B.

 

BIRAKIN NE YERSE YESİN

İnsanların en önemli ihtiyaçlarının başında beslenme gelir . Fakat genelde görürüz ki karın doyurmak beslenme zannedilir . Vücut denilen mekanizma muazzam bir fabrika ve çeşitli işlevleri olan mükemmel laboratuvarlar bileşimidir . İnsana düşen görev lokmayı sadece ağzına atmaktan ibarettir . O andan itibaren öğütme , salgılama , yutma , sindirim , boşaltım gibi her konuda binlerce kitap yazılacak hayranlık veren müthiş bir hareketlilik başlar .

Buna tıp ilmi denir ve insan hayatını ilgilendiren en önemli ilim dalıdır . Bir karaciğer 400'ü aşkın kimyasal faaliyetiyle dünyanın en mükemmel labotatuvarını bile gölgede bırakır . Gözdeki mükemmelliğin yanında en gelişmiş optik cihaz , kanlı damarlı bir et pıhtısı olan beyindeki harika düzen yanında hard diskler, bilgisayarlar ilkel kalmaktadır .

Atalarımız "can boğazdan gelir " demişler. Can boğazdan gelir doğrudur ama can yine boğazdan gider . İnsanın tükettiği ve ihtiyaç duyduğu kalorinin üzerinde alınan besinlerin vücutta depolanması yağlanma ve şişmanlama olarak görünür . Son yıllarda obezlik çok artmıştır . Yanlış beslenme sonucu sıkıntılar da artmıştır .

Kalpte , karaciğerde yağlanma, belde, göbekte katmerlenme vücuda aşırı bir yük getirir , dengeleri bozar . Kapasitesi on ton olan bir kamyona yirmi ton yük bindirilmesi fren sistemini , motorun çekişini, amortisörleri velhasıl herşeyi zorlar.

Dengeli beslenme için çeşitli formüller uygulanmaktadır ve bu konu bir uzmanlık alanı haline gelmiştir . Çeşitli beslenme reçeteleri verilir ve binbir sıkıntı ile uygulanır . Ama reçetin en güzelini sevgili Peygamber'imiz (selam olsun ) yazmıştır :

" Az yeyiniz, az konuşunuz, az uyuyunuz "

Biz ne yaparız ? Canımızın istediğini tıka basa yeriz . Karşımızdakine ağız açma fırsatı bırakmadan , soluk almadan konuşuruz ve bol bol uyuruz.

Bence en önemli diyet , sağlık sakıncası olmayan her gıdadan az miktarda yemek ve yine Peygamber'imizin öğüdüne uyarak sofradan doymadan kalkmaktır . Midenin üçte biri yemek, üçte biri su ve üçte birinini de boş bırakmak en pratik formüldür .

Gençler internetteki bir siteyi açmışlar , yaşa,boya , cinsiyete göre göre ağırlık ölçülerini araştırıyorlar . Bir de ben bakayım dedim . İnternet ne cevap verdi birlikte okuyalım :

" Yaş uygun değil "

Buyurun cenaze namazına !

Yaş 70 iş bitmiş öyle mi ? İnternet bile beni nazara almıyor . Ama ben bana verilen vücut emanetini en uygun şekilde korumakla yükümlüyüm . Sağlık olmayınca yaşamın ne tadı var ? İbadetten bile zevk alamaz olur insan .

Adamın biri çok yaşlı olan ve yaşama ümidi azalmış hasta babası için sormuş " Doktor Bey ! Babam ne yesin , neleri yemesin ? "

Doktor çantasını toplarken soruyu cevaplamış " Canı ne istiyorsa bırakın yesin "

Gönüllerin doktoru , vücutlarımız için de reçete bırakmış .. En iyisi ben buna uyayım dedim .

" Az yeyiniz , az konuşunuz , az uyuyunuz "

Biraz uygulama zorluğu çekiyorum ama olsun başka çıkar yol yok .

( Bırakın Ne Yerse Yesin başlıklı yazı A.Müfit KUTLU tarafından 4.03.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.