Bugün biraz geç uyandım. Hemen dişlerimi fırçaladım, şöyle yüzüme, yüzüme suyu serptim canlılık gelsin, uyku mahmurluğundan kurtulayım diye. Aynadan baktım kendime. Makyajsız da güzelim işte dedim. Giyinmeye başladım. Telefonum çaldı. Bizim servisteki çocuk arıyordu. Demek servis gelmişti. Çantamı aldım kapıyı açtım. Tertemiz bir hava vardı. Bodrum’un havası da başka, kendi de başka dedim kendi kendime. Merdivenlerden inerken kiracının kızı Aylin karşımdaydı.
_Günaydın aşkım ne haber dedim ve yürümeye devam ettim.
Aylin(gözleri yarı açık yarı kapalı)
_’’Günaydın ablacığım ne yapayım annem temizliğe gitti şimdi de gece çamaşır makinesini çalıştırmıştık, çamaşırları asacağım kurusun diye’’dedi ama ben hem onu dinliyor hem merdivenleri inmeye çalışıyordum. Burnuma bahçemdeki hanımelinin kokusu sabah, sabah mis gibi geliyordu. Hemen bindim arabaya. Bizim eleman ben günaydın demeden
_’’Günaydın’’dedi. Tebessüm ederek
_’’Günaydın nasılsınız arkadaşlar’’dedim. Araba bu arada hareket etti. Bizim komşunun oğlu koşuyordu. Bizim şoför bir şey oldu sandı ve bekledi. Şoför camı açtı.
_’’Birader arabanız da yer varsa asfalta kadar çıkabilir miyim sizinle’’dedi. Şoför
_’’Geç bakalım’’dedi yavaşça.
Yolumuza devam ettik. Yaz gelince Bodrum’un trafiği de pek yoğun olur. Arabaların biri geliyor biri geçiyor. Sağını, solunu bakan yok. Işıkları kimi dikkat ediyor kimi şöyle bir bakıp yoluna devam ediyor. Allah’ım sen rast getir der gibi.’’Aman ne trafik, ne trafik’’dedi birisi içeriden.’’Sanki küçük İstanbul’’dedi başka birisi. Trafik den ziyade bilinçsiz araba kullananlar vardı. Bizim komşunun oğlunu kavşakta indirdik. Tam yürüyecektik karşı yönden gelen bir araba kırmızı ışıkta geçti. Bizim şoför
_’’Ne yapıyorsun kardeşim ‘’diye el kol hareketi yaptı ama kim duyacak. Biraz daha yürüdük. Bir motorlu yanaştı yanımıza. Büyük motorlardan. Arkasında bir Bayan İkisinde de kask falan yok. Nasıl hızlı gidiyor. Resmen S çiziyor. Bir bakıyorsun sağa, bir bakıyorsun sola derken tekrar ışıklara geldik. Kız etek giymiş sabah, sabah etek havada uçuyor. Genç de bilmem eşimi (ki eşi olsa arkasındaki bayanı düşünmez mi?)arkasındaki bayanı unutmuş vaziyette. Kız bir eteğini çekiştiriyor bir de gence yapışayım diye uğraşıyor. İçimden ‘’başlarına gelecek var sabah, sabah hayırlısı’’dedim. Bizim şoför de onları izliyormuş. Bizden geçtiler gözden kayboldular. Yine devam ediyoruz yolumuza. Şoförde müziği açtı. Başladı ferdi Tayfur ‘’merak etme sen’’demeye. Arkadan başka bir arkadaş girdi devreye şoföre
_’’Doğan minibüs şoförleri gibi bu ne arkadaş sabah, sabah ‘’dedi.
Doğan
_’’Bu müziklerin yerini tutacak başka bir müzik var mı ağabey sıla özlemi yapıyoruz ‘’dedi.
Arabanın camından dışarıya bakıyorum herkes dükkânlarını açmakta. Yol kenarında minibüs bekleyenler. Kimi elinde simidi işe gitme telaşında. Bodrum sadece deniziyle ve eğlence yerleriyle değil tabi ki çalışan bir sürü insan var. İş yerleri var. Çevremi izleye, izleye iş yerime yaklaşıyorduk. Derken başka bir kavşağa geldik. Bu kavşağı da geçtik mi gelmiş olacaktık. Geldik ama gelmeseydik. Bir topluluk var yolun içinde. Bizim şoför yavaşladı. Kazadan dolayı yol kapalıydı. Motor hız yapayım, S çizeyim derken diğer kavşaktan çıkan bir otomobille çarpışmış. Kızı ve motoru süren genci kenara almışlar. Bu arada hiç sevmediğim ambulans sesi duyuldu. Dua ettim Allah’a.
_’’Gençliklerine acı yaradanım’’ diye.
Hemen ambulans yanaştı. Yol hala kapalı. Otomobil de yolun içinde. Otomobilin şoförü de elindeki telefonla bir sağa bir sola bakınıp duruyor. Yaralı da olduğu için polisler bekleniyor sanırım. Millet beklerken inmiş arabalardan. Kimi yaralanan gençleri su vereyim diye uğraşıyor. Bayağı ağır yaraları var demek ki kafalarını bile kaldıramıyorlar. Herkesin elinde telefon Sabah canım yandı. Söylendim de söylendim. Neyse polisler kısa sürede geldi ve yolu açtılar. Hemen trafik işlemeye başladı. Ofise geldim ama gelin bana sorun. Patron benden önce gelmiş kapıyı açmış. Durumu izah ettik.
Demem o ki ehliyetim var ama araba kullanmaya korktum. Korkuttu hatalar yüzünden yapılan kazalar beni. İnanın çok korktum.
Sen hata yapmasan karşındaki yapıyor. Hem de gözünün içine baka, baka. Hatalı soluyor, S-Z çiziyor, alkollü araç kullanıyor, kırmızı ışıkta geçiyor ve hız yapıyor. Ondan sonra da ambulans sesleri ortalığı çınlatıyor. Arkada kalanların canı yanıyor ama kimin umurunda.
Yazık değil mi. Ne için bütün bunlar? Değer mi?
Neden bilinçsiz kullanıyoruz araçlarımızı anlamadım bir türlü.
Neden hız yapma gereği duyuyoruz hele şehir içinde.
Neden motor sürücüleri kask takmazlar. Çok pahalı bir şey de değil.
Bırakın başkasını kendi hayatını düşünmeyen insanlara gerçekten çok kızıyorum.
Kendi başlarını yaktıkları gibi karşısındakinin başını da yakıyorlar.
Niye trafik kurallarını uymak bu kadar zor anlamış değilim.
Ehliyet alırken kimse eğitim almıyor mu? Kazalardan ders çıkarmıyorlar mı?
Bu konuda bir şeyler yapmamız için ne bekliyoruz. O kaza kurbanı biz mi olmalıyız.
O zaman mı kuralları uygulayacağız veya uyacağız.
Yazık değil mi kazada kaybettiğimiz bir sürü günahsız insanımıza.
Yazık değil mi özürlü kalan kazazedelere ve geride kalan yetimlere.
Ölümlerin en çok trafik kazalarından kaynaklandığını bilmeyen var mı içimiz de?
O zaman neden trafik kuralarını sağlığımız için değil de ceza yememek için uyguluyoruz Geçirdiğimiz bu güzelim hayatı bize kim geri verebilir kim.
Arkadaşlar(araç kullanan herkese)lütfen dikkat edelim. Önce kendi sağlığımızı düşünelim sonra da karşımızdaki insanları düşünelim. Kendi hırslarımız, zevklerimiz ve hava atmalarımız yüzünden bir başkasının canına-malına zarar vermeyelim.
Trafik kurallarına uyalım uymayana uyaralım. LÜTFEN.
ARKAMIZDA GÖZÜ YAŞLI KİMSELERİN KALMAMASI İÇİN.
( Trafik Kurallarına Uyalım. başlıklı yazı sidika-emek tarafından 21.08.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.