ABDULKADİR GÜLERDEN  (YAZ GÜNEŞİ BENGİSU)
.........................................................................................................

         

      Ahmet AYAZ

    GAZİANTEP HAKİMİYET  (GAZETESİ  07 OCAK 2013)
..........................................................................................................

 

 

       Abdulkadir Güleri, Gaziantep’imizin seçkin şair ve yazarlarından Tamer Abuşoğlu’nun şiir kitaplarındaki yazılarından yıllar önce tanıyordum. O’nun ile  daha yakından tanışmamız bu güne kalmış demek ki. Abdulkadir Güler Bey’in, çalışkan ve dost canlı birisi olduğunu çok iyi biliyordum.Ancak 21 Kasım 2012 günlü adıma  imzaladığı “Yaz Güneşi Bengisu” adlı şiir kitabıyla buluştuk. Kitap, 114 sahifedir. Arkasında basbayağı edebiyatımızın belirgin isimlerinden alıntılar var. Şimdi burada Abdulkadir Gülerin azıcık özgeçmişinden söz etmek istiyorum.

       1946 Yılında Mardin - Kızıltepe'de doğdu. Diyarbakır Erkek ilk öğretmen okulu (1964) , Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü'nü (1976) ,AÜAÖF,Türk Dil ive Edebiyatı Bölümünü' de 1992' de bitirdi. Kırşehir, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa,Aydın gibi il ve ilçelerinde,Türkçe öğretmenliği ve yöneticilik yaptı.En son olarak Ordu İli, Çamaş İlçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürü iken,1995 yazında emekliye ayrıldı.
1997 'den bu yana özel bir okulda 12 idarecilik yaptıktan sonra tamamen çalışma  hayatına son vererek, yazım işleriyle uğraşmaktadır. Abdülkadir Güler, evli ve üç çocuk babasıdır.
Abdülkadir Güler,1962'den beri sanat ve edebiyatla iç içedir.Şiir ve diğer edebi yazıları birçok sanat ve kültür dergilerinde, seçkilerde yer aldı. Halen Söke Ekspres Gazetesi'nde yazmayı sürdürüyor..'Yazmak yaşamaktır' sözüne inanıyor.'Söz uçar, yazı kalır' bağlamında bir şeyler üretmeye çalışıyor.İlESAM, ADD, Folklor Araştırmaları Kurumu (FAK) , ve EGAY-DER üyesidir.Söke de halen yayınlamakta olan Beşparmak ve Sarızeybek dergilerinin kurucuları arasında yer aldı.Aynı zamanda Söke Şairler ve Yazarlar Derneği Haysiyet Divanı üyesidir..Sanat ve Kültür alanında birçok ta ödül sahibidir.
2008 Yılında Öğretmen Okullarının kuruluşunun 160. yılı münasebetiyle 'SÖKE KÜLTÜR ÇINARI ' ödülüne layık görüldü..Şiirlerinin bir kısmı bestelenrmiş, olup ayrıca 'AĞAÇ DİKİN ' başlıklı şiiri M,.E. B,nın onayladığı İlköğretim okulu 4.sınıf Türkçe kitaplarında yer almıştır.

 

ESERLERİ

Eserlerinden bazıları: Şiir: Dicle Köprüsü, Harran'da Atatürk Çiçeği, Bir Başka Türkü, Bahar Düşü,Yaz Güneşi Bengisu,
Araştırma,İnceleme: Yerli ve Yabancı Gözü İle Yunus Emre, Mardin Folkloru, Konularına Göre Manilerimiz, Çamaş Notları, Söke Şairleri Antolojisi, Sökeli Şairler ve Yazarlar - Güldeste, Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı,( 4.baskı) ,
Biyograf i; Sökeli Bir Güzel Adam Ahmet Güçsav, Aydınlı Yazar Mahmut Özay, (Hayatı ve Eserleri) , Umurlu'dan Mustafa Kemal Yılmaz (Hayatı ve Eserleri) , gibi yapıtları yayınlanmıştır.Ayrıca çeşitli sempozyumlara da katılmış ve sanat, kültür içerikli bildiriler sunmuştur... Şimdi aşağıya “TAY” Dergisi Yıl 2013 Sayı 128 sayfa  4 den, “KÖY ODASINDA MUSTAFA KEMAL” Başlığı altında yazdığı şiiri sizlerle paylaşmak için alıyorum.

 

KÖY ODASINDA MUSTAFA KEMAL

 

Her gece anlatılır

Köyodasında Mustafa kemal

En yetkin kişilerce

Harp görmüş, darp görmüş

Bu vatan kurtarılmış öylece

Mavi gözleri var, omuzları irice

Köyodasında Mustafa Kemal

Her sabah anlatılır

Köyodasında Mustafa Kemal

En yaşlı kişilerce

Silah arkadaşları hâlâ dirice

Sakarya, Conkbayır, Çanakkale’de

Mustafa Kemalin gözleri çakmak çaktmak

Roman gibi, destan gibi

Böylece yaşanmış

Tatlı bir masal gibi

Köyodasında Mustafa Kemal

Her öğle anlatılır

Köyodasında Mustafa Kemal

Altın saçları, yanakları al al

Yüreğinde dalga dalga bir vatan

“Aha düşman şurada; Ya  ölüm ya istiklal

Köyodasında Mustafa Kemal

Her zaman anlatılır

Köyodasında Mustafa Kemal

Kadını, erkeği, çoluk, çocuk, her Türk

Destan destan büyür dillerde

En büyük Türk bilinir Atatürk.

Ve her saat anlatılır

Köyodasında Mustafa Kemal

Aslan bakışları, omuzları irice

Doru atın kalpaklı süvarisi

Halkımın sofrasında

Ne güzel bağdaş kurmuş

Köyodasında Mustafa Kemal

Abdülkadir GÜLER

( Abdülkadir Gülerden Yaz Güneşi Bengisu başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 1/7/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.