İnna lillah ve inna ileyhi raciun. (Bakara suresi 156. ayet)
"Şüphesiz biz Allah’tan geldik ve O’na döneceğiz."


Birisi bir yakınını kaybettiğinde ona taziye için gidenlerin, hiç farkında olmadan söyledikleri söz “Başınız sağ olsun”

Çok uzun zamandır kafamı meşgul eden söylemesini ve söylenmesini pek sevmediğim bir cümle.

Okuduğum bir yazıda “başsağlığı” tümcesindeki baş, devlet/ topluluğu yöneten kimse demekmiş. Ölen birinin ardından başın sağ olsun denmesinin nedeni ise ’devletimiz sağ olsun, devletimiz daim olsun’ anlamındaymış. (Bu gün bu anlamda hiç kimsenin kullandığını hiç sanmıyorum)

Fakat bu temenni cümlesinin bir yakınını kaybedene söylenmesi ne zamandan bu yana geliyor, bilmiyorum. Fakat tüm toplumun her kesimine yerleştiğine göre mutlaka uzun bir geçmişi vardır.

Baş sağlığı dilediğimizde ne kadar üzgün olduğumuzu, karşıdakinin acısının bir kısmını paylaştığımızı da kastediyoruz. Fakat söylediğimiz cümlenin karşılığı, ölen kişiyi boş ver, sıkma canını, sen ölmedin sağsın ya gerisi önemli değil, öleni boş ver sana bir şey olmasın anlamına gelen bir temennide bulunuluyoruz.
Bu da belki de canından çok değer verdiği birisini kaybetmiş birisine o anda söylenecek hiç de hoş bir şey değil.

Eminim ki bunu birçok kişi benimle aynı şekilde düşünüyordur. Fakat uzun yıllardan beri gelen bu âdeti istemesek de gayri ihtiyari bir şekilde sarf ediyoruz.

Onun yerine “Allah Rahmet etsin”, “Mekânı Cennet Olsun”, “Allah sizlere sabır versin” dileklerinde bulunmak çok daha güzel ve anlamlı olur diye düşünüyorum.

Yanlış kullanılan bu cümlenin toplumda unutulması veya kullanılmaması mümkün mü bilmiyorum. Fakat başta medya olmak üzere ve özellikle Diyanet ve hocalarımızla birlikte hepimize çok iş düşüyor.
-Tabi ki benim gibi düşünenlere...

Umarım bir yakınını kaybetmiş dostumuza söyleyeceğimiz söz “BAŞIN SAĞ OLSUN” olmaz.

-Bilmem yanılıyor muyum?

Saygılar.

Mahir Başpınar

( Başınız Sağ Olsun başlıklı yazı MahirBAŞPINAR tarafından 11.08.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu