Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 1.09.2009
Okunma Sayısı : 1507
Yorum Sayısı : 3



İmparatorluk, ardında büyük acılar bırakarak çökmüştür! İmparatorluk bakiyesi insanlar,tarihleri boyunca çok güçlü devletler gördükleri,devletle yaşama kültürünün zihin dünyalarında önemli bir yer işgal etmesi nedeniyle,devletsiz yapamazdılar. Devlet onlar için biraz da kutlu bir anlam taşıyordu. Bu yüzden, imparatorluğun çöküş alametleri ardından,çalışmalarda başlamış oluyordu.

Nereden ve kiminle başlanacaktı? Son yüzyılını savaşla geçirmiş insanlar ya askerdiler,ya da asker gibi düşünmeye çoktan alışmıştılar. Son yüzyılımızda ve Cumhuriyet döneminden sonra askerlerin etkin rol alamaları bu yüzden çokta yadırganacak şey değildir. Pek çok fikir adamıyla birlikte ,Osmanlı bakiyesi paşalar bu işin öncülüğünü yapmaya çoktan kararlıydılar. Zira toplumu bu anlamda yönlendirecek siyasi elitler gerçekten yoktu. Buna imkan ve zamanda olmamıştı. Hareket bilindiği gibi ordu içinden başlamış bulunuyordu. Kiminle? 1.Dünya savaşında Anadolu’da insanının beş milyonunu,Anadolu sınırları dışında,nüfusunun yaklaşık beşbuçuk milyonunu kaybetmiş insanların kalanıyla yapılacaktı. Geride kalan insan halitasını anlamamız açısından yaşadığım bir anektodu,anlatmadan geçemeyeceğim. Yıl 1983 Erzurum Araştırma Hastanesinde tedavi olurken,bir kuyruğa taklıdım. Yanıbaşımda iki genç üniversite öğrencisi kız sohbet ediyor. Erzurum’un kültürel ve ekonomik geriliğinden başlamak üzere yaşanmaz bir yer olduğunu tartışıyordular. Erzurumlu değildim ama,bu sohbetten galiba incinmiştim. İncinmişliğim söyelenenlere değil de bilgisizliğimizeydi. Kendilerine dönerek nereli olduklarını sordum;İzmir’li oldukalrını söylediler. Bakın dedim;size kırılmadım ama,Erzurumlu olmamama rağmen size incindim. Gerçeği bilseydiniz,bu cümleleri elbette sarfetmezdiniz. Tabi ki,çok hoşlanmadılar,dinlemeye hazır bir tavır takındıkları belliğidi. Bakın dedim;"Erzurum bizim bir serhat şehrimiz,tarih boyunca yüzlerce istila ve işgal görmüş,ayaklanmalar görmüş..1.Dünya Savaşı’na girdiğinde atmışüçbin nüfuslu Anadolu’nun yine önemli bir şehridir. Savaştan ancak,beşbinbeşyüz insanıyla çıkabilmiştir. Kalanı ölüp gitmiştir. Kalanların kimler olabileceğini hayal edebilirsiniz..Bunların çoğunluğunu kadınların,çocukların,sakat kalanların,bel ki bir yolunu bulup savaştan kaçanlardan oluştuğunu düşünün! Yine düşünün ki,Türkiye Cumhuriyeti Devleti,burada yapılan kongreyle gerçek hayat yolunu açmıştır. Kongreler ve kurtuluşa giden yolda ki uzun çalışmalar yine bu insanlarla yapılmıştır. Bugün gördüğümüz ve küçümsediğimiz! Erzurum’u da bu insanlar imar ve inşa etmiştir...Bu anektodu neden anlattım?. Türkiye’nin genel anlamda kurtuluş çabaları ve Cumhuriyeti kurma çabaları ve alınan yaralarında,Erzurum’un aldığı yaralardan ve çabalardan çok farklı olmadığını kısmen de olsa anlatmak içindir. Bu imkansızlığı ve insan yapısını anlamadan,bugün için çözüm üretme şansımız gerçekten yoktur. Cumhuriyeti kuran insanların,tabir yerindeyse,bir eli yağda,bir eli balda insanlar değildir. Herkes insaf ölçülerini kullanarak,bu ülkenin bir ferdi olarak hakkı teslim etmelidir.

Kurtuluştan geçip,kuruluş yoluna girip,çaba harcayan bu insanlar,kimi,nasıl ve nerede muhatap alacaktılar?.. Ruhuyla ve bedeniyle darmadağın olmuş bir insan yığınından teşkilatlı ve yarınını güvence altına alacak bir devlet çıkaracaksınız,çıkarmak zorundasınız...Tarihi tecrübe göstermiştir ki,devletler koalisyonlar şeklinde kurulmazlar. Vatınım dediği bir coğrafyası ve bir omurgası vardır. Bu yola çıkarken,zamanın dilinden de anlamak zorundasınız ve dünya sizden ibaret değildir.

Devam edecek...
( Açılım -3 başlıklı yazı HayrettinYazcı tarafından 1.09.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu