Tema
Üye Ol Giriş Yap
Anasayfa Şiir Deneme Hikaye Makale Serbest Kürsü Yazarlar Forum Sohbet Online Üyeler
Şiir

Hızır Paşa Bizi Berdar Etmeden

idam, gurbet, şah 11'li hece 11 hece 22
Hızır Paşa bizi berdar etmeden
Açılın kapılar şaha gidelim
Siyaset günleri gelip yetmeden
Açılın kapılar şaha gidelim

Bizden selâm söylen Bektaş Pir’ime
Gözlerim de görmez oldu görmez yâr’ime
Hızır Paşa fermanın okur garibe
Açılın kapılar şaha gidelim

Şu kara dağları kar almış demem
Yağmur yağmış da yer doymamış demem
Beni mi Hızır’dan, ben Hızır’a mı yetmem
Açılın kapılar şaha gidelim

Pir Sultan’ım yer eyleyen
Şu fânî dünyada yer eyleyen
Bizi gurbet ele yer eyleyen
Açılın kapılar şaha gidelim

Edebi İnceleme

Pir Sultan Abdal’ın "Açılın Kapılar Şaha Gidelim" nakaratını taşıyan başka bir ünlü nefesidir. "Berdâr" (asılma, idamsehpası) sözcüğüyle başlaması, doğrudan Hızır Paşa’nın idam fermanına gönderme yapar.

İlk dörtlükteki "Siyaset günleri" tabiri, dönemin idam-cellât terminolojisinden gelir; "siyaset" o yüzyılda hem siyasi yönetim hem de devlet eliyle yapılan idam anlamına gelirdi. Şair, ölüm fermanı verilmeden önce manevî yolculuğa, Şah’a (Hak’a) yönelmek istediğini söyler.

İkinci dörtlükte Hacı Bektâş’a selam göndermesi, Pir Sultan’ın Bektaşî yolundaki silsileyi zikretmesidir. "Gözlerim de görmez oldu görmez yâr’ime" mısrası, idama yaklaşmanın getirdiği bedensel zayıflığı ve ruhsal hasreti ifade eder.

Üçüncü dörtlükteki "Beni mi Hızır’dan, ben Hızır’a mı yetmem" mısrası, hem Hızır Paşa’ya hem efsanevî Hızır’a yapılan ince bir kelime oyunudur: "Hızır Paşa beni öldürse de, manevi Hızır’a kavuşmam mümkündür."

Son dörtlüğün "Bizi gurbet ele yer eyleyen / Açılın kapılar şaha gidelim" kapanışı, gurbet hayatının da sona erip Şah’ın yanına dönüşün vakti geldiğini söyler.

Yorumlar 0

Yorum yazmak için giriş yapın.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!