahim CEYLAN’a,
Kız Teknik. Meslk. Lis. Ed. Öğret. Murat DURNA’ ya,
Emekli Öğretmen: Nuh ŞAHİN’e,
................................................................

Şiir Şöleninde fedakarca çalışıp misafirlere gönlünü, yüreğini açan
Şair Osman Yüksel, Salim Gülbahçe, Nuh ŞAHİN ve
Yaşar Yiğitsoy’a, Şiir Programının sunucuları
Şair Kelami Akdemir ve Tokatlı Şair Süreyya Kaya’ya,
Şiir Programına katılarak bizleri onure eden tüm şair konuklara,
............................................................................
- Abdullah ÇAĞRI ERGÜN- ANKA- Ahmet YILDIZ--ALMANYA - Afet KIRAT -- MERSİN
- Ahmet DİVRİKLİOGLU-- TOKAT- Ali SARI-- KIRŞEHİR
- Arzu ALTUNÇİÇEK---İSTANBUL- Asım KISPET-- KÜTAHYA - Aysel AL-- ANKARA
- Ayşe PASLANMAZ---NEVŞEHİR- Abdulkadir--KAYSERİ
- Bahri ÇAVUŞOGLU--MALATYA- Bedri TOKUL --ISPARTA- Duran TAMER --KAYSERİ
-Emine GÜNER… -Emine SEVİNÇ ÖKSÜZOGLU---ALMANYA BERLİN
-Gül ÖZGÜN --SİNOP -Habib DAĞ--ANKARA -Hacer ALİOĞLU --KASTAMONU
-Halil GÜRKAN-- ESKİŞEHİR -Halise TEKBAŞ-- ADANA -Harika UFUK --- ADANA
- Hasan ÖZTÜRK- Hikmet OKUYAR ---GİRESUN -Hayrunnisa ŞENEL--MERSİN
-Hilmi CAN--- ESKİŞEHİR -Hikmet ÖZKUL--MUGLA -İbrahim ALTIKULAÇ --ANKARA
-İbrahim SAĞIR-- ESKİŞEHİR -İbrahim ÖZDEMİR--KIRŞEHİR
-Kenan YAŞAR- Avukat-- ÇORUM -Köksal AKÇALI--KAYSERİa
-Mehmet Demirel BABACANOĞLU--ADAN -Münevver DÜVER-- ADANA
-Mümin DÜZENLİ-- İSTANBUL
-Neslihan YAZICILAR --TEKİRDAĞ -Pakize ALTAN-- ANKARA
-Pehlivan UZUN-- İLESAM TEMSİLCİSİ -Sabiha SERİN-- SİVAS
-Sadık DAĞDEVİREN--- DENİZLİ -Sena MORKAL---ADANA
-Sergül VURAL---- KAYSERİ -Sinan CAN -Süreyya KAYA--BURSA
-Süleyman KARACABEY-- KAYSERİ-Secaattin ÖZTÜRK --ANKARA
-Tacettin YILDIRIM-- ANKARA -Vedat ÇALIK-Ozan Erbabi-- KAYSERİ
-Yavuz KAYACIK---ANKARA -Zafer KAZANCI-- BURSA,

Gazeteci, Şair -Sanatçı dostlarımıza teşekkürlerimizi arz ediyoruz.

Yozgat Şairler ve Yazarlar Birliği Derneği
Yönetim Kurulu Adına Başkan
Ahmet SARGIN
( Yozgat Sürmeli Festivali Şiir Şöleni başlıklı yazı Ahmet SARGIN tarafından 16.07.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu