Babaannem annesi vefat ediyor.Babası yeniden evleniyor. Halası üvey anne elinde ezilmesin diye yanına alıyor.Henüz çok küçük yaşlarda dedemle yani dayısının oğlu kuzeni ile evlendirmişler.

Babam,amcam ve halam üç çocuğu oluyor.

Babaannem çok çalışkan başı dik bir anadolu kadınıydı,halası onu öyle yetiştirmiş.

Hiç biryere gitmezdi,bağ ve bahçeden başka yer bilmezdi,onun Dünya'sı ev

ve bahçe arasında koşuşturmaktı.Evleri tek katlı çatılı beyaz badanalı ve yeşil bir kapısı vardı,kapı tokmağı vurulunca babaannem odanın duvarından delik açmış ip geçirmiş kapının koluna bağlamış birde odadan avluya bakan bir pencere vardı ipi çekerdik kapı açılırdı,geleni pencereden görürdük.Dedemlede çok iyi anlaşırlardı,birbirlerini sever ve sayarlardı,hiç tartıştıklarını görmedim.Çoğu kez şakalaşırlardı,hayatta sinemaya gitmemişlerdi,çarşı pazar bilmezlerdi,alış verişlerini şehire inen köylüler getirirdi.

Dedemin hali vakti yerindeydi,kış günü akşamları köylüler ve akrabalar dedemlerde toplanırlardı.Sadece dedemlerde radyo vardı .Ajans dinlenir hemen kapanırdı.Yıllar sonra bunun  yerini  televiziyon aldı.Teleziziyonu  duvarda yüksekte raf gibi yer yapmışlardı ajans dinlendikten sonra kapanırdı ve üzeri örtülürdü çaylar içilir, yemiş çerezler yenirdi, dut,pestil, kuru üzüm bu tür şeyler yenir sobadan mangala kor alınırdı, kahveler pişerdi,babaannem kızlar kahve içmez derdi,sözleri kanundu bizlere nasihat öğüt verirdi.Bana gece yatarken dua öğretmişti,(Yattım ale dört yanım kale Muhammet kilit
Cebrail anahtar Allah baş hızır yoldaş) bunu söyler yatardık.
Tatlı sertti,bizleri öpüp koklayıp kucakladığını hiç hatırlamıyorum.Ama dedem bizleri sever öperdi,bakaliyesi vardı hemen evin bitişiğinde,bizlere şeker büskivi verirdi. Babaannem çocuk yaşta evlendiği için çocukluğunu yaşamadığı için belki sevgi gösteremiyordu torunlarına,ama kedi köpeği bizden çok severdi,onlar akıllı diyordu,hemen eğitiliyor diyordu,odanın alt duvarından yuvarlak bir delik açmış üzerine bezle örtmüştü,

 dışarı çıkacağı zanan oradan girip çıkıyordu,gerçekten terbiye etmişti,kediye gel deyince geliyor git diyince gidiyor hiç bir şeye ağzını sokmuyor. Babaannem kediyi kucağına alır başını okşar severdi,ben kıskanırdım.Ama benimde yanında kalmamı isterdi,bana bezden bebek yapmıştı,hamama götürürdü,çocuğu olan akrabalarına götürürdü sıkılmayayım diye nedense sevgisini gösteremezdi.Belki şımartmak istemezdi,kimbilir.

Evin arkasındaki bahçesi çok güzeldi her çiçek vardı,menekşeler,zakum ağaçları ,güller, bizat kendi ilgilenirdi.Doğayı çok severdi.

Bahçede kiraz dut meyve ağaçları vardı.

Bahçe kapısının önünde derme çayı geçerdi,babaannem üstünü kapamış oraya yoğurt ,tereyağı,peynir,narpızlı yoğurtlu çorbasını ,yemeklerini kavun ve karpuz koyardı buz gibi olurdu,tabi o zamanlar buz dolabı yoktu.

Yazın pekmez pestil salça ve erik ekşisi annem ve yengem yardım ederdi paylaşırlardı yaptıklarını,gelinleri ile iyi geçinirdi,dedikodu bilmezdi,işine bakardı.

Senede bir iki defa bize gelirdi,bahçeden topladığı sebze meyve ve bir bakraç yoğurt getirirdi,elbiselik kumaş getirir annem onu diker akşama bitirirdi çünkü yatıya kalmazdıelbisesini alır dönerdi,kara çarşaf giyerdi ve yüzü peçeli idi erkekler yüzünü görmemeliydi,ayıp ve günahtı.

Dedemin vefatından sonra yıkıldı.Babam tarafı ilginç eşleri ölürse bay olsun bayan olsun arkasından ölürdü fazla yaşamazlardı.

Babam yanına getirdi annem gerçekten iyi baktı seviyordu da babaannemi çünkü hiç kayınvalidelik yapmamış gelinleri ile iyi geçinmiş,dedemden sonra üç yıl yaşadı

Sanki bitkisel hayata girmişti.Seksenyedi yıl yaşadı.Mekanın cennet olsun babaannem,kalbimde yaşıyorsun.

 

 

 

( Babaannem başlıklı yazı TülayASLAN tarafından 18.02.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu