1 Kurtuluşa Erenler Olmak

 Bu dünyada insanlığın şanına yakışır yaşamak herkesten çok müminlerin hakkıdır.Çünkü müminler yer yüzünde Allah’ın rızasına uygun yaşayan mümtaz insanlardır.Ancak iman yetmiyor, Yüce Allah Kur’anı kerimin muhtelif surelerinde değişik, ancak mana itibariyle aynı neticeyi veren ayetlerle izah etmiştir.

Şöyle başlıyor süre;

“Muhakkak ki müminler kurtuluşa ermişlerdir;Şu özellikleri taşımaları şartıyla”,

1-Namazını huşu içinde kılanlar,

Namaz ki dinin direği, Müslüman’ın kimliğidir,Kur’anın  ifadesiyle insanı fahşa ve münkerden koruyan ve insanı Yüce Allah ile münacatta bulunma fırsatını veren ibadet.Ancak böyle bir ibadetin gaflet içinde değil ayetin ifadesiyle “HÜŞU” içinde, tadili erkana riayet ederek kılmak gerekir ki amacına ulaşsın aslında fıkıhta tadili erkanın namazın erkanından olduğu ifade ediliyor ama kimi zayıf mümin bildiğini okuyor, keyfine göre namaz kılıyor, o ayrı mesele,

2-Boş söz ve davranıştan sakınanlar,

İşte ümmeti muhammedin başına bela bir mevzu;Gıybet, dedikodu, ucuz siyaset, çekişme …vs. Bizi perişan edip duruyor.

Kendimize mukayyet olamız lazım, cennet öyle ucuz bir yer değildir.Oraya gitmeye niyet etmişseniz, ona göre yaşamak durumundasınız.Tercih sizin; Allah için kendini bazı yanlış alışkanlıklardan alı koyanlara ne mutlu.

 

3-Zekatını verenler,

Zekat vermek Allahın Kainatın sahibi olduğuna şahadet etmektir.Allahın verdiği paydan kullarına katkı yapmaktır.Bir anlamda asıl şükürdür,zikirdir, tefekkürdür.

4-Namus ve iffetini koruyanlar,

Namus anlayışı kıt olan bir kimseden insanlık alemine bir yarar gelmez.Utanma ve haya duyguları körelmiştir çünkü. Ayetteki cariye kavramını kendine göre yorumlayıp eş sayısını 20-30’a çıkaranları Yüce Allah’a havale ediyoruz. Köle kalmadı da neden cariye kalıyor,statüleri aynı değil miydi?

5-Emanet ve ahde sahip çıkanlar,

Emin olabilmek verdiği sözün arkasında durmak toplumun güvenini kazanmak her Allah erinin boynunun borcudur.

6-Namazlarını muhafaza edenler.

Ne kadar anlamlıdır ki Hak Tea’la namazla başlayıp namazla bitiriyor. O namaz ki müminin miracıdır;

Başka bir ayette “namazı kılın, zekatı verin” şeklinde bir ilahi talimat geçiyor.Anlaşılan o ki namazını kılan orucu da tutuyor,zekatını veren hacca da gidiyor.

İşte bunlar cennet-ül firdevs’in varisleridir ve orada ebediyen kalacaklardır.

 

Ne mutlu Allah’ı tanıyanlara,

Kur’anı okuyup anlayıp,uyanlara,

Allahın rızasını arayanlara,

İnsan gibi yaşayıp adam gibi ölenlere,

Hayır ve dua ile yad edilenlere,

 

Ben de böyle bir yolun yolcusu olamaya devam edeceğim, gelin beraber yürüyelim, kurtuluşa erenlerden olalım. Ölüm, bize hayat kadar hoşnut bir hadise olsun.Ne dersiniz?
Eyüphan KAYA
( Kurtuluşa Erenler Olmak başlıklı yazı Eyüphan KAYA tarafından 27.05.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.