Dünyada alabileceğimiz en önemli mesaj, Rabbimizin okuyup hayatımıza geçirmemiz için bize yolladığı ilahi tebliği olan Kur'an'dır. Ancak insanların birçoğu,  Allah'ın bu ilahi mesajını merak edip, 600 sayfalık Kitabı okumayı aklına bile getirmez, gaflet içinde yaşar.


Allah insanları ve cinleri, yalnızca Kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştır. Ayrıca kullarının nasıl bir ahlâka sahip olmasını istediğini ve kurtuluş yollarını Kur'an'da bildirmiştir.


Rabbimiz Kur'an'la insanlara öğüt ve tavsiyelerde bulunur,  bize Kendisini Kur'an'da tanıtır. Kur'an'ı bilmeyen insan, Allah'ı nasıl tanıyıp, kudretini hakkıyla takdir edebilir? Ayrıca, Kur'an bize yaratılışımızın asıl amacının Allah'ın rızasını ve rahmetini kazanmak olduğunu, dünyanın da bu nedenle geçici bir imtihan mekanı olarak var edildiğini detaylarıyla haber verir.


Kur'an'ı okumayan, dolayısıyla Rabbini de yeterince tanımayan kişiler, kulaktan dolma hurafeleri ‘din' zannettiklerinden, gerçek İslam'ın güzelliklerinden mahrum yaşarlar. Allah'ın, mesajında neler iletmiş olduğu onlar için önemli değildir, merak dahi etmezler. Dinle ilgili başvurdukları kaynak da, Kur'an dışındaki ‘her şey'dir. Oysa Yüce Allah İsra Suresi, 54.ayette  “Andolsun, bu Kur'an'da insanlar için biz her örnekten çeşitli açıklamalarda bulunduk ..”  ifadesiyle insanın tek başvuru kaynağının Kur'an olduğuna işaret eder.


Cahiliye toplumunda çarpık bir din anlayışı hüküm sürer; herkesin din adına farklı kuralları ve birbiriyle hiç ilgisi olmayan kendi doğruları bulunur. Oysa dinin kuralları ve hükümleri, her şeyin en doğrusunu bilen Rabbimizin kelâmı olan Kur'an'dadır. Ve bunda kuşkuya yer yoktur:


Gerçek, Rabbinden (gelen)dir. Öyleyse kuşkuya kapılanlardan olma. (Al-i İmran Suresi, 60)


Hemen her insanın doğru ve yanlışları farklıdır. Her insan olaylara kendi penceresinden bakar ve olayları farklı değerlendirir, farklı düşünür, farklı çözümler getirir. Hayatında Kur'an'ı kıstas almayan kişilerin doğru ve yanlışları genellikle çıkarları, kendi değer yargıları, ideolojileridir. Oysa hak ve doğru olan,  "... Şüphesiz doğru yol, Allah'ın (gösterdiği) yoludur..." (Bakara Suresi, 120)


Hayatımızı kolay kılacak, huzurlu ve mutlu yaşamamızı sağlayacak,  doğruya, güzel olana ve sonunda da kurtuluşa ulaştıracak olan sadece Kur'an'dır. Kuran hayat rehberimizdir ve doğruyu yanlıştan ayırt etmemize yardım eden yol göstericimizdir:


... Doğruyu yanlıştan ayıran (Furkan)ı da indirdi. Gerçek şu ki, Allah'ın ayetlerini inkar edenler için şiddetli bir azab vardır. Allah güçlüdür, intikam alıcıdır. (Al-i İmran Suresi, 4)


Birden fazla doğru olmadığı kesin bir gerçektir. Doğru tektir, o da hüküm verenlerin hâkimi olan Yüce Allah'ın hükümleridir:


Onlar hâlâ cahiliye hükmünü mü arıyorlar? Kesin bilgiyle inanan bir topluluk için hükmü, Allah'tan daha güzel olan kimdir? (Maide Suresi,50)


Bu nedenle, Allah'ın dosdoğru yolunu seçen ve bu yolda hidayet ve tatmin bulmak amacıyla ilerlerken Kur'an'ın rehberliğinden yararlanmak isteyen insanın, Kur'an'ı gereği gibi okuması gerekir. Rabbimizin buyurduğu gibi:


Kendilerine verdiğimiz Kitabı gereği gibi okuyanlar, işte ona iman edenler bunlardır. Kim de onu inkar ederse, artık onlar hüsrana uğrayanların ta kendileridir. (Bakara Suresi, 121)


Kur'an'ı gereği gibi okunmak samimiyet, Allah korkusu ve ayetlere sımsıkı sarılmakla olur. Kur'an ayetlerini önyargısız, arınmış bir şekilde okuyanlar, daha en başından Kur'an'daki hükümlere teslim olur, Allah'ın sınırlarını korumada dikkatli olmaya kesin karar verirler.


Bu nedenle, ‘Kitab'ı gereği gibi okuyan' ve iman eden bir insan,  geçmişteki cahiliye hayatıyla Allah'ın emrettiği ve kendisinin de artık tâbi olduğu din ahlâkı arasında orta bir yol aramaya çalışmaz, kesin olarak sadece Kur'an'a, yani doğru olana uyar, boyun büker,teslim olur!..
( Kur'an'ı ‘Gereği Gibi' Okuyor Muyuz? başlıklı yazı fuatturker tarafından 30.04.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.