1 Modanın İlerisinde Olmak
İslami kıyafetlerin , giyinme tarzının ve erkeklerde uzun bırakılmış sakal gibi mümin görüntüsünü tamamlayan unsurların günümüzde karşılığı nasıl olmalıdır..?


Bilindiği gibi peygamberimiz döneminde müşrikler güsül abdesti , namaz abdesti gibi temel temizlik kurallarından bir haberdiler..Vücut bakımlarıda sanırım temiz bir insanın olması gerektiği gibi değildi .. Koltuk altı bölgeleri ve diğer yerlerindeki kötü koku oluşturan kılları temizlemeyi önemsemedikleri gibi , tuvalet sonrası taharetlenme işinide doğru şekilde uyguladıkları şüphelidir..

Sözkonusu dönemde Mekke ' deki su kaynaklarınında görece olarak az olması o dönem insanı için bir mazeret teşkil etmiş olması mümükün...Ancak islamiyet bu konuda hiç bir taviz vermemiş ve temizliği mümin olmanın birinci şartı haline getirmiştir..

O dönem insanları için moda diye tabir edeceğimiz giyinme şekli , günümüzde çöl şartları dışında yaşayan müslümanlar ile çok alakalımı acaba ? ..Çöl şartlarının mecbur ettiği bol ve hafifi giyinme , başı güneşten korumak için örtme şu an Arap topraklarında yinede uygulanması zorunlu bir giyimdir..Fakat çöl şartları dışındaki Türkiye gibi diğer müslüman ülkelerde nasıl giyinilmelidir..

İslamiyetin , peygamberimiz döneminde o dönemin ruhunun ve modasının daha ilerisinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz..Örneğin müminler hem güneşi yansıtması bakımından hemde temizliğin simgesi olarak beyaz rengi ağırlıkla tercih etmişler.. Erkeklerde sakallar bir disiplin halinde temiz ve bakımlı olarak bırakılmış , misvak gibi ağız temizliği sağlayan çubuklar kullanılmış , güne erken başlamak sayesinde vücutlar daha dinç hale gelmiş , namaz gibi bedensel uygulamalarlada bir müslümanın form tutması kolaylaşmıştır..Oruç tutmak  sindirim sistemini dinlendirmiş , çok çiğneyerek yemek yemek , tam olarak doymadan yemeğe son vermek , oturarak ve üç kerede su içmek gibi kurallarlada hem bu desteklenmiş hemde vücudun hormonal dengeleri düzenlenmiştir..

Tüm bunlardan çıkaracağımız sonuç islamiyetin , özellikle giyinme , sağlık ve temizlik konusunda zamanın ruhunun ilerisinde olduğu ana fikridir..Öyleyse bence hem islamiyete olan ön yargıları kırmak açısından , hemde zamanımızın giyinme şekillerinin daha da önüne geçebilmek için bizler gelenekseli olduğu gibi taklit etmek yerine adab ve muhaşeret kanunlarınada sıkı sıkı bağlı kalarak tüm dünyayı etkileyecek yeni , konforlu ve albenili giyinme şekilleri tasarlamalıyız..Kadınlarda ve erkeklerde şıklık ve temizlik daima önde olmalı
..Çocuk kıyafetlerinde , kaza ve hastalıklara karşı , koruyan unsurlar göz önünde bulundurulmalıdır...

Yine kadınlarda cinsel obje olarak algılanmayacakları , fakat yüz güzelliklerini ve bakımlılıklarını öne çıkaracak tarz makyaj ve örtünme şekilleri tercih edilmeli , erkekler cami gibi sosyal yerlere gitme zorunluluklarından dolayı şık ve temiz olmalı ve güzel kokmalıdırlar...


Bence tüm bunlar iyi ahlak ile birleştirildiğinde , dünyadaki müslümanlara karşı oluşmuş yapay önyargıları silmede ve islamiyete davet konusunda bir cihat niteliğinde hareketler olacaktır..

Okuyan hekese selamlarımla..

ZEKİ AKYÜZ
( Modanın İlerisinde Olmak başlıklı yazı Eleskowich tarafından 5.12.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.