İkinci taştan bahsedecek olursak;

CİHAD İBADETİNİN ÖZELLİKLERİ

      I.        En fazla emrolunan farz cihat farzıdır.

    II.        Diğer farzlar bir zamana bağlanmıştır. Sabah namazı kılın denmiş, vakti vardır. Hacca gidin denmiş, Zilhicce ayıdır. Cihat ise her zaman yapılacaktır.

  III.        Diğer farzlar birer miktarla sınırlıdır, ama cihat ibadeti takatimizin sonuna kadardır. Neden? Cehdü gayret demek; bütün gücümüzle çalışacağız.

   IV.        İnanan insanlar bir araya geldikleri zaman ilk yapacakları emir cihat üzerinde karar kılmaktır. Yani yeryüzünde Hakkı hakim kılmak için elbirliği ile çalışacak bir toplum olmaktır.

     V.        Diğer farzları kendi kendimize yapabiliriz. Ama cihat farzını hep beraber, bir disiplinli toplum halinde yapmaya mecburuz. Ancak böyle olursa yeryüzünde Hakkı hakim kılabiliriz. Bölük pörçük, parçalar halinde yapılırsa başarıya ulaşılamaz. Onun için inancımız bize “bu çalışmayı hep beraber yapacaksınız, bölünmeyeceksiniz” diye uyarıyor.

Efendim bunlar sözde bu çalışmayı yapıyor, ama iyi yapmıyor. Gelin biz, başka yerde toplanalım, daha iyisini yapalım. Var mı bir diyeceğin? Evet, var. Çünkü bu çalışmayı yapmak için bölünmek haramdır. Müsaade edilmemiştir. Hep beraber, bir arada yapılmak emri vardır. Cenabı Allah bize “Toptan Allah'ın ipine sarılın, ayrılmayın. Allah'ın size olan nimetini anın: Düşmandınız, kalblerinizin arasını uzlaştırdı da onun nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Bir ateş çukurunun kenarında idiniz, sizi oradan kurtardı. Allah, doğru yola erişesiniz diye size böylece ayetlerini açıklar.” (Al-i İmran 3/103) buyurmaktadır. Bundan dolayı hep beraber yapmak mecburiyetindeyiz. Bu görevin bir özelliği de budur.

 

   VI.        Bir özelliği de bu çalışmanın en büyük ibadet, en sevaplı iş olmasıdır.

İmam Mevdudi hazretleri Pakistan’da Cemaati İslamiye’nin kurucusudur. Dört ciltlik kitabının birinci kitabında şu Hadisi Şerifi naklediyor: Bu Hadisi Şerif bize şevk vermeli gayret vermeli. Diyor ki, Efendimiz Aleyhisselatüvesselam bir ziyarete gitmişlerdi. Bütün halk koşup elini öpüp şefaatine nail olmak için birikmişlerdi. Yollarda iğne atsan yere düşmeyecek şekilde kalabalıklar teşekkül etti. Bunların içerisinde bir de alimler grubu vardı. Onlar aralarında konuşurken dediler ki, “biz rasgele bir yere gitmiyoruz, Allah’ın sevgilisinin huzuruna gidiyoruz. Bu fırsat bir daha ele geçmez. Biz ilimle meşgul olduğumuza göre bilmediğimiz ne varsa soralım ve öğrenelim. Ama çok sual sorup ta rahatsız etmeyelim, günaha gireriz. Bir tane sual soralım. Ne soralım? S.A.V. Siz buyuruyorsunuz ki, namaz dinin direği, cihat ta zirvesidir. Acaba cihat ibadeti gibi kıymetli dinimizde başka hangi ibadet vardır? Bunu soralım diye kararlaştırdılar.” Gittiler ziyaret ettiler, elini öptüler, dediler ki, Ya Resulallah Siz Hak Peygambersiniz, bölgemize şeref verdiniz. Elinizi öptük. İnşallah şefaatinize nail olacağız. Bu kadar büyük nimeti aldıktan sonra, ilave bir şey istemek nezakete uymaz, bunun farkındayız. Siz büyüksünüz biz küçüğüz. Bizim küçüklüğümüze bağışlayın. Yolda gelirken birbirimize söz verdiğimiz için size bir sual sorabilir miyiz? Efendimiz, buyurun dedikleri zaman “Siz namaz dinin direği, cihat ise zirvesi buyuruyorsunuz, cihat ibadeti gibi dinimizde başka hangi ibadet vardır?” Bunun üzerine Efendimiz Aleyhisselatüvesselam bu suale diğer bir sualle cevap buyurdu. “Siz sürekli olarak her gün sabahtan akşama kadar oruç tutmaya ve ibadet yapmaya, akşamdan sabaha kadar da sürekli teheccüt namazı kılmaya muktedir misiniz?” Hayır Ya Resulallah bunu yapamayız, dayansak dayansak bir saat ancak dayanırız, bütün ömrümüz boyunca bunu yapamayız” dediler. Hz. Peygamberimiz “öyle ise bana ne soruyorsunuz siz. Cihat ibadeti gibi başka bir kıymetli ibadet var mı diye. Eğer yapabilseydiniz, ancak bu ibadet cihat ibadeti kadar kıymetli olurdu” buyuruyor.

Bu en hayırlı çalışmanın da altı tane özelliği vardır. Tekrar ediyorum.

1-   En fazla emrolunan ibadet budur; önemini, önceliğini ve özelliğini kavrayacağız.

2-   Her zaman yapacağız.

3-   Takatimizin sonuna kadar yapacağız.

4-   İlk önce bunu yapacağız.

5-   Hep beraber yapacağız.

Sevabı en büyük, en hayırlı çalışmanın bu çalışma olduğunu bilerek yapacağız.
( Kulluk Ve Cihad 4 başlıklı yazı onur-alp-dem tarafından 22.12.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.