pict0258
 

 
  -Balıkesir-Gönen barajının ana damarı olan ve ilçenin ortasından geçerek Marmara denizine dökülen Gönen çayında,derhal ele alınması gereken ve de gecikmiş olmakla beraber halen alınamamış acil tedbirlerin,insan sağlığını riske eden tehlikeleri de beraberinde hızla getirdiği görülmektedir.
   -Sağlıklı toplum adına bu tehlikelere zaman,zaman dikkat çekilmiş olmakla beraber hiç bir kamu kurum,kuruluş ya da sivil toplum örgütleri tarafından herhangi bir önlem alınmamıştır.
-Gönen çayı bilindiği üzere yıllardır iş yerlerinin kanserojen atıkları ile ve de halkın çöplüğü olarak kullanılmaktan ileri gidememiştir.Böylesine turistik bir kentin temiz solunması gereken havası bu çayın pisliği ile yaşamı tehdit etmekte,ilçeyi sivri sinek ve pis koku istilası altında bırakmaktadır.
-Kaplıca turizmine de açık olan ilçe de,bu çayın bir analizi ve incelemesi yetkililerce derhal yapılarak kalıcı tedbirler hayata geçirilmelidir.
   -Ancak yerel yönetimlerden hareket yok bu nedenle....
   -Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın Balıkesir’in Gönen İlçesine gelerek bir gece misafirimiz olmaları halinde,Batının göbeğinde yaşanan bu çayın yol açtığı olağanüstü hava kirliliğini yakınen izlemeleri gerekir.
   Gönen Çayı;İlçemizle beraber Bandırma’nın da birçok köyünden  geçmekte taşıdığı pisliği,ağır kokuyu,sanayi atıklarını bu köylere de ulaştırmaktadır. 

-İlçe dışında olması gerekirken,halen Gönen’in göbeğinde faaliyetlerini sürdüren “DERİ SANAYİ”nin tüm kimyasal içerikli ilaçları ile kirli atık suları doğrudan çaya akıtılıyor. Sözde arıtma tesisleri ise binlerce canlının yaşamı hiçe sayılarak kullanılmıyor.
   -Ne içler acısıdır ki dünya ülkelerinin bazılarının içme suyu bulamadığı bu hayatta kanalizasyon/lağım pislikleri, suları ve bazı üretim tesislerinin de tüm sanayi atıkları bu güzelim çaya atılmaktadır.
   -Üstelik çiftçi üretici de bu çaydan beslenerek ekim yapmaktadır. Dolayısı ile onların mahsülünü hepimiz kullanmaktayız.Organik gıda alalım derken,ölümcül bakterilerin,mikropların,hastalıkların tamamını soframıza alıyoruz.
   -Gönen çayının acilen islah edilememesi,”Anayasa”gereği ,insanca yaşama hakkımızın elimizden alınması demektir.
   Çayın pisliği,kilometrelerce ilerilere kadar giden ağır,kaldırılamaz,tahammül edilemez kokusu Gönen ve köylerinin yaşamını ciddi olarak risk altına almıştır.
   -Öyle trilyonlarca bütcesi olan bir Belediye vatandaşının hassasiyetlerini ilk planda bulundurmalıdır.
   -Haydi yetkililer şu pisliğe bir el atın.İlçenin en önemli sorununu halledin ki “ADINIZ TARİHE YAZILSIN”.Aksi takdirde İlçe yakın zamanda büyük göç vermeğe devam edecektir
 
Araştırmacı-Yazar
Atiye Danış
( Gönen Çayı Sağlığımızı Çok Ciddi Tehdit Ediyor başlıklı yazı Atiye DANIŞ tarafından 9.08.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu