KATSAYI KİMİN MESELESİ?
Bugün bazı gazetelerin birinci sayfalarında verilen bir haber dikkatimi çekti. Üniversiteye girişte meslek liselerine uygulanan farklı katsayı kaldırılmış. Bu, artık çocuklarımız neyin ne olduğunu bilmeden aile ve çevresinin yönlendirmesiyle gittiği meslek liselerinden sonra üniversiteye girişte sıkıntı çekmeyecek anlamına geliyor.
Bir öğrencim vardı, endüstri meslek lisesi elektrik bölümünde okuyordu; ama çocuk elektrikle uğraşmaktan nefret ediyordu. 8. sınıftan sonra babasının isteğiyle bu okula ve bölüme kayıt yapılmış. 13-14 yaşındaki çocuk neyin ne olduğunu, ne olmak istediğini, hangi mesleğe eğilimi olduğunu ülkemiz okullarında yeterli yönlendirme olmadığı için tabii olarak bilemiyor. Öğrenci okula başladıktan sonra bakıyor ki kendi beğeni ve yetenekleriyle bu okulun istedikleri çelişiyor; ama mecburiyetten devam ediyor.
Lise bitiminde çocuk alan değiştirmek için bir fırsat yakalama ve kendini kurtarma çabasında; ama bu sefer önüne bir katsayı farkı çıkıyordu. Meslek lisesi öğrencisi düz lise öğrencisiyle aynı netleri yapmış olsa bile, alan dışı tercih yapacağı zaman en az 45 puan geriden başlıyordu. Geçen yıl bu farkı 15 puana indirdiler. Bugün de katsayı farkı tamamen kaldırıldı.
28 Şubat sürecinde malum paşanın bir mektubuyla imam hatip liselerinin üniversiteye girişini engellemek amacıyla yapılmış bir eylemdi bu. Ancak eğitimcilerimizin göz ardı ettiği bir gerçek vardı ki o da meslek liseleri sadece imam hatip lisesi demek değildi. Endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, ticaret meslek lisesi, sağlık meslek lisesi gibi okullar da bu gruptaydı.
Düşünün, bir öğrenci ailesinin isteği ve yönlendirmesiyle sağlık meslek lisesine gidiyor; ama bu çocuk kan görmekten korkuyor, kan görünce bayılıyor. Bu çocuğu nasıl hemşire yaparsınız?
Gelin görün ki bu çocuk okul bitiminde başka bir alana yönelip kendini kurtarmaya çalışacak, siz ona engel olacaksınız. Bu ancak darbecilerin vicdanına yakışan bir durumdu. Meslek lisesini sadece imam hatipliler olarak gören ve halkının gerçeğinden haberdar olmayan zorbaların dayatmasıydı.
Şimdi gelelim bugüne. Evet, bugün haberden sonra bir şey daha dikkatimi çekti. Katsayı kaldırılması haberini manşete taşıyan sadece dört gazete vardı. Zaman, Akit, Yeni Şafak ve Hürriyet. Sordum kendi kendime, katsayı sadece İslami kanattaki gazetelerin meselesi miydi? Diğer gazeteler bunu neden görmediler ya da görmezden geldiler?
İmam hatip liseleri diğer meslek liselerinin içinde sadece yüzde beşi teşkil ederken, yüzde doksan beşin sorununa basın neden ilgisiz kaldı? Yoksa onlar da mı at gözlüğüyle bakıyordu bu çocuklarımıza?
Hangi meslek lisesi olursa olsun, bunların hepsi bizim çocuklarımız. İmam hatip liselilerin üniversiteye girişini engellemek amacıyla meslek liseli binlerce gencin geleceğini karartmak hiçbir vicdana sığmazdı. Buna kör olan basının vicdanına nasıl sığdı bilemiyorum.