İnsan yaşamında bir birinden  ayırd edilemeyen  iki olgu.Bireyin olduğu her yerde ...

Gerek ikili ilişkilerde, gerek aile, gerek iş çevresi ve gerekse devletler arasında çok önemli yeri olan kavramlar...Sadece insanın olduğu yerde değil bu durum. Hayvanlar aleminde de öyledir.Bir kedinin yeni doğmuş yavrularının  yanına sokulmak ne mümkün. Yavrularını koruma iç güdüsü ve yavrularının da kendilerini güvende hissetmeleri, kuluçka bir tavuğun  civcivlerine  gelecek muhtemel bir tehlikeye karşı tavrı, hareket tarzı gözlemlenen hallerdir.

Ancak;

İnsan denilende fıtratı gereği midir, ego tatminimidir bilinmez, durum biraz farklı yaşanıyor. Kişinin olmadığı yerde kişiyi tartışmak, yüzüne söyleyemeyeceklerini arkasından  söyleyebilmek ve hatta keskin ahkamlarda bulunmak  alışkanlıklarımızdan olmuş.

Güvenmek, güvenilmek...
Sevmek, sevilmek...

Eğer bir tercih durumu söz konusu olsa, acaba hangisi önceliklidir?

Güven duygusu birbirini tanıyanlarda oluşur. Her şey kendi türü içindedir. Ağızdan çıkanların, icraata yansıması ile gerçeklik kazanır güven.Sokakta görseniz  tanımayacağınız birine güvenden bahsedemezsiniz. Neler olmuştur da ne geçmiş veya yaşanmıştır da  güveninizi sarsmıştır. Hiç bir yargılamaya tabi tutmadan, vicdani sorgulamadan  geçirmeden kişiler hakkında olur olmaz konuşabilmek ve karşıyı güvenilmez ilan etmek, değer yargılarında bulunmak ne kadar doğru ve etiktir.Bunları derken acaba siz ne kadar güvenilirsiniz.Düşündünüz mü hiç? Baktınız mı aynaya. Gördünüz mü yüzünüzü? Yargısız infazlarla, insanları karalama ile bir yere varılamayacağı gibi bu aynı zamanda kendi dünyamızda kangrenleşen bir yaraya dönüşür.

Söylenilen sözden çekinmemek, çekinilecek sözleri de sanala sığınarak söylememek gerekir.Aynı zamanda insan olabilmenin de bir özelliğidir bu.Dedim oldu, ben yaptım oldu denilemez.İnsanları karalamak kolay ama varsa dahi bir kusuru örtmek erdemdir.

Güven duygusu taşımayan, hep acaba ve şüpheler içinde olanlar, kişi hakkında atıp tutanlar acaba kendilerinde güvenilirliği nasıl sağlarlar? Güven duygusunun yitirildiği bir ortamda, ilişkilerde  huzur sağlanamaz ve beklenemez.Nifak tohumları saçarak saygı ve sevgi biçemezsiniz. Karşınızdakinin de  ÖNCE İNSAN olduğunu düşünmek ve bilmek esastır.

Güven; karşılıklı saygı doğurur, sevgi büyütür.

Bu vesileyle önümüzdeki günlerde idrak edeceğimiz Kurban Bayramınızı kutlar, İslam alemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.


Aydın
Istanbul  17 Ekim 2012
( Güvenmek Güvenilmek başlıklı yazı Can.er tarafından 17.10.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu